Konkurrenter: TDC presser os ud af ADSL

Priskrigen på bredbåndsteknologien ADSL er et eksempel på, at TDC forsøger at presse konkurrenterne ud af markedet, hævder Tiscali. Også Tele2 og Cybercity mener, at TDC udnytter sin monopolstatus på fastnettet.

Bredbåndsleverandørerne Tiscali, Tele2 og Cybercity raser over TDC's optræden på det danske ADSL-marked.

Selskaberne mener, at den seneste prissænkning fra TDC er et eksempel på, at telegiganten udnytter sin monopolstatus på bredbåndsområdet til det yderste.

TDC sidder på over 80 procent på markedet og ejer samtidig accesnettet, der ofte bliver refereret til som det rå kobber. Konkurrenterne skal leje sig ind på TDC's net for at kunne udbyde ADSL.

Den dobbeltrolle finder Serge Lupas, administrerende direktør for Tiscali, uheldig.

- TDC kan stort set selv bestemme prisen og tvinge os andre til at følge efter, da de både er leverandører og konkurrenter, siger han.

- Når de eksempelvis sænker prisen på bredbåndsforbindelser, men samtidig fastholder prisen på vores leje af rå kobber, så indskrænker de vores indtjeningsmargin. Ja, i nogle tilfælde eliminerer de den, siger han.

Med andre ord kan Tiscali umuligt tjene penge, hvis selskabet skal følge TDC's ADSL-priser. Det betyder ifølge direktøren, at der er unfair vilkår på markedet, som der burde skrides ind over for.

Sander afviste opsplitning

TDC's optræden på det danske ADSL-marked er ellers blevet gennemgået med en tættekam af konkurrencmyndighederne, der sidste år konkluderede, at TDC ikke foretog sig noget ulovligt.

En konkurrenceredegørelse slog dog senere fast, at ADSL-markedet godt kunne trænge til mere fri konkurrence, hvilket en række lovændringer skulle sørge for.

Den første ændring træder i kraft i marts, men det er langtfra tilstrækkeligt, mener bredbåndsleverandørerne.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men det rykker ikke rigtig ved konkurrenceforvridningen, siger Niclas Palmstierna, administrerende direktør for Tele2.

Tele2 foreslog sidste år, at TDC blev splittet op i to selskaber, hvor af det ene udelukkende skulle tage sig af accesnettet. Men det forslag blev skudt ned af videnskabsminister Helge Sander (V), der ikke mener, at det vil forbedre konkurrencesituationen.

Cybercity: TDC har kostet os 120 mio. kr.
Senest har Cybercity anmodet om foretræde for Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi.

Her vil Cybercity uddybe, hvorfor det opfatter TDC's position på specielt markedet for bredbåndsforbindelser som uholdbart.

- Cybercity har estimeret ekstraudgiften over de seneste tre år ved at være underlagt TDC som ejer af det rå kobber. Vi har gjort regnestykket op for betalingerne i form af gebyrer, overpris på leje af rå kobber, betaling for ekstra TDC-medarbejdere, ekstra administration med videre, skriver Henrik Clausen, administrerende direktør for Cybercity.

Cybercity kommer frem til, at TDC's position på markedet har givet selskabet en ekstraregning på 120 millioner kroner.

- Vi har gjort dette for at vise problemets omfang og samtidig understrege, at de cirka to millioner kroner i gebyrer, som det nye lovforslag fjerner, ikke betyder noget synderligt i det store spil, forklarer Henrik Clausen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere