Artikel top billede

Apple truet med stævning i Danmark

Forbrugerombudsmanden har i over et år forsøgt at få Apple til ændre en garanti, som ikke fortjener at blive kaldt garanti.

Forbrugerombudsmanden rasler nu med sablen og varsler stævning mod Apple.

Den amerikanske elektronikproducent og den danske ombudsmand har siden 2010 diskuteret Apples ét årige globale garanti. Forbrugerombudsmanden mener, at Apples garanti er så indviklet og har så mange forbehold, at den ikke kan kaldes en garanti - da den i mange tilfælde forsøger at stille forbrugere dårligere end den lovpligtige beskyttelse.

Men siden 2010, hvor ComON skrev artiklen "Apples danske garanti er lige til skraldespanden", er der ikke sket noget.
Forbrugerombudsmanden forhandler stadig med Apple, oplyser Forbrugerombudsmandens kontor til ComON.

Men "Forbrugerombudsmanden er klar til at stævne Apple, hvis Apple ikke ændrer garantien, så den opfylder markedsføringslovens krav," lyder meldingen.

Forbrugerombudsmandens siger til ComON, at man stadig ikke mener, at Apples garanti opfylder markedsføringslovens krav om, at garantien på en klar og tydelig måde skal oplyse om garantiens indhold, og at garantien skal give forbrugeren en væsentlig bedre retsstilling, end forbrugeren har efter lovens regler.

Men Apple bryster sig stadig med den tvivlsomme garanti.

Den er også gal med Apples forsikring

I aftes satte DR Kontant fokus på lignende problemer med Apples forsikringer, Apple Care, som man ifølge Apple kan købe for at udvide sin garantiperiode til tre år. 

I nogle tilfælde stiller den lovsikrede reklamationsret på to år forbrugerne bedre, end hvis de køber Apple Care. Et faktum som Apple og Apple-forhandleren Humac ofte glemmer at fortælle.

"Der er et hav at af begrænsninger i den her serviceaftale, og man skal lede længe efter for at finde ud af, hvad den egentlig dækker overhovedet. I hvert fald i de første to år, hvor man ikke allerede har en ret efter købeloven. Så at kalde det en garanti de første tre år, en fuldstændig garanti uden at nævne undtagelserne, det mener jeg, er at stikke forbrugerne blår i øjnene," siger forbrugerrådets jurist Tina Dhanda til DR.

DR-programmet viser med tydelighed, at Apple bruger sine betingelser til at vildlede forbrugere, mener Forbrugerombudsmanden.

"I aftes kom det jo for eksempel frem, at Apple ikke mener, at softwareproblemer er omfattet af deres garanti. Men softwarefejl er omfattet af reklamationsretten. Derfor synes vi ikke, at garantien er klar nok, og at den forsøger at stille forbrugere ringere end reklamationsretten," siger til Tina Morell Nielsen, chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, til ComON.
 
"De må ikke bruge deres garantier til at vildlede forbrugerne, og det mener vi, er tydeligt, at de gør."
Apples danske advokat har ikke ønsket at kommentere sagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.