Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Smartphonens vilde fremmarch: Så hurtigt stiger data-forbruget

Forbrugere verden over kaster sig over smartphones og tablets i en grad, der ændrer internettet og skaber store forandringer i dataforbruget. Webbrowsing fylder mindre og mindre i data-trafikken.

Smartphonen buldrer fortsat frem og er med til at skabe helt nye forbrugsmønstre og øge presset på mobil-netværkene med det voksende dataforbrug.

Her er et par eksempler på udviklingen: 

- I 2020 vil 70 procent af verdens befolkning have en smartphone.

- Antallet af abonnementer vil være mere end fordoblet i forhold til i dag.

- Alene fra første kvartal 2014 til første kvartal i år steg den mobile datatrafik med 55 procent.

Det er nogle af hovedpointerne i den netop offentliggjorte Ericsson Mobility Report, der indsamler tal og statistik fra det globale telemarked og forsøger at forudsige udviklingen i de kommende år.

"Væksten i datatrafik bliver drevet frem af stigningen i mobile data-abonnementer sammen med stigningen i den gennemsnitlige volumen per abonnement. Datatrafikken steg 12 procent fra kvartal til kvartal og 55 procent fra år til år," skriver Ericsson i rapporten.

Data-forbruget tidobles

Ifølge rapporten vil smartphone-data-niveauet i 2020 være 10 gange højere end i dag. 

Mens de fleste formentlig godt har opdaget, at smartphones, tablets og mobile data-abonnementer buldrer frem både her i landet og i verden generelt, så rummer rapporten fra Ericsson også flere interessante detaljer om vores data-forbrug på de nye enheder.

Blandt andet fremgår det, at video vil udgøre 60 procent af dataforbruget på mobilnetværket i 2020 - mod 45 procent i 2014.

Også de sociale netværk er data-slugere, mens klassisk webbrowsing faktisk efterhånden ikke fylder ret meget.

"Mængden af trafik, der genereres ved webbrowsing, vil falde fra 10 procent i 2014 til fem procent i 2020 primært som et resultat af væksten i video-kategorien. Forbrugerpræferencerne skifter mod mere video og app-baseret brug i forhold til webbrowsing," lyder det fra Ericsson.

Læs også: Nu begynder næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet

Samtidig bemærkes det, hvordan tablets og smartphones på hver deres måde er med til at påvirke forbrugsmønstrene.

"Fremkomsten af nye applikationer kan føre til ændringer i størrelsen af de forskellige trafik-typer, men udbredelsen af specifikke enheder vil også påvirke trafik-mikset - eksempelvis er tablets forbundet med en meget højere andel af online video-trafik end smartphones."

Smartphone-skræmen vokser

Endelig skriver Ericsson om trenden med voksende skærmstørrelser på smartphones, hvor en 4,5 tommer skærm i dag betragtes som en medium størrelse, mens phablets og smartphones med skærme på 5,5 tommer og mere bliver stadig mere populære.

Den tendens vil føre til et endnu større forbrug af video og dermed endnu mere trafik i netværket. 

I 2020 ventes det eksempelvis, at 80 procent af den mobile datatrafik vil komme fra smartphones.

Læs også: Fuld fart på mobil-udviklingen: Derfor storsatser COWI og DSB på nye apps

Ericsson har publiceret en række illustrationer af udviklingen. Se dem herunder (klik på billedet for stor størrelse):

Læs også:

Nu begynder næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet

Fuld fart på mobil-udviklingen: Derfor storsatser COWI og DSB på nye apps

GPS-bombe fra Google: Nu kommer Google Maps i komplet offline-udgave




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere