Artikel top billede

10 Mbit skal hjælpe Udkantsdanmark

Teleselskaberne skal dække sommerhusområderne i landets tyndest befolkede områder med LTE-bredbånd på mindst 10 Mbit.

Borgmesteren i Ringkøbing-Skjern kommune kan ånde lettet op. Hans råb om hjælp er blevet hørt: Erhvervsminister Ole Sohn har inkluderet det for kommunen så vigtige turist-erhverv i kravet til teleselskaberne ved næste LTE frekvensauktion for 800 Mhz-båndet.

Dermed bliver en stor del af landets sommerhusområder - og en stor del af indtægtsgrundlaget på Ringkøbing-egnen - sikret adgang til internettet med minimum 10 Mbit, når de vindende teleselskaber efter planen er færdige med at rulle LTE bredbåndet ud i 2015.

Det er partierne bag teleforligskredsen, der er blevet enige om rammerne for den kommende 800 MHz-auktion.

Den skal skaffe bedre bredbåndsdækning i Udkantsdanmark, men som det fremgår af de nærmere detaljer i aftalen - se kortet - er det langt fra alle dele af landet, der bliver omfattet af dækningskravene.

Specifikt skal kravene i auktionen forpligtige auktionsvinderne til at etablere adgang til mobil bredbåndsforbindelse for 99,8 pct. af alle husstande, virksomheder og sommerhuse i de 207 postnumre, der er omfattet af auktionen, og hvor bredbåndsdækningen i dag halter.

"Sommerhuse var oprindeligt ikke omfattet af dækningskravene, men på baggrund af ønsker fra en række kommuner og regioner er det nu sikret, at også sommerhuse kan få gavn af forbedringerne," hedder det i en erklæring fra erhvervsminister Ole Sohn.

LTE-udrulningen, hvor frekvensbånd, der tidligere blev brugt til tv ligger tæt på tv-frekvenser, ventes at give forstyrrelser på tv-signalet i mange husstande.

Erhvervsministeren slår dog fast, at der er fastlagt "tekniske vilkår" som skal begrænse risikoen for forstyrrelse af antenne-tv. Vilkårene er dog ikke nærmere beskrevet, og tidligere udmeldinger viser, at det foreløbigt er op til tv-ejerne selv at beskytte sig mod forstyrrelser.

Det endelige auktionsmateriale forventes offentliggjort i slutningen af denne måned, mens selve auktionen over de ledige frekvenser i 800 Mhz-båndet efter planen skal afholdes i juni.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere