Artikel top billede

Dokumentar: Svampene bygger internet under vores fødder – og kan revolutionere byggeri, fødevarer og medicin

Der er bogstaveligt talt meget mere ved svampene end man kan se. Den roste dokumentar Fantastic Fungi giver et nyt perspektiv på nogle af naturens mest undseelige organismer.

Ordet ”svampe” får nok de fleste til at tænke på lækre champignons og rørhatte, på dødelige fluesvampe eller måske på beretninger om, hvordan psykedeliske eksperimenter fik en kammerat til at føre en lang og meningsfuld samtale med en stuebirk.

Men med millioner af arter – fra bittesmå mug- eller skimmelsvampe til dybt mærkværdige slimsvampe eller kæmpestore paddehatte – og endda tusindvis af forskellige køn er svamperigets kompleksitet nærmest ubegribelig.

De kan ikke engang rigtigt rubriceres som planter eller dyr, men er noget helt for sig selv.

Den amerikanske dokumentarfilm Fantastic Fungi fortæller, hvordan disse fascinerende biologiske organismer vokser og endda kommunikerer via et omfattende netværk af mycelium under jorden eller i andet organisk materiale.

De trådlignende strukturer udgør i øvrigt en langt større masse end de synlige svampelegemer.

De sætter også svampene selv og eksempelvis træer i stand til at advare hinanden om skadedyr, tørke eller andre forhold af betydning for organismerne. Ofte endda over store afstande.

Myceliet binder således talrige organismer sammen i en fleksibel, selvorganiserende, robust og effektiv struktur, der i sin arkitektur og funktion minder en hel del om internettet.

Svampemateriale kan potentielt anvendes som fremtidens miljøvenlige og kosteffektive byggemateriale.

Blandt andet fordi det er let, stærkt og langt mindre vandkrævende end eksempelvis træ og har et nærmest dramatisk lavere CO2-aftryk end beton.

Og, ja, så kan man naturligvis også spise mange af svampene. Både i traditionelle retter, men deres mangfoldige egenskaber gør også nogle arter velegnede til at danne basis for en udviklingsindsats. På sigt kan de måske endda erstatte blandt andet kød helt eller delvist.

Ligeledes er svampenes farmaceutiske potentiale stort.

Dels indenfor behandling af fysiske sygdomme – hvilket pencillin jo er et godt eksempel på – dels i forbindelse med klinisk overvåget terapi og behandling af eksempelvis dødsangst.

Fantastic Fungi er en visuelt meget smuk film og kan blandt andet lejes gennem linket nedenfor, men er p.t. desværre ikke tilgængelig på danske streamingtjenester.

Se filmen på https://vimeo.com/ondemand/fantasticfungi

Titel: Fantastic Fungi. Kan ses på Vimeo On Demand
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere