Microsoft store svenske datacenterplaner kan blive forsinket i årevis

Begrænsninger i det svenske elnet betyder, at Microsofts planer om et stort svensk datacenter muligvis først kan blive realiseret om 10 år.

Der kan gå op til 10 år før, at Microsofts stortanlagte datacentre i Sverige står færdige.

Det skyldes ifølge den svenske avis Svenska Dagbladet begrænsninger i det svenske elnet.

Datacentrene skal opføres ved de to svenske byer Gävle og Sandviken nord for Stockholm.

Her opkøbte selskabet i 2018 130 hektor jord - cirka det samme som 260 fodboldbaner - for 269 millioner svenske kroner. Det svarer til 189 millioner danske kroner.

"Microsoft ser Sverige og Norden som en attraktiv region for en fortsat ekspansion i Europa," lød det dengang fra Therése Treutiger, der er marketingsdirektør for Microsoft i Sverige.

Læs også: Microsoft lægger an til at bygge kæmpemæssigt datacenter nord for Stockholm: Har købt grund på størrelse med 260 fodboldbaner

Kan ikke levere den nødvendige effekt
Ifølge Svenska Dagbladet skyldes problemerne, at elnettet i området ganske enkelt ikke er i stand til at håndtere de enorme strømmængder, som de nye datacentre kræver.

"Det handler om, at der er brug for væsentligt højere effektniveauer, end vi har lov til at levere," siger Håkan Jönsson, administrerende direktør for Gävle Energi, til Svenska Dagbladet.

Ifølge mediet er elselskabet Vattenfall allerede i gang med at udbygge elnettet, men dele af udbygningen kræver særlige tilladelser, som det kan tage op mod 10 år at få i hus.

"Vi vil samlet set komme til at udbygge gennem flere år," siger Markus Fischer ved Vattenfalls kommunikationsafdeling ifølge det svenske medie.

Læs også: It-giganternes danske datacentre sluger enorme mængder strøm: Men de rummer faktisk store forretningsmuligheder

Microsoft oplyser ligeledes til Svenska Dagbladet, at selskabet har et godt samarbejde med alle involveret parter, men at det endnu er uklart, hvornår datacentret kan tages i brug.

”Vi har ikke fastlagt et præcist tidspunkt,”, lyder svareet fra Microsoft Sveriges administrerende direktør Hélène Barnekow ifølge Svenska Dagbladet på spørgsmålet om, hvornår datacenteret kan tages i brug.

Facebook droppede datacenterplaner
Amerikanske Facebook har haft planer om at opføre et datacenter i samme område. Her havde den amerikanske gigant opkøbt en datacentergrund ved en nedlagt flyveplads i Gävle.

Men i foråret kom det frem, at Facebook havde skrottet planernen.

Forklaringen fra Facebook lød, at konstruktionen af datacenteret blev anulleret, fordi der var en række tekniske løsninger, som ikke kunne realiseres på den pågældende grund.

Læs også: Facebook skrotter planer om endnu et nordisk datacenter

Datacenteret ved Gävle er dog ikke det eneste datacenter, som Microsoft planlægger at opføre i Sverige.

I august kom det frem, at Microsoft også har planer om at opføre et datacenter ved Staffanstorp, der ligger nord for Malmø.

Det er kun cirka 45 kilometer fra Københavns Lufthavn i Kastrup.

Læs også: Microsoft bygger kæmpe “datacenter i verdensklasse” i Sverige - blot 50 kilometer fra Københavnmest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.