Artikel top billede

Leslie Lamport, vinder af Turing-prisen 2013. Foto: Skærmdump fra Youtube.

Derfor kommer verdens skarpeste it-mand fra Microsoft

For sit arbejde med distribueret computing har en 73-årig Microsoft-medarbejder vundet den fornemste pris inden for it-verdenen. Læs begrundelsen for hæderen her.

Den 73-årige Microsoft-forsker Leslie Lamport er blevet udnævnt til vinder af 2013 A.M. Turing Award - også kendt som Turing-prisen eller slet og ret 'it-verdenens Nobelpris'.

Ud over den store ære modtager Leslie Lamport også 250.000 dollar (1,3 millioner kroner), som er delvist sponsoreret af Intel og Google.

Det gør han for sit arbejde med distribuerede computersystemer, hvor han blandt andet har udtænkt vigtige algoritmer og udviklet formel modellering og verifikationsprotokoller, der ifølge Turing-komiteen har forbedret kvaliteten af distribuerede systemer.

"Disse bidrag har resulteret i en forbedret korrekthed, ydeevne og pålidelighed til computersystemerne," lyder det blandt andet i begrundelsen fra Turing-komiteen.

Dansker blandt vinderne

Leslie Lamport kom til Microsoft i 2001 efter en karriere hos blandt andre Digital og Compaq. Han har modtaget adskillige hædersbeviser fra universiteter og it-priser som Emanuel R. Piore-prisen og John von Neumann-medaljen.

Med Turing-prisen bliver Leslie Lamport en del af en eksklusiv elite af it-folk, der har begået bemærkelsesværdige bedrifter inden for datalogien.

Blandt tidligere vindere kan tælles internettets fædre, Vinton G. Cerf og Robert E. Kahn bag TCP/IP, musens opfinder Douglas Engelbart og John Backus, der opfandt programmeringssproget FORTRAN.

Dansker blandt vinderne

Datalogiprofessor Peter Naur, der i 1966 opfandt ordet 'datalogi' som den danske pendant til det engelske 'computer science', er den eneste dansker, der har vundet Turing-prisen.

Det skete i 2005, hvorefter han blev hyldet på Københavns Universitet.

Peter Naur blev Danmarks første datalogi-professor, og han vandt Turing-prisen for sit arbejde med Backus-Naur-formen, der via simple symboler bruges til at beskrive syntaksen i de fleste programmeringsprog og dermed dannede grundlaget for senere objektorienterede sprog som Java.

Turing-prisen er opkaldt efter det britiske datalogi-ikon Alan Turing, der generelt betragtes som datalogiens grundlægger, og som er vidt berømt for at have været med til at sikre de allierede sejren i 2. Verdenskrig ved at knække tyskernes Enigma-koder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.