Sådan vil banker skaffe sig af med Java

De norske banker gør klar til at erstatte Java-login med en webapplikation. I Danmark skal NemID-klienten overføres til Javascript.

Den seneste tids sikkerhedsproblemer med Java har fået de norske banker til at overveje at fjerne Java fra deres BankID. Ligesom i Danmark har bankerne i Norge indtil nu satset på Java til deres login-løsning. Men der er efterhånden så mange sårbarheder i Java, at eksperter advarer mod at bruge teknologien.

Den nye norske BankID 2.0 blev præsenteret på en konference onsdag eftermiddag. Ifølge digi.no er den nye løsning en webapplikation, der bygger på kendte standarder som HTML5, CSS3 og Javascript.

Det betyder samtidig, at der stilles en række krav til de maskiner, som løsningen skal køre på. Det fungerer kun med en nyere browser. Grænsen kommer til at gå ved Internet Explorer 8, som ikke bliver understøttet.

Men de gamle browsere har også generelt dårligere sikkerhed, og det anbefales under alle omstændigheder at opgradere til de nyeste browser-versioner.

Den nye løsning skal fungere, uden at det er nødvendigt at installere software på maskinen, og den skal være tilgængelig på alle platforme. Det gælder både pc'er, smartphones og tablets.

Det er altså ikke nødvendigt at installere en native-app under iOS, Android eller andre operativsystemer - det hele kører i browseren.

Det begrundes blandt andet med, at native-apps medfører større omkostninger til udvikling, integration og support. Desuden kommer de ikke til at fungere med fremtidens web-baserede operativsystemer.

Java-sikkerhed er tilfredstillende
I øjeblikket er BankID Norge ved at afslutte et forprojekt for BankID 2.0 uden Java, og den endelige beslutning om at gå videre med projektet skal træffes i juni 2013. Her skal bankerne tage stilling til, om de vil investere i teknologien. Det betyder også, at den nye løsning ikke bliver klar lige med det samme.  

I denne præsentation understreger BankID Norge, at den reelle sikkerhed og ydelsen i klienten med den nuværende Java-løsning faktisk er tilfredstillende. Men der er problemer med brugeroplevelsen og den oplevede sikkerhed i klienten. Den store medieomtale af sikkerheds-risici har skabt uro hos brugerne.

Teknisk set har Java faktisk en række fordele - herunder at softwaren kører i en separat sandkasse, og der er adgang til hardware-information - mens dens nye løsning betyder, at der er stærkere afhængighed af sikkerheden i browseren.

Målet for BankID 2.0 webapplikationen er, at funktionaliteten skal være den samme som med den nuværende løsning, og de nødvendige ændringer i den grundlæggende infrastruktur skal begrænses til et minimum.

NemID skal frigøres fra Java
I Danmark er det stadig nødvendigt at have Java installeret på computeren for at kunne bruge NemID. I efteråret 2012 har Nets DanID afsluttet en undersøgelse af mulighederne for at frigøre NemID fra Java-teknologien.

Et farvel til Java vil betyde, at NemID også vil kunne anvendes på mobile platforme med samme sikkerhedsniveau som i dag. I dag er det ikke muligt at anvende NemID på mobile platforme, hvor Java ikke understøttes.

En analyse fra sidste forår viste, at det ikke var muligt at overføre det Java-baserede NemID som en separat log-in-løsning til mobile platforme med et sikkerhedsniveau svarende til den nuværende NemID-løsning på pc.

Der er nu igangsat et forprojekt, der skal afdække de forretningsmæssige og sikkerhedsmæssige konsekvenser samt specificere et efterfølgende projekt om at udvikle NemID-klienten i JavaScript i stedet for Java.

Forprojektet forventes afsluttet i denne måned, hvorefter de fællesoffentlige parter skal træffe beslutning om at sætte selve udviklingsprojektet i gang.

Ambitionen er at kunne tage den nye Javascript-baserede klient i brug i slutningen af 2013 eller i første kvartal af 2014. Herefter skal det være muligt for alle at logge på NemID uanset platform.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris
I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.