Artikel top billede

Google er en usædvanlig arbejdsplads. Dette billede er taget i Google hovedkvarter i Zúrich, Schweiz. Foto: Google

Fryns af en anden verden: Arbejdspladserne som vi drømmer om

Her er ni vilde frynsegoder, som de ansatte i verdens største tech-virksomheder nyder godt af.

Hvis du tror, at frynsegoder bare er noget med fri telefon og bredbånd, kan du godt tro om igen.

Blandt nogle af verdens største teknologivirksomheder er kampen om arbejdskraft så hård, at de ansatte tilbydes frynsegoder i et omfang, der kan få en dag bag skrivebordet til at virke som et ophold på et fem-stjernet hotel.

På de næste sider kan du se nogle af de vilde frynsegoder, som de ansatte i virksomheder som Google og Facebook kan nyde godt af.

Herhjemme kan de fleste af os blot drømme om sådanne forhold, men lad os da alligevel anbefale, at du tager et print af artiklen og viser den til chefen ved næste lønforhandling.

Kender du til danske virksomheder, der har lignende frynsegode-ordninger, vil vi gerne høre fra dig. Send en mail til j.wittorff@computerworld.dk

1. Gourmet-maden

Det klassiske og sandsynligvis mest udbredte frynsegode er god mad.

Hos Googles campus i Mountain View i Californien er der mere end 20 forskellige gratis spisesteder i gourmet-kvalitet, der på hverdage hver især serverer tre daglige måltider.

I en tråd på tjenesten Quora, fortæller en tidligere Google-ansat med stor begejstring om spisemulighederne i Googles hovedkvarter: 

"Jeg startede som regel min morgen i en af bygningerne, der havde en kaffebar med en fuldtidsansat barista, som gratis kan lave en hvilken som helst type kaffe til dig. Bagefter gik jeg over i min egen bygning, hvor jeg kunne få gratis morgenmad. Ved frokosttid kunne jeg vælge at spise på en af Googles 25 forskellige caféer," skriver den tidligere Google-ansatte.

De ansatte hos Facebook har et lignende udvalg. Her kan de ansatte spise i en stor fælles kantine ved navn The Epic Cafe, som tilbyder tre daglige måltider fem dage i ugen, men derudover har de ansatte også fri adgang til to cafeer, en barbecue-restaurant, et pizzeria, en mexicansk restaurant, en sushi-bar, en kaffebar, en juicebar, en burgerbar og en slikbutik. Alle steder er maden mærket med en rød, gul eller grøn mærkat, der skal indikere, hvor sund maden er.

En af forklaringen på de store udvalg af restuaranter er, at Googles og Facebooks hovedkvarterer, som det er tilfældet med mange virksomheder i Silicon Valley, er relativt afsides beliggende, hvor der ikke er gode restauranter i den umiddelbare nærhed.

Anderledes er det dog for Dropbox, der har sit hovedkvarter inde i selve San Francisco. Men også her har de ansatte adgang til deres egen restaurant, oplyser en Dropbox-ansat på Quora.

"Vores egen restaurant ‘The Tuckshop' laver helt bogstaveligt bedre mad end mange af de restauranter i San Francisco, som jeg selv spiser på, når jeg går ud i weekenden," skriver den ansatte.

2. Altid en kaffemaskine i nærheden

Google er kendt for sin politik om, at der aldrig må være mere end 150 fod eller knap 45 meter til den nærmeste kaffemaskine.

Det sikrer, at medarbejderne ikke skal ud på en større vandring, når kaffetørsten melder sig. Google har derfor overalt i sine bygninger indrettet små køkkener, hvor der ud over kaffemaskiner også er adgang til sodavand og snacks.

Bliv transporteret direkte til arbejde

3. Blive transporteret til arbejde

Mange af de store Silicon Valley-virksomheder tilbyder en gratis og ganske luksuriøs busservice til ansatte, der pendler. 

Gennem de seneste år er mange yngre ansatte i Silicon Valley-virksomhederne begyndt at foretrække at bo i storbyen San Francisco, der ligger nord for Silicon Valley. Men konsekvensen er, at de spilder uforholdsmæssigt lang tid på at pendle, hvis de eksempelvis arbejder hos Apple i Cupertino, Google i Mountain View eller Facebook i Menlo Park. 

Derfor har de fleste af de store virksomheder etableret en såkaldte shuttle-service, hvor de ansatte flere steder i San Francisco kan stige ombord på en luksuriøs bus, der fragter dem på arbejde. Busserne har naturligvis Wi-Fi, air condition og er indrettet, så det er muligt at arbejde i bussen. Formelt set starter arbejdsdagen, i det øjeblik de stiger om bord. 

Busserne spiller efterhånden så væsentlig en rolle i San Francisco Bay-områdets infrastruktur, at det påvirker boligpriserne i områder, der ligger tæt på bussernes stoppesteder. 

Derfor er busserne heller ikke lige populære blandt alle borgere i San Francisco. Nogle betragter det som udtryk for unødig fråds i en krisetid og anklager samtidig de mange nyrige Silicon Valley-ansatte for at drive huspriserne i San Francisco op i et niveau, der betyder, at mange almindelige amerikanere ikke længere har råd til at blive boende i byen.

I flere tilfælde er busserne blevet stoppet af demonstranter, og for knap en måned siden blev en Google-bus angrebet af aktivister, der smadrede et af bussens vinduer.


Protest mod en af Googles shuttle-busser i Mission District, San Francisco. Foto: cjmartin, CC BY 2.0

4. Plads til kreativitet med musik og Lego

I mange danske virksomheder - inklusive os selv her hos Computerworld - er der mulighed for tage et hurtigt slag bordfodbold eller spille Playstation i pauserne. 

Men hos Dropbox forsøger de at understøtte de ansattes kreative udfoldelse og har derfor etableret et musikrum med instrumenter, hvor medarbejderne har mulighed for at "jamme" i arbejdstiden. 

Dropbox-ansatte der ikke er musikalske kan også udfolde sig kreativt andre steder. Eksempelvis har virksomheden også etableret et Lego-rum. 

Det amerikanske magasin Businessweek har besøgt Dropbox' hovedkvarter og fået en rundtur. Se den her: 

Her må du tage din "bedste ven" med på arbejde

5. Hundepasning

Det kan være svært at være hundeejer, hvis man har lange arbejdstider. Men hos flere tech-virksomheder kan de ansatte frit tage deres hunde med på arbejde. 

Iværksætter-virksomheden Chartbeat i New York har eksempelvis et såkaldt puppytorium, der er en slags dagplejeordning for de ansattes hunde. 

Også hos Google har de ansatte lov til at tage firebenede venner med på arbejde. 

På Quora fortæller en tidligere Google-ansat, at han to til tre gange om ugen havde sin hund med på arbejde. 

"Det kunne være et problem at holde styr på hunden mellem møder, men det betød også, at jeg med et par timers mellemrum kunne gå uden for og holde en lille pause. Derudover gav min hund også en masse spontan glæde til min kolleger," skrev den tidligere Google-ansatte. 


Hos Google bliver der ikke set skævt til dig, hvis du tager din hund med på arbejde. Foto: Google.

6. Du får lov til at bruge produkterne før

Som ansat i nogle af verdens største teknologivirksomheder kan du være så heldig, at du får lov til at bruge nogle af de nye banebrydende produkter før tid. 

På Quora fortæller en tidligere praktikant i Microsoft, at han fik lov til at bruge Windows 8.1, før denne udgave af styresystemet blev annoncet. Han fortæller desuden, at der angiveligt også er en praktikant, der har fået lov at teste den kommende Xbox One før tid. 

Det samme fortæller en Google-ansat på Quora

"Chrome var min primære browser, før den blev annonceret. Jeg har brugt telefoner, tablets og Chromebooks, før de blev sat til salg. Det er sjovt. Det giver mig et smugkig på fremtiden, og hvis jeg giver god feedback, så giver det mig muligheden for at blive mere involveret og dermed også muligheden for at hjælpe med at forme fremtiden," skrev den Google-ansatte.

Den vildeste frynsegode, som du ikke ønsker at få brug for

7. Masser af gadgets

Som ansat hos eksempelvis Google og Facebook får du ikke blot lov til at teste de nye gadgets, før de kommer på markedet. 

Du får naturligvis også adgang til de bedste gadgets som arbejdsredskab. Hos Facebook har de noget så usædvanligt som en gadget-automat, hvor ansatte kvit og frit kan trække gadgets, som de har brug for i løbet af arbejdsdagen. Det er eksempelvis høretelefoner, tastaturer og opladere. 

Alle ting i automaten er påført prisskilte, og transaktionen skal registreres med medarbejdernes id-kort, men som udgangspunkt bliver udgiften afholdt af arbejdsgiveren, og den bliver altså ikke fratrukket den ansattes løn. 

Her kan du se, hvordan automaten fungerer: 

De fleste ansatte bliver desuden udstyret med Macbooks, og hos Facebook kan du frit vælge mellem en iPhone eller en Android-telefon.

8. Får personlig buttler 

De fleste virksomheder vil gerne holde på de ansatte i løbet af arbejdsdagen og minimere antallet af ærinder, som det er nødvendigt at foretage. 

Derfor tilbyder både Google og Facebook en såkaldte Corporate Concierge-tjeneste. Ifølge det amerikanske netmedie Gawker kan Googles concierge eksempelvis hjælpe medarbejderne med at anbefale og booke restauranter eller bestille tider hos lægen. 

9. Vild livsforsikring

Googles måske bedste frynsegode er en, som du forhåbentligt aldrig får brug for. 

Det er den, der træder i funtkion, hvis en medarbejder dør. Her har Google en politik om, at den afdødes samlever hvert år gennem 10 år får udbetalt halvdelen af den afdødes årsløn, samtidig med at det bliver muligt at indløse den afdødes aktieoptioner øjeblikkeligt. 

Derudover vil den afdøde Google-medarbejders børn modtage 1.000 dollar om måneden, frem til barnet er fyldt 19, og hvis barnet er studerende, vil checken fortsætte til det 23. år.

Læs også:
Kan du fristes til et nyt job med masser af fryns?

Wouw - her vil vi gerne arbejde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.