Artikel top billede

Her er den bedste og billigste hardware til Windows 8

Nye computere og skærme med touch kan koste kassen. ComON ser på markedets bedste og mest økonomiske veje til berørings-styring af det nye Windows 8.

Microsoft satser hele gården, når firmaet i dag frigiver sit nye touch-baserede styresystem.

Men selvom Windows 8 bliver den dyreste og måske mest afgørende Windows-lancering nogensinde, er den hardware-mæssige platform, som systemet skal virke på, endnu kun lidt udbygget.

Man kan med andre ord ikke - endnu - få ret mange nye computere, der er touch-klar, og de, der er, koster typisk tusinder af kroner mere end tilsvarende ikke-touch-modeller.

Men berøring er en så vigtig del af Windows 8, at det ville være synd at bruge systemet med lutter gammeldags midler.

På forhånd har det nye brugerinterface delt vandene.

Baseret på de tidlige ikke-færdige versioner har flere bloggere udtrykt skepsis overfor nødvendigheden af at erstatte et velfungerende Windows 7 med touch-tingeltangel, manglende startknapper og versions-tosserierne med forskellige og kun delvist samarbejdsvillige Windows 8 udgaver for tablet- og pc-platforme.

Medicin mod musearm

Men uanset hvor velbegrundet ens skepsis overfor det nye system måtte være, er der tegn på, at touch-interfacet faktisk har mange fordele.

ComON har tidligere omtalt de overraskende positive aspekter ved at blande touch og traditionelt tastatur-input i Android-universet.

På pc-fronten vil folk, der sidder meget foran deres skærm, desuden kunne få ergonomiske fordele ved at lægge musen fra sig en gang imellem - efter devisen, at den bedste arbejdsstilling er den, man skifter til om lidt.

Er man villig til at tage touch-skridtet, skal man dog først have hardwaren i orden, og her er det, at Microsofts storstilede planer halter.

Et kig på de mest aktuelle tilbud på ny, berøringsvenligt hardware, som kan give Windows 8 en ordentlig start, viser på nuværende tidspunkt forbløffende få forskellige muligheder.

De fleste pc-producenter har dog annonceret opdateringer og nye modeller, som snart vil kunne samarbejde med Windows 8.

ComON har fundet frem til en håndfuld af de mest interessante touch-muligheder på hardwarefronten lige nu. Click dig gennem dem på de næste sider nedenfor.

Billigste vej til Windows 8 touch: Køb et dyr

Ironisk nok er det en mus, der kommer til at lægge ryg til de fleste brugeres forsøg med den muse-udryddende touch-funktion i Windows 8.

Microsofts egen touch-mus er nemlig den klart billigste genvej til berørings-universet. Den fås for 329 kr.

Musen, der kan flytte rundt på klinkerne i Microsofts nye styresystem, blot man stryger den på ryggen (se også Microsofts egen beskrivelse), blev for nylig opdateret til Windows 8, og ifølge de første hands-on-vurderinger er der tale om en vellykket og velfungerende brugeroplevelse. 
 
Windows 8 koster for resten også en slat, men i en periode frem til 31. januar er prisen for en opgradering fra Windows 7 overkommelig: Pro-versionen står til 229 kroner for en downloadet version og 449 kroner for en fysisk dvd.

Gode priser fås også på de computere, der skal afvikle styresystemet. Se dem på de næste sider.

Billig hybrid-tablet med Atom-hjerte

Vil man gerne kunne koncentrere sig om håndarbejdet i det nye styresystem, er en rendyrket (eller måske netop ikke rendyrket)  tablet-pc sagen.

Med en tablet kan man hellige sig skærmen og fra en hvilken som helst tilbagelænet eller opretstående position bladre sig gennem systemets firkantede muligheder.

Men Windows 8 er jo et pc-system, så helt at undvære tastaturet bliver en udfordring. Derfor kommer der fra pc-producenterne en lind strøm af hybrid-tabletter, hvor skærmen kan tages af og fungere som tablet.

En af de billigste Windows 8 hybrid-bærbare, du kan få i dag, er den lille ti-tommers Acers Iconia w510.  
 
Den fås for 4.500 kr og tilbyder det helt basale - og ikke meget mere.

Navnlig kræfterne er der sparet på: Acer'en snurrer med en Atom-værk i maven, og det er bestemt ikke en fordel.

Selvom den ilt-fattige Atom-cpu i dag fås som dualcore, er den stadigt yderst brystsvag sammenlignet med næsten alt andet. Som ren tablet kan kræfterne dog gå an, skriver Cnet i en test af Acer Iconia 510. 

Kan man undvære tablet-tricket, får man en betydeligt mere lækker Windows 8-pc for færre penge et andet sted. Se næste side.

Fed touch-bærbar til 4.000

Ifølge pc-producenter er der en lind strøm af bærbare med nyskabende funktioner beregnet til Windows 8 på vej til forhandlernes hylder.

Men de fleste af de mere spændende formater får man lov at betale ret dyrt for, ligesom almindelige bærbare ofte får lagt nogle tusinde kroner til prisen, hvis de skal leveres med touchskærm.

En undtagelse er denne kække lille sag fra Asus: Vivobook s200. Den kommer til salg om to uger for lige under 4000 kroner.

CPU'en er ganske vist en lidt svagbrystet dualcore Pentium 987 (for 500 ekstra får man en Core i3), harddisken er gammeldags, batteriet er lidt småt og skærmen ikke den dyreste og lækreste, der findes.

Men alligevel er Vivobook'en et fund til prisen: Dens aluminiumskabinet får den til at se tre gange så dyr ud, som den er.

Og ifølge denne mini-test fungerer maskinen selv i billigste version ganske fortræffeligt

Prisen på den nye Asus skal ses i sammenligning med andre bærbare, der tilbyder Windows-specialiteter som en skærm, der kan bruges som tablet.

Asus kommer selv med flere af slagsen, blandt andet modellen Taichi, der har en ekstra skærm i låget. Dell kommer med en model, hvor skærmen kan vippes rundt i sin ramme.

Men nyskabelserne koster. Asus skal have 13.500 kroner for Taichi, mens Dell vil have 10.000 for XPS 12.

For de penge kunne man købe en helt anden slags computer, som måske vil gøre Windows 8 til en endnu bedre oplevelse.

Se det overraskende og kæmpestore bud på en fed ny touchcomputer på næste side.

Kikset format den nye konge?

Takket være touch-grænsefladen i Windows 8 er det i dag blevet oplagt at genoverveje det tidligere noget kiksede pc-format, alt-i-en-pc'en.

Tidligere betød formatet oftest underlegen hardware og manglende udviddelsesmuligheder, men i dag kan du få en stationær maskine, der ikke alene ser godt ud på skrivebordet og kun skal bruge én enkelt ledning, men også tilbyder nok saft og kraft til selv de seneste spil.

Apples iMac har sikkert været med til at gøre formatet mere populært, men det er med Windows 8, at det for alvorlig bliver interessant at bruge en alt-i-en.

Windows 8 grænsefladen med dets intelligente, widgetagtige fliser egner sig tilsyneladende særlig godt til større skærme - og jo større jo bedre.

For eksempel 27 tommer. Det er målene på Dells nye Windows-8-alt-i-en, som har fået flest rosende ord af anmeldere. (se for eksempel denne).

Superskærm skabt til touch 

Dell XPS 27 imponerer med en IPS-skærm på 2560x1440. Bag skærmen sider en Core i5 eller i7 pc med særskilt grafikkort i et tyndt, stramt tegnet og temmelig elegant kabinet.

Computeren med megaskærmen sider på en fleksibel fod, så den kan lægges næsten vandret ned og fungere som en slags touch-bord. Den kan også parkeres i skrå position, hvor den byder sig til som et lærred på et staffeli.

Leder man efter gode argumenter for at give musen en pause, er XPS 27 et godt svar - og selvom andre computere i samme format kan omtrent det samme, er Dells bud på en fed Windows 8-maskine blandt de allerbedste overhovedet, mener Cnets anmelder.

Prisen på 12.500 kroner er på nogenlunde samme niveau som øvrige alt-i-en-maskiner med samme eller dårligere hardware.

Flere anmeldere bemærker desuden, at Dell-skærmen er på så højt niveau, at den kan retfærdiggøre en stor del af prisen.

Maskinen fås også uden touch til omkring 10.000 kroner. Men så ryger fidusen i Windows 8 ligesom lidt til jorden ...

Er man ikke blevet hooked på at bruge touch-betjening på en højopløst 27 tommers IPS-skærm, kan man i stedet investere i en tilsvarende 23 tommers sag, som hos Dell fås for omtrent det halve. Men så bliver det uden storebrors rigelige kræfter - og med meget mindre wow-faktor. 

Imidlertid kan man få næsten hele paletten af megaskærmens wow-faktor og alle Windows 8-touch-fordele for mindre en halvdelen af prisen på en XPS 27. Se hvordan på næste side.

27 tommer designskærm? Tjek. Touch? Tjek. Billig? Thjoeh

(Opdateret) De fleste af ComONs læsere har formentlig en velfungerende Windows 7 pc i forvejen.

Så hvorfor ikke bare købe en ny skærm med multitouch, hvis man vil lege med Windows 8?

Svaret på det spørgsmål er overraskende kompliceret.

Problemet er, at hovedparten af de touchskærme, som man kan finde på forhandlernes hylder i dag, er ældre modeller, som kun lige kunne klare det forkølede et-fingers touch-interface i Windows 7 - de vil sandsynligvis fungere dårligt eller slet ikke med Windows 8.

Faktisk er en lang række mindre notebook-skærme, som blev markedsført som touch-skærme, decideret uanvendelige under Windows 8 - se mere her

Skal man have ordentlig glæde af en touchskærm under Windows 8, skal den helst være mindst ti punkts multitouch (brug op til ti fingre ad gangen). De skærme er først så småt begyndt at komme på markedet i de gængse størrelser på 21-23 tommer.

Vil man gerne have en stor skærm, er der endnu kun meget få muligheder, hvis ikke man går alt-i-en-vejen.

Et af de bedste bud på en 27 tommers pc-monitor med multitouch er i øjeblikket en Acer-skærm med det poetiske navn T272 HLBMIDZ.

Skærmen er næsten identisk i mål og udseende med alt-i-en-pc'en Acer AiO 7600U, som igen er en pendant til førnævnte Dell XPS 27.

Acer-skærmen i 23 tommers udgave koster 4330 kroner, men for under en plovmand mere bliver det en ganske lækker og veldesignet sag på 27 tommer, der ligesom Dell'en kan lægges fladt ned, bruges på skrå, og generelt gøre touch-interfacet i Windows 8 til en interessant oplevelse.

Det er dog ikke lykkedes ComON at finde nogen anmeldelser af Acer-monitoren, men eftersom den er IPS-baseret, bør man mindst kunne forvente en rimelig skærmkvalitet.
Opdatering: Den er desværre ikke IPS.

Acer T272 HLBMIDZ er først på forhandlernes hylder på den anden side af årsskiftet.

Den helt klart billigste hardware, der forholder sig til Windows 8, er omtalt på næste side.

Vil du give touch-fladen fingeren?

Selv hvis man slet ikke finder det nye styresystem fra Microsoft spor interessant, har man stadig mulighed for at interagere med det nye styresystem ved hjælp af fingerbevægelser.

Metoden er ganske gratis og kræver kun en beskeden indsats, nemlig de kræfter, man skal bruge for at bøje fire af håndens fingre og samtidig strække nummer tre fra højre på højre hånd ud i strakt position.

Men vælger man at give Microsofts nye tilbud fingeren, går man muligvis glip af en mindre revolution indenfor menneske-maskin-interfaces, hvor virkelige nyskabelser ellers kun kommer med mange års mellemrum.

Hvor stor eller lille revolutionen er i dette tilfælde, vil vise sig i den kommende tid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere