Netop præsenteret: Her er den nye Macbook Pro med særlig touchskærm

Som forventet - og allerede lækket - har Apple lanceret en ny generation Macbook Pro-serie. Den nye model har som noget nyt en ekstra touchskærm.

Det var rygtet i flere måneder forinden, og torsdag aften dansk tid annoncerede Apple sine nye Macbook Pro-computere.  

Det store trækplaster ved de nye computere - ud over endelig at kunne få en Macbook Pro med tidssvarende hardware - er den nye Touch Bar, der er placeret over tastaturet. 

Touch Bar er en aflang touch-skærm i OLED-typen, der erstatter de gamle funktionstaster F1-12 samt esc og tænd-knappen. I stedet får du en række software-knapper, der ændres alt efter det aktive program. 

Knapperne ændres eksempelvis til genveje i Apples mail-program til hurtigt at svare eller sende en ny mail, og i Final Cut Pro får du mulighed for at spole hen over tidslinjen ved at glide fingeren henover touch-skærmen. 

Indbygget i Touch Baren sidder også en TouchID-skanner. Du kan logge på de nye Macbook Pro med dit fingeraftryk, og hvis der er flere brugerkonti tilknyttet computeren, kan du hurtigt skifte imellem dem ved at logge ind med fingeren. 

I USA kan du også benytte TouchID til at betale via Apple Pay, men det er stadig ikke aktuelt i Danmark. Markant bedre hardware
De nye computere er udstyret med en 13 eller 15 tommer skærm, der skulle have et stærkere lys, bedre kontrast, og som bruger mindre strøm. 

Generelt ligner computerne sine forgængere, men er godt 20-25 procent mindre og lettere og kommer stadig i aluminium i farverne sølv eller "spacegrey". 

Inde i computeren finder du nye Core i5/i7-processorer fra Intels sjettegeneration kaldet Skylake, hvilket er længe ventet, sammen med hurtigere SSD'er og bedre RAM. 

Læs også: Efter fire måneders test af Apple Macbook: Flot skærm og vild batterilevetid - men alt for dyr

Macbook Pro 15 får et AMD Radeon Pro-grafikkort (Polaris-familien), og både 13 og 15 tommer modellen skulle ifølge Apple være markant hurtigere end de foregående modeller. 

Der kommer tre forskellige Macbook Pro: En Macbook 15 med i7-processor og et dedikeret grafikkort og to forskellige Macbook Pro 13. 

En Macbook 13 med den nye Touch Bar samt en i5 eller i7-processor og en lidt billigere model uden Touch bar og generelt lidt svagere hardware og færre USB C-porte rettet mod nuværende Macbook Air-ejere.

Ingen almindelige USB-porte
De nye Macbooks får ingen af de almindelige USB-porte. I stedet satser Apple på de nye USB C-porte med indbygget Thunderbolt 3.1 og har udstyret de nye Macbook Pros med fire styk. Den billigere Macbook Pro uden Touch Bar har kun to. 

Alle USB C-porte fungerer som port til strømstikket, og Apple gjorde et stort nummer ud af at præsentere produkter, der allerede nu udnytter de hurtige overførselshastigheder i USB C-porten.

Tastaturet på de nye modeller er den samme "butterfly"-teknologi som på Apples Macbook 12-computer. Det blev ellers kritiseret af mange anmeldere for at være trættende at skrive på.

Den allerede store og velkendte touchpad fra de ældre Macbook Pros er dobbelt så stor.

Du kan allerede nu bestille de nye Macbook Pro, men modellerne med Touch bar sendes først af ud om et par uger. 

Macbook Pro 13 (uden Touch bar): starter på 12.999 kroner.

Macbook Pro 13 (med Touch bar): starter på 15.499 kroner.

Macbook Pro 15: starter på 21.099 kroner.

Læs også: Microsoft lancerer sin første dekstop-computer med en vild skærm og unikke tricksPremium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.