Test af Aftershokz Trek Titanium: Sådan lyder musik spillet gennem dit kranium

Bone Conducting-høretelefoner spiller ikke musik gennem din øregang som almindelige høretelefoner. I stedet høres musikken gennem dine knogler, og det er en meget unik oplevelse.

Der findes headset, der sidder på ørene, headset, der dækker ørerne, og headset, der sidder inde i øregangen.

Og så er der de høretelefoner, der transmitterer musikken gennem dine knogler, en teknologi, der kaldes Bone-Conducting.

Det er ikke nogen ny opfindelse, men de seneste år er der begyndt at komme produkter på markedet til mere forbrugervenlige priser, og det er netop sådan et headset, vi tester i dag: Aftershokz Trek Titanium-headset.

Hvordan virker det?
Musik er blot vibrationer i luften udsendt fra et instrument eller en højttaler, der efterfølgende bliver modtaget af dit indre øre.

Det meste lyd, du registrerer, modtages via din øregang i dit indre øre, hvor biologisk magi sker, og vibrationer omdannes til "Bohemian Rapsody", "Vimmersvej" eller din svigermors stemme.

Har du hørt en optagelse af din egen stemme, ved du også, at din stemme på optagelsen lyder anderledes end den stemme, som du hører i dit eget hovede.

Din egen stemme opsamles ikke via din øregang, men i stedet gennem dine knogler i hovedet, der leder vibrationerne op til det indre øre.

Bone-Conducting høretelefoner fungerer på samme måde. Her afspilles musikken ved at sætte to enheder, der udsender vibrationer, omkring dine tinninger.

Og her fungerer Aftershokz Trek Titanium overraskende godt.

Formålet med et Bone-Conducting headset er, at man kan høre og reagere på omgivelser samtidig med, at musikken spiller, da man ikke lukker ørerne af med et headset.

Det gør headsettet ideelt til motionister. Lydkvalitet
Du får en overraskende god musikoplevelse fra headsettet, der særligt udmærker sig ved meget klare mellemtoner.

Bas-elementer er også tydelige og til at høre, men er samtidig meget svage. Techno, house eller andet bas-orienteret musik ville vi nok vælge et andet headset til.

Omvendt giver headsettet en meget unik stereo-oplevelse.

Lytter du til Jørgen Leths indspilning af digtet "Kalkunhals" med musik af Mikael Simpson og Frithjof Toksvig, er der i et par almindelige høretelefoner et flow, hvor musikken skiftevis glider fra det ene øre til det andet.

I Titatium Trek sker lyden inde i dit hoved, rungende og rikochetterende, mens Jørgen Leths nasale stemme svæver midt i dit indre hoveds mikrokosmos. Det føles unikt, og hvis der er stille nok, er det en langt mere indlevende følelse end almindelige headset. Det føles som om, at Jørgen Leth er inde i dit hoved, faktisk.

Problemet er bare, at der sjældent er stille nok.

For headsettet lukker al lyd ind ude fra, mens du kan høre musikken gennem kraniet. Det er netop pointen med headsettet, men det bliver også hurtigt dets akilleshæl.

Selv om musikken i headsettet føles som afviklet inde i dit hoved, så inddrages resten af verden, og det fjerner hurtigt indlevelsen.

For motionister
Målgruppen er motionister og cykelryttere. Danmark er en cykelnation, men de fleste cyklister kører rundt med headset og musik i ørene, og faren er stor, når cyklisterne eller løberne lidt eller intet kan høre i trafikken.

På en løbetur omkring Damhussøen kunne jeg fint høre både bilister og andre motionister omkring mig, mens Bikstoks Uranium lød i mine ører. Jeg kunne endda reagere, da en cyklist ringede på klokken for at køre forbi.

Omvendt kunne jeg intet musik høre, da jeg gik forbi et vejarbejde ved Vanløse Station. Musikken fra headsettet bliver hurtigt forurenet og grødet sammen med resten af byens lydbillede. Igen er det ikke et stort minus, for det er netop meningen: At du skal kunne høre resten af verden.

Et par andre småopservationer: Batteriet holder godt - cirka 12 timer under vores test - Bluetooth forbinder lynhurtigt og er stabilt (testet med en iPhone S6 og en HTC 10) og en måske ekstra bonus er, at du kan ikke skrue for højt op for musikken, så du skader dine ører. Hvis du skruer helt op for både telefonen og headsettet, begynder headsettet at vibrere så meget, at musikken bliver mudret, og din næse begynder at kilde. En sælsom fornemmelse, men på intet tidspunkt gør det ondt i ørerne.

Konklusion
Bone Conducting-headsets er en meget anderledes måde at lytte til musik på.

Omverdenen lukkes ikke ude, men inddrages sammen med musikken, der kan skabe nye lydmæssige oplevelser.

Lyden af tunge regndråber mod asfalten er en overraskende god ingrediens til The Nationals Exile Vilify. Så god at jeg glemte en forvredet ankel på vej hjem fra en mislykket løbetur.

Dertil kommer den specielle oplevelse af stereolyden.

Men der er også minusser og scenarier, hvor du ikke kan bruge et headset som Aftershokz Trek.

Det er tæt på ubrugeligt i pendlersituationer, hvor der er meget larm, og hvis du er til en god solid basoplevelse, så skal du igen kigge andre steder.

Headsettet er rettet mod motionister, men hvis du bruger musikken som en puppe for at glemme smerten i dine lægmuskler efter to, fem, ti eller 20 kilometers løb, så find dig et andet headset.

Prisen ligger på godt 1.000 kroner.

Læs også: Test: Headset fra B&O spiller fantastisk
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
Premium
KMD: Derfor har vi opsagt tryghedsaftalerne for medarbejderne: Se det fulde svar fra selskabet efter kritik
KMD vil ikke stille op til interview i sagen om selskabets opsigelser af to tryghedsaftaler med en del af selskabet medarbejdere. Men i en lang mail afviser KMD den kritik, som arbejdsmarkedsforsker Bent Greve har fremsat. Han mener blandt andet, at KMD som en direkte konsekvens af de opsagte tryghedsaftaler kan miste flere medarbejdere.
Computerworld
KMD tæt på milliardaftale med IBM: Klar til at outsource infrastruktur og hundredevis af medarbejdere
Ifølge Computerworlds oplysninger er KMD tæt på at outsource selskabets infrastruktur og driftsopgaver til IBM. Det betyder, at flere hundrede medarbejdere vil blive berørt af den flerårige aftale, som har en årlig værdi på omkring 500 millioner kroner.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Du slipper ikke … digitaliseringen rammer også dig og din virksomhed. Men gå ikke i panik, for de fundamentale færdigheder er (næsten) de samme som altid
Hvordan slipper industrivirksomheder i alle størrelser igennem det minefelt af markedskræfter, stadig mere krævende digitale kunder, konkurrencepres og digitale forventninger? Nøglen er at begynde med det fundamentale. Mennesker, smidige processer, digitalt lederskab og tilfredse kunder. Læs dette whitepaper fra Columbus med bidrag fra eksperter og få indsigt i relevant benchmarking. 24 sider på engelsk.