Artikel top billede

Nyt stort cyber-angreb afsløret

Kaspersky Lab afslører systematisk it-spionage mod regeringer, forskere og militær i en kampagne, der startede helt tilbage i 2007.

Det russiske antivirus-firma Kaspersky Lab har afsløret et omfattende cyber-angreb mod myndigheder, statsinstitutioner og forsknings-organisationer kaldet "Operation Red October", som har foregået i de sidste fem år. Det primære mål for denne kampagne er lande i Østeuropa, tidligere Sovjetrepublikker og lande i Centralasien, men også lande i Vesteuropa og Nordamerika har været udsat for cyber-spionage. Kaspersky har dog ikke fundet inficeringer i Danmark.

Det ser ud til, at formålet med Red October har været at indsamle følsomme dokumenter og data fra personlige mobile enheder og netværksudstyr. Det blev først opdaget i oktober 2012, da Kaspersky indledte en undersøgelse af en række angreb mod ambassader.

Ifølge Kaspersky er antallet af inficeringer forholdsvis lille - kun nogle få hundrede - men det er lykkes for angriberne at trænge ind på de mest følsomme steder. Kampagnen er stadig aktiv, og data bliver fortsat sendt til flere command-and-control servere i en meget kompleks struktur, der minder om Flame-malwaren. Men Kaspersky understreger, at der ikke er fundet en direkte forbindelse mellem Red October og Flame.

Foruden traditionelle angreb mod pc'er er systemet også i stand til at stjæle data fra mobile enheder, som smartphones og tablet-pc'er, hente informationer fra Cisco-netværksudstyr, finde slettede filer på flytbare hukommelses-enheder og stjæle mailarkiver fra Outlook og filer fra lokale FTP-servere.

Kaspersky fortæller, at trojaneren udnytter tre konkrete sårbarheder i Excel og Word. Det ser ud til at de pågældende exploits er programmeret i Kina, men Kaspersky mener, at Red October bliver styret fra Rusland. Der er ingen direkte beviser for, at den russiske stat står bag, men de følsomme politiske dokumenter der er stjålet kan have stor værdi for en statslig aktør. Det kan også tænkes, at de kriminelle bagmænd har planer om at sælge informationerne til højestbydende.

Men ligesom Stuxnet og Flame er der tale om et meget avanceret angreb, der bruger teknikker som ikke er set tidligere. Red October er blandt andet i stand til at gemme sig på computeren og genopstå senere, selvom systemet er blevet renset.

En anden interessant detalje er, at Red October går efter filer der er krypteret med et system kaldet Cryptofiler, som bruges til at beskytte følsomme dokumenter hos NATO og EU. Det kunne tyde på, at angriberne har fundet en metode til at knække krypteringen i Cryptofiler-systemet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.