Amerikansk panik: NSA kan være blevet hacket af russerne

Tophemmelige hackerværktøjer, der formodentlig stammer fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA, er blevet lækket. Eksperter frygter, at den russiske stat er involveret.

Er den amerikanske efterretningstjeneste NSA blevet hacket af fremmede magter?

Det er i øjeblikket frygten i den amerikanske hovedstad Washington DC, skriver flere amerikanske medier.

Frygten skyldes, at flere hjemmesider har offentliggjort, hvad der formodes at være tophemmelige computerkode til overvågningsværktøjer, der er udviklet af NSA.

Ifølge eksperter, som både New York Times og Washington Post har talt med, stammer koden efter alt at dømme fra de hackerværktøjer, som NSA selv anvender, når den amerikanske tjeneste hacker fremmede magter.

Læs også: Edward Snowden på Roskilde Festival: "De siger, at du ikke har noget at være bange for, hvis du ikke har noget at skjule. Det sagde Goebbles også"

Ekserter: Det er ægte NSA-kode
Adspurgt om koderne er ægte, svarer en anonym kilde hos NSA, som Washington Post har talt med: 

"Uden tvivl. Det her er nøglerne til kongedømmet. Det er den slags sager, der kan underminere sikkerheden hos mange store regerings- og virksomhedsnetværk i USA såvel som i udlandet," siger kilden til den amerikanske avis. 

For at få adgang til koden ville det formodentlig kræve, at hackere har haft adgang til NSA's servere. NSA vil dog hverken af- eller bekræfte, at der rent faktisk er tale om tjenestens kode. 

Ifølge Washington Post er koden knap tre år gammel, og der er ifølge avisen tale om raffineret softwarekode, der kan anvendes til at overtage firewalls, som er produceret af virksomheder som eksempelvis Cisco og Fortinet.

Virksomheder hvis produkter anvendes af magtfulde selskaber og institutioner i hele verden.

Koden er blevet offentliggjort af en hackergruppe, der kalder sig The Shadow Brookers, og gruppen hævder at være i besiddelse af koden til endnu et sæt hackerværktøjer, som gruppen angiveligt vil bortauktionere. 

Læs også: Kina opruster til cyberkrig: Bliver værre end atombomben

Gætter på russisk indblanding
Hvis NSA rent faktisk er blevet hacket, er det endnu uvist, hvem der står bag. Men flere sikkerhedseksperter gætter ifølge New York Times og Washington Post på, at der er tale om hackergrupper, der er finansieret af den russiske regering. 

Det samme gør NSA-whistleblower Edward Snowden, der i øjeblikket opholder sig i eksil i netop Rusland. 

Ifølge Snowden er der meget, som peger på russisk indblanding.

Han påpeger på Twitter, at der muligvis er tale om en advarsel til de amerikanske myndigheder om, at dem der står bag lækket, kan bevise amerikansk indblanding i et hvert hackerangreb, hvor den pågældende kode er blevet anvendt. 

Det kan ifølge Snowden få store udenrigspolitiske konsekvenser, hvis hackerne eksempelvis er i stand til at påvise, at amerikanerne har brugt værktøjerne til at hacke sine allierede. 

Russiske hackere menes ligeledes at være involveret i et omfattende hack mod Det Demokratiske Parti i USA.

Her har en hacker fået adgang til store mængder af e-mails fra partiet, hvoraf mange e-mails efterfølgende er blevet lækket på Wikileaks. Et hack, der i de amerikanske medier er blevet udlagt som et russiske forsøg på at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg. 

Ifølge New York Times er det endnu uklart, om den amerikanske regering planlægger et svar på de russiske cyber-angreb - og hvad svaret i så fald vil blive. 

"Vores problem er, at russerne ser ud til at have taget handskerne af i cyberspace, og vi ved endnu ikke, hvordan vi skal svare på det," siger James A. Lewis, der it-ekspert hos udenrigspolitiske amerikanske tænketank "Center for Stratic and International Studies", til New York Times.

Læs også:

Sikkerhedseksperter slår alarm: It-bombe tikker under præsidentvalget i 32 stater

Gal eller genial: Mød den russiske sikkerhedskonge med X-Factor i verdensklase 

Tør du stole på ham: Magtfuld virus-milliardær vil begrænse net-friheden

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Bankdata klar med sin største it-leverance nogensinde: “Det er fire eller fem gange større end nogen andre projekter, vi har haft”
Om to måder går Bankdata ind i næste fase af det største initiativ i virksomhedens historie. “Det er fire eller fem gange større end nogen andre projekter, vi har haft. Det har været et stort og meget vigtigt projekt,” siger udviklingsdirektør hos Bankdata Christian Wiese.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.