Artikel top billede

Mogens Nørgaard: Kan man forbyde PowerPoint?

Klumme: I tidens løb har mange gjort sig tanker om, hvad man kan stille op ved PowerPoint-møder for ikke at gå helt amok eller synke hen i armod. Jeg har her samlet et lille idékatalog.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

En af mine gode, gamle venner har et topjob i en dansk megabiks. Han har foreslået, at de i et helt år forbyder brugen af PowerPoint til møder. Han er ikke lykkedes med sit forehavende, men tanken om, at der kunne komme nogle helt andre dynamikker til møderne er fascinerende.

De to ting, som McKinsey'erne Of The World (de ved alle, hvem de ér) ALDRIG foreslår, når de skal give dyre, gode råd, er:

1. Gør det samme, som I allerede gør.
2. Afskaf PowerPoint.

Men nu har de da fået tippet.

I tidens løb har mange gjort sig tanker om, hvad man kan stille op ved PowerPoint-møder for ikke at gå helt amok eller synke hen i armod.

Jeg har samlet et lille idékatalog fra korrespondancer og samtaler jeg har haft med ofrene gennem årene, og så håber jeg, at læserne kan supplere, så vi kan hjælpe hinanden gennem de kommende mange års uendelige PowerPoint-seancer:

1. Min ven officeren har udviklet en Jedi-ridder-agtig mentalteknik til brug ved de uendelige PowerPoint-seancer i Forsvaret. Han tænker jævnligt sætningen: "Husk, de KAN ikke stoppe tiden - selv dette får en ende..."

2. Jeg havde håbet på, at Google Glass ville blive en succes i form af, at man kunne sidde med dem og læse gode bøger, mens man så ud som om man kiggede på PowerPoint. Alas, det må vente.

3. Langt hår + earpods + lydbøger. Boom!

4. Forlang, at alle PowerPoint-præsentationer, der vises i jeres biks, skal have sidetal, der tæller NED! Min ven Dave Ensor foreslog den funktionalitet for mange år siden. Den ville give menneskeheden håb. Man kunne eventuel supplere sidetallet med sætninger nederst på siderne som "Hold ud!", "Vi er snart i mål!", "I har næsten klaret det", "Godt klaret", eller lign.

5. En anden klog ven skrev til mig: "Jeg mangler at finde en måde at læse i de fede bøger under kedelige PowerPoint-møder uden nogen opdager det..."

Jeg foreslog så ovenstående, men det kan af forskellige årsager ikke lade sig gøre (hans hårpragt er fin nok, men ikke SÅ fin, at han kan skjule earpods under den).

Han tænkte videre (åbenlyst under et PowerPoint-møde... og skrev: "Hvad med en hologramavatar, som tager møderne - så kunne man hygge sig med virkeligheden...",

og fortsatte: "Hvad nu, hvis alle gjorde det? Sikken en kapacitet og kloge beslutninger".

6. Glem præsentationen eller gem den, så du ikke selv kan finde den. Lad mig forklare:

For en del år siden skulle jeg holde halvanden times foredrag om at finde og fikse flaskehalse i databasesystemer. Et fint Microsoft-arrangement i Århus. Ved ankomsten fandt jeg så ud af, at de havde lejet en ret stor biograf, at der var 150-200, og ikke 30, tilhørere, og at ... jeg overhovedet ikke kunne finde den fantastiske præsentation, som jeg havde arbejdet på til langt ud på natten.

Jeg svedte lidt. Stilheden bredte sig, mens jeg ledte og ledte.

Folk begyndte at småhoste. Lyset blev dæmpet.

Jeg kan stadig høre lyden af laptoppens låg, da jeg smækkede det i, og sagde "Så må jeg gøre det uden!", og derpå holdt et foredrag, hvor jeg fortalte om emnet i halvanden time.

Meget mærkelig oplevelse efter at have været neddyppet i Oracle-præsentationer i mine 10 år i den biks, osv. Meget, meget mærkeligt.

Og mega-hamrende fedt. Mange år senere mødte jeg stadig folk, der kunne huske seancen, og endda nogle af de ting, jeg havde sagt.

Næste dag var der repeat i Cinemaxx på Fisketorvet i København, også med et par hundrede tilhørere, og jeg tog ikke engang laptoppen med. Det gik også godt.

Siden har jeg aldrig brugt PowerPoint. Det viser sig, at lidt forberedelse, en liste med noter, og evt. en tavle, faktisk stadig dur.

Lad os høre jeres bedste PowerPoint-historier .

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.