Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Droppet Telia/Telenor-fusion vil ramme TDC hårdt - men er en kæmpefordel for 3

Interview: Det kan få alvorlige konsekvenser for TDC, at Telia og Telenor efter forhandlinger med EU har besluttet at droppe en sammenlægning af de to selskaber. Til gengæld har 3 grund til at juble, mener analytiker. Se hvorfor her.

Telia og Telenors beslutning om at droppe den planlagte fusion mellem de to selskaber skaber røre i andedammen og ryster posen på det danske telemarked godt og grundigt.

Læs nyheden her: Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

For der er stadig brug for, at antallet af store telespillere bliver nedbragt fra de nuværende fire - TDC, Telenor, Telia og 3 - til tre.

Det mener Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank med speciale i teleselskaber

"Der må ske noget andet i Danmark, og lige nu ser jeg to muligheder: Der kan ske en anden form for konsolidering, eller en aktør kan vælge at trække sig," siger han.

Det er dog ikke kun Telia og Telenor, der får travlt på ledelsesgangene, Det bliver der også hos TDC og 3.

Stort tilbageslag
Hvad kommer dette til at betyde helt konkret?

"Det er et stort tilbageslag for konkurrence-situationen på det danske marked. Det hele bliver nul-stillet, og vi får tre aktører, der vil konkurrere på prisen og så TDC, der forsøger, at sætte en helt anden dagsorden, hvor der er fokus på indhold, tjenester og kvalitet," siger Morten Imsgard.

"For TDC er dette en rigtig dårlig nyhed. TDC havde set frem til en stærk konkurrent, der også ville kæmpe på kvalitet og ikke på prisen. Den mulighed forsvinder nu ud i det blå."

Så den manglende fusion mellem Telia og Telenor får også kæmpe-konsekvenser for TDC's strategi?

"Ja, den bliver vanskeligere at fører ud i livet. TDC bliver nu ene om at være bannerfører for at overbevise kunderne om, at der er andet end prisen, der er vigtigt, og at kvalitet koster. Det har indtil nu vist sig at være meget svært, selv med produkter som Telmore Play, der nøgternt set er interessant for rigtig mange danskere, men ikke den store salgs-succes for TDC," siger Morten Imsgard.

Han peger på, at Telia og Telenor nu har et kæmpe behov for at tiltrække nye kunder, hvilket på den korte bane kun kan gøres ved at sænke priserne.

"De danske forbrugere kan således få lavere priser på den korte bane. Men det er en ødelæggende strategi for telebranchen, der udhuler sit eget marked med denne politik. Der vil ikke være penge til udvikling af eksempelvis netværket, hvis priserne bliver ved med at gå ned."

Giver en ny mulighed for 3

På den anden side er der grund til glæde hos teleudbyderen 3.

Der har tidligere været snak om, at 3 ville købe Telenor. Er det stadig en løsning?

"Det er min analyse, at 3 vil forsøge at foretage en konsolidering. At fusionen mellem Telia og Telenor ikke går igennem, er ikke et endegyldigt nej til fusioner i Danmark. Der bør være en ny mulighed hos EU-Kommissionen."

Og der er grund til optimisme hos 3.

"I dag må de juble hos 3. Virksomheden stod til at blive kørt ud på et sidespor i Danmark, men nu får det en ny chance. Faktisk har 3 vist, at selskabet er meget interesseret i at indgå i konsolideringer på europæisk plan. Det tror jeg også gerne, at 3 vil i Danmark."

En løsning mellem 3 og Telenor vil således blive prøvet, men Morten Imsgard mener ikke, at det bliver en nem løsning.

"Det bliver selvfølgelig svært, men nu har vi fået afprøvet Telia og Telenor-modellen, og den viste sig ikke at holde. Det må betyde, at der skal skabes plads til en ny løsning."

Hårde EU-krav

Du følger telemarkedet meget tæt. Blev du overrasket over udmeldingen?

"Ja, det gjorde jeg. Telia og Telenor har ikke noget godt alternativ til en sammenlægning, og derfor er det min overbevisning, at de to parter er klar til at strække sig langt," siger han og fortsætter:

"Resultatet må være et udtryk for, at EU-kommissionen har presset hårdt på og opstillet nogle krav, hvor parterne ikke kunne se en ny forretning. De må være blevet presset med nogle meget hårde krav, for at de nu smider håndklædet i ringen," lyder hans analyse.

Læs også:
Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"

Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere