Test: HTC Vive er et kig ind i en ubeskrivelig og skræmmende fremtid - men den koster kassen

HTC Vive er den dyreste virtual reality-løsning, du kan købe for penge. Men den fordybende, forførende verden lokker, som vi aldrig tidligere har oplevet teknologi lokke før.

Her er bælgmørkt. En dyb brummen af 100.000 tons vand presser sig truende ned oppefra og omringer mig. Sedimenter fra havbunden siver roligt op omkring mig, og rust fra skibsvragets gelænder kaster en smule genskin fra de få stråler af sollys hernede.

En gruppe fisk svømmer langsomt forbi på min højre side. Jeg forsøger at fange en, men de svømmer væk, da min hånd nærmer sig.

Jeg går et skridt frem og kigger ud over rælingen på vraget. Kulsort vand så langt øjet rækker - kun afbrudt af en gruppe fisk eller en enlig rokke, der svævende bevæger sig igennem vandet, som var den en fugl på himlen fire kilometer højere oppe.

Den monotome brummen af vand bliver afbrudt af en smuk og velkendt lyd, som jeg kun har hørt i David Attenborough-programmer på BBC.

Til venstre for skibet svømmer en mastodontisk skikkelse langsomt frem igennem vandet. Blåhvalen er gigantisk, og dens bevægelser langsomme, men præcise. Den svømmer op til mig og stopper foran mig, og jeg stirrer direkte tilbage i dets mørke øje. Dens finner kunne slå livet ud af mig.

Alt er stille.

Den blinker og svømmer roligt videre og er lige ved at ramme mig med sin halefinne, inden den forsvinder ned i det sorte vand.

Alt bliver sort igen.

"Du kan nu tage headsettet af."

HTC Vive-brillerne kommer af, og jeg er tilbage i mit soveværelse, hvor glemte skibsvrag og syngende hvaler er erstattet af sure sokker og en uredt seng.

Jeg står et minuts tid og kigger ud af vinduet, og tænker over, hvad jeg lige har oplevet midt i kedelige Vanløse: At en teknologi på den måde kan få mig til at føle mig salig, underdanig, beæret og en smule utryg over den virtuelle hvals tilstedeværelse.

Blåhvalen har været tæt på at være uddød på grund af overfiskning, men trods sin virtuelle eksistens føles det som om, at jeg oprigtigt har set en hval. At jeg trods pixelerede bobler som modbevis stod på bunden af havet og stirrede en hval i øjnene.

Jeg trækker brillerne ned over øjnene igen og begynder endnu en rejse under havet. Jeg må se den igen.

Hvad er HTC Vive?

Den ovenstående scene er en del af Deep Blue-spillet til HTC Vive.

HTC Vive er et VR-headset, som du kan købe for godt 7.400 kroner, hvilket er ustyrligt mange penge for et underholdningsprodukt, når du samtidig som minimum skal have en computer til 6.000-7.000 kroner ved siden af.

(Der er en fejl i videoen, hvor vi påstår at prisen bliver 6.400 kroner. Det var før, vi fik den endelige pris fra HTC)

HTC Vive består af et væld af små og store enheder, som skal sættes sammen på kryds og tværs.

Blandt andet skal der hænge to sorte bokse diagonalt overfor hinanden på væggene, som måler dine bevægelser i rummet - lidt i stil med Xbox' Kinect-kamera.

Selve headsettet er forbundet til computeren via et langt - og ret irriterende kabel - som fjerner den dybe indlevelse, hver eneste gang du er nødt til at rykke på kablet for at kunne bevæge dig.

Samtidig er det et værre bøvl at gå ind i VR-verdenen. Først skal du tænde for Steam VR, så brillerne på hovedet, og herefter skal du famle blindt efter dit headset, som skal oven på brillerne.

Herefter skal du igen famle blindt efter de to controllere, som agerer som dine hænder i VR-verdenen.

Men trods besvær, en høj pris og et værre rod af kabler og bokse er det en vild og ubeskrivelig oplevelse at prøve headsettet og forsvinde ind i en anden verden i enten et spil eller i en fortælling.

At opleve at stå på bunden af havet med en hval, at undgå at blive ramt af laserskud fra robotter i en skydesimulator eller stå midt i en simulation af hele solsystemet og se den purunge Jord blive bombarderet med meteorer under dannelsen af vores klode, er alle fantastiske oplevelser.

Det er afhængighedsskabende, og der har været flere aftener under testperioden, hvor min kæreste måtte gå i seng uden mig, fordi jeg stod og lignede en idiot med brillerne på og malede en skulptur i tre dimensioner eller skød robotter til klokken blev fire om natten.

Læs også:


De to sorte bokse, der skal hænge diagonalt i rummet, måler dine bevægelser inden for et afgrænset rum.

Det betyder, at du kan bevæge dig rundt i virkeligheden, og dine bevægelser afspejles i den virtuelle verden.

De to controllere fungerer enten som pistoler, malerpensler og palet eller som hænder, der kan samle ting og sager op, alt efter hvilket spil du spiller. Igen fungerer det fabelagtigt, og suppleres det af et godt headset, som for eksempel det trådløse SteelSeries Siberia 800, vil du få yderst indlevende oplevelse.

Det kan dog til tider være svært at se, om du er inde for det afmærkede område.

Et blåligt net fortæller dig, hvis du går for tæt på, men ofte opdager du det først, når du har banket hånden ind i væggen, fordi du ville ramme et monster med dit sværd.

Så du siger, at jeg skal købe den?
Det er et virkelig svært spørgsmål at svare på.

HTC Vive er et VR-headset til entusiasterne, til gamerne, og til firstmoverne.

Det er til dem, som gerne vil opleve computerspil på en helt anden måde, og som har lidt for mange penge til at ligge og flyde, for 7.400 kroner er djævelsk mange penge.

Samtidig er headsettet ikke uden mangler.

Der findes blandt andet ikke særlig mange spil til HTC Vive endnu, og de fleste er små indiespil, demoagtige oplevelser eller små fortællinger i stil med besøget på bunden af havet.

Oculus Rift har det samme problem, men det virker til, at der vil være flere af de store AA-spil klar fra lanceringen - blandt andet det kommende EVE: Valkyrie.

Samtidig er opløsningen inde i brillerne ikke høj nok til, at du ikke kan se de enkelte pixels. Hvis du kan huske, hvordan det var at spille Super Mario 64 på et billedrørsfjernsyn, så har du cirka den visuelle oplevelse - altså når du lægger mærke til det, og det gør du næsten kun i loadingperioderne mellem spillene.

Det er ikke dårligt, men det er med til at fjerne den fordybende, indlevende og opslugende oplevelse, at du kan se rød/grøn/blå prikker, hvis dine øjne fokuserer forkert.

Læs også: Er din computer klar til virtual reality? Tjek her med dette program

Omvendt så giver brillerne en anderledes og unik oplevelse, som ikke kan sammenlignes med andre underholdningssystemer.

I forbindelse med testen af HTC Vive blev der holdt fødselsdag med hele familien i vores lejlighed.

Her var de fleste inde og prøve brillerne, og selv de mest skeptiske gæster stod måbende med et smil, da hundredvis af gopler svømmer forbi deres hoveder.

En otte-årig blev så opslugt af brillernes kunnen, at hun helt glemte at spise kage.

I næsten to timer spillede hun skydespil, svømmede med hvaler og tegnede 3D-tegninger.

Det faldt hende så naturligt, så let at bevæge sig rundt i den virtuelle verden, og hendes tegning af julemanden var overraskende god i Googles TiltBrush-program, hvor du kan male i et 3D-rum. Ikke på en flad overflade, men som i at du kan male i tomrum.

VR-teknologien er selvfølgelig i sin spæde begyndelse, og der er mange spændende titler på vej, men samtidig er HTC Vive også en meget dyr oplevelse.

Det er et unikt produkt, som giver en mere indlevende VR-oplevelse end Oculus Rift, der til gengæld har en noget lavere pris.

HTC Vive er en ung teknologi om en gammel drøm om fuldstændig indlevelse i en digital verden. Drømmen opfyldes, men til en høj pris.

Læs også: Nyt om HoloLens: Her er syv vigtige detaljer om Microsofts hologram-headset


Loading ikon