Artikel top billede

Apple mistænkes for at stå bag ulovligt pris-kartel på e-bøger

Amerikanske myndigheder tror Apple og en række forlag har indgået ulovlige aftaler om kunstigt høje priser på e-bøger.

En ny sag om priskarteller kan give amerikanske forbrugere billigere e-bøger.

Myndighederne er nemlig i gang med at forberede en retssag mod Apple og fem af landets største bogforlag, som - ifølge det amerikanske justitsministerium - har aftalt priser på e-bøger i strid med lovgivningen.

Det skriver Wall Street Journal.

Flere af parterne er ifølge avisen tæt på at indgå forlig i sagen for at undgå en egentlig kartel-retssag, som kan koste forlagene og Apple dyrt.

Kartel-sagen tager udgangspunkt i Apples lancering af den første iPad i 2010, hvor firmaet forsøgte at ændre forlagenes prissætning af e-bøger for at kunne tilbyde et modstykke til giganten Amazon.

Steve Jobs lancerede dengang "agentmodellen," hvor Apple tager sig betalt med 30 procent af den samlede slutpris. Traditionelt har
amerikanske forlag solgt deres bøger til boghandlerne til cirka halvdelen af den anbefalede slutpris, og ladet det være op til boghandlerne at fastsætte den faktiske slutpris.

Steve Jobs erkendte ifølge en biografi, at agentmodellen ville medføre højere priser i takt med at den blev udbredt:

"De (forlagene) gik til Amazon og sagde  "skriv under på denne agentkontrakt eller også får I ikke flere bøger", " sagde Steve Jobs ifølge biogafien skrevet af Walter Isaacson.

Hvorvidt biografien om Steve Jobs helt konkret indgår i de amerikanske myndigheders kartelundersøgelse, vides ikke. Men ifølge Wall Street Journal er det en konkret påstand i justitsministeriet, at Jobs og forlagene blev enige om at skrue op for slutprisen på e-bøger - og myndighederne er så sikre i deres sag, at de skulle være klar til at anlægge en kartelretssag.

De fem forlag, som ifølge justitsministeriet er ved at blive undersøgt sammen med Apple, er Simon & Schuster, Hachette Book Group;  Penguin Group (USA); Macmillan, og HarperCollins Publishers Inc. Sidstnævnte er del af News Corp, der også ejer avisen Wall Street Journal.

De fem anklagede forlag nægter ifølge avisen at de skulle have samarbejdet om at hæve priserne på e-bøger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere