Massive udfordringer truer it-afdelingerne: Seks nødvendige tiltag kan hindre en knock-out

It-afdelingerne er ekstremt udfordret og bliver derfor nødt til at gribe til en række drastiske tiltag for ikke at gå helt bagud af dansen.

Det er er ikke kun internationale it-giganter som Ericsson, IBM, HP, Intel og Nokia, der i øjeblikket er tvunget til at gennemføre omfattende transformationer med massive nedskæringer og omstruktureringer.

Også it-afdelingerne er nødt til at tænke i helt nye baner.

Det giver nemlig ikke længere mening at køre med samme organisations-model og drifts/udviklings-setup, som man gjorde for bare få år siden.

Derfor bliver it-afdelingerne nødt til at overveje nye strategier og modeller, hvis de vil bevare relevansen og sikre en central position i virksomhederne fremadrettede arbejde med digital innovation.

Bimodal IT er en af de modeller, der er talt meget om i de senere år, og som flere danske it-afdelingerne også allerede anvender. Læs mere om det her.

Læs også: It-chefen er under pres - formår du at kæmpe dig til fremtidens CIO-stilling?

Men det er slet ikke sikkert, at det er nok bare at splitte it-organisationen op i to mindre afdelinger, der kan arbejde med it-drift og -udvikling i to forskellige hastigheder.

Derfor skal meget laves om
For sandheden mange steder er nok også, at der er behov for en mere grundlæggende transformation af it-afdelingerne (både driften og udviklingen), præcis som det er tilfældet hos de store it-giganter.

Her står en forsimpling af it-organisationen og arbejdet med at drive og udvikle it højt på agendaen.

"Virksomhedernes it-funktioner bliver ramt med et 'one-two punch.' Digitale teknologier øger behovet for, at man kan tilpasse sig endnu hurtigere til nye disruptive applikationer og services. Disse teknologier skaber også stigende forventninger hos kunderne."

Sådan skriver rådgivningsfirmaet Boston Consulting Group i en gennemgang af den situation, mange it-organisationer befinder sig i i disse år.

"For at kæmpe sig tilbage er traditionelle virksomheder nødt til at blive langt mere agile ved at forkorte time to market og levere it-services hurtigere og mere fleksibelt, eksempelvis ved at skalere it-volumen op og ned hurtigt og effektivt og ved at reducere it-omkostningerne."

"En simplificering af it er en essentiel opgave for en hvilken som helst it-organisation, der ønsker at forblive konkurrencedygtig," skriver Boston Consulting Group.

Seks konkrete tiltag
Rådgivningsfirmaet peger i den forbindelse på seks konkrete håndtag, man som it-organisation kan dreje på i arbejdet med at simplificere:

1) En intelligent styring af efterspørgslen.

Med det mener Boston Consulting Group, at der skal skabes en bedre forståelse for it-ressourcerne og 'cost-driverne', så man både kan sikre den daglige drift og tage hul på nye projekter og få den maksimale værdi ud af de nye projekter.

2) En simplificering af applikationer og data.

3) Infrastrukturen skal forsimples både i forhold til hardware og software, og der skal mere automatisering og standardisering ind i billedet.

4) Selve it-organisationen skal forsimples - eksempelvis ved at skære i ledelses-lag og sikre et mere effektivt samarbejde mellem forretningen og it.

Herunder skal man også se på, om it-organisationen har den rette størrelse, og om man har de rette kompetencer hos medarbejderne.

5) En mere effektiv governance, mere agile metoder og mere simple processer.

6) En shared-services model og en sourcing-optimering.

Læs også: Årets CIO 2016: Her er Danmarks fem bedste it-chefer

Uanset om disse seks håndtag også er dem, der er mest relevante i din organisation, der der næppe tvivl om, at der er et stigende behov for forandringer i mange it-organisationer.

I analysefirmaet Gartners seneste CIO survey, hvor 2.944 it-chefer fra 84 lande svarer på spørgsmål om deres prioriteringer i 2016, var en hovedkonklusion, at den digitale virksomhed nu er en realitet.

Det betyder, at det forventes, at man ved hjælp af it og digitalisering kan opnå konkurrencemæssige fordele og differentiering, hvilket så igen medfører ekstremt høje krav til it-afdelingerne.
 
Læs også:

Årets CIO 2016: Her er Danmarks fem bedste it-chefer

It-chefen er under pres - formår du at kæmpe dig til fremtidens CIO-stilling?
Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.