Artikel top billede

Leslie Lamport, vinder af Turing-prisen 2013. Foto: Skærmdump fra Youtube.

Derfor kommer verdens skarpeste it-mand fra Microsoft

For sit arbejde med distribueret computing har en 73-årig Microsoft-medarbejder vundet den fornemste pris inden for it-verdenen. Læs begrundelsen for hæderen her.

Den 73-årige Microsoft-forsker Leslie Lamport er blevet udnævnt til vinder af 2013 A.M. Turing Award - også kendt som Turing-prisen eller slet og ret 'it-verdenens Nobelpris'.

Ud over den store ære modtager Leslie Lamport også 250.000 dollar (1,3 millioner kroner), som er delvist sponsoreret af Intel og Google.

Det gør han for sit arbejde med distribuerede computersystemer, hvor han blandt andet har udtænkt vigtige algoritmer og udviklet formel modellering og verifikationsprotokoller, der ifølge Turing-komiteen har forbedret kvaliteten af distribuerede systemer.

"Disse bidrag har resulteret i en forbedret korrekthed, ydeevne og pålidelighed til computersystemerne," lyder det blandt andet i begrundelsen fra Turing-komiteen.

Dansker blandt vinderne

Leslie Lamport kom til Microsoft i 2001 efter en karriere hos blandt andre Digital og Compaq. Han har modtaget adskillige hædersbeviser fra universiteter og it-priser som Emanuel R. Piore-prisen og John von Neumann-medaljen.

Med Turing-prisen bliver Leslie Lamport en del af en eksklusiv elite af it-folk, der har begået bemærkelsesværdige bedrifter inden for datalogien.

Blandt tidligere vindere kan tælles internettets fædre, Vinton G. Cerf og Robert E. Kahn bag TCP/IP, musens opfinder Douglas Engelbart og John Backus, der opfandt programmeringssproget FORTRAN.

Dansker blandt vinderne

Datalogiprofessor Peter Naur, der i 1966 opfandt ordet 'datalogi' som den danske pendant til det engelske 'computer science', er den eneste dansker, der har vundet Turing-prisen.

Det skete i 2005, hvorefter han blev hyldet på Københavns Universitet.

Peter Naur blev Danmarks første datalogi-professor, og han vandt Turing-prisen for sit arbejde med Backus-Naur-formen, der via simple symboler bruges til at beskrive syntaksen i de fleste programmeringsprog og dermed dannede grundlaget for senere objektorienterede sprog som Java.

Turing-prisen er opkaldt efter det britiske datalogi-ikon Alan Turing, der generelt betragtes som datalogiens grundlægger, og som er vidt berømt for at have været med til at sikre de allierede sejren i 2. Verdenskrig ved at knække tyskernes Enigma-koder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere