Netop præsenteret: Her er den nye Macbook Pro med særlig touchskærm

Som forventet - og allerede lækket - har Apple lanceret en ny generation Macbook Pro-serie. Den nye model har som noget nyt en ekstra touchskærm.

Det var rygtet i flere måneder forinden, og torsdag aften dansk tid annoncerede Apple sine nye Macbook Pro-computere.  

Det store trækplaster ved de nye computere - ud over endelig at kunne få en Macbook Pro med tidssvarende hardware - er den nye Touch Bar, der er placeret over tastaturet. 

Touch Bar er en aflang touch-skærm i OLED-typen, der erstatter de gamle funktionstaster F1-12 samt esc og tænd-knappen. I stedet får du en række software-knapper, der ændres alt efter det aktive program. 

Knapperne ændres eksempelvis til genveje i Apples mail-program til hurtigt at svare eller sende en ny mail, og i Final Cut Pro får du mulighed for at spole hen over tidslinjen ved at glide fingeren henover touch-skærmen. 

Indbygget i Touch Baren sidder også en TouchID-skanner. Du kan logge på de nye Macbook Pro med dit fingeraftryk, og hvis der er flere brugerkonti tilknyttet computeren, kan du hurtigt skifte imellem dem ved at logge ind med fingeren. 

I USA kan du også benytte TouchID til at betale via Apple Pay, men det er stadig ikke aktuelt i Danmark. Markant bedre hardware
De nye computere er udstyret med en 13 eller 15 tommer skærm, der skulle have et stærkere lys, bedre kontrast, og som bruger mindre strøm. 

Generelt ligner computerne sine forgængere, men er godt 20-25 procent mindre og lettere og kommer stadig i aluminium i farverne sølv eller "spacegrey". 

Inde i computeren finder du nye Core i5/i7-processorer fra Intels sjettegeneration kaldet Skylake, hvilket er længe ventet, sammen med hurtigere SSD'er og bedre RAM. 

Læs også: Efter fire måneders test af Apple Macbook: Flot skærm og vild batterilevetid - men alt for dyr

Macbook Pro 15 får et AMD Radeon Pro-grafikkort (Polaris-familien), og både 13 og 15 tommer modellen skulle ifølge Apple være markant hurtigere end de foregående modeller. 

Der kommer tre forskellige Macbook Pro: En Macbook 15 med i7-processor og et dedikeret grafikkort og to forskellige Macbook Pro 13. 

En Macbook 13 med den nye Touch Bar samt en i5 eller i7-processor og en lidt billigere model uden Touch bar og generelt lidt svagere hardware og færre USB C-porte rettet mod nuværende Macbook Air-ejere.

Ingen almindelige USB-porte
De nye Macbooks får ingen af de almindelige USB-porte. I stedet satser Apple på de nye USB C-porte med indbygget Thunderbolt 3.1 og har udstyret de nye Macbook Pros med fire styk. Den billigere Macbook Pro uden Touch Bar har kun to. 

Alle USB C-porte fungerer som port til strømstikket, og Apple gjorde et stort nummer ud af at præsentere produkter, der allerede nu udnytter de hurtige overførselshastigheder i USB C-porten.

Tastaturet på de nye modeller er den samme "butterfly"-teknologi som på Apples Macbook 12-computer. Det blev ellers kritiseret af mange anmeldere for at være trættende at skrive på.

Den allerede store og velkendte touchpad fra de ældre Macbook Pros er dobbelt så stor.

Du kan allerede nu bestille de nye Macbook Pro, men modellerne med Touch bar sendes først af ud om et par uger. 

Macbook Pro 13 (uden Touch bar): starter på 12.999 kroner.

Macbook Pro 13 (med Touch bar): starter på 15.499 kroner.

Macbook Pro 15: starter på 21.099 kroner.

Læs også: Microsoft lancerer sin første dekstop-computer med en vild skærm og unikke tricksPremium
2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris
I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.