Artikel top billede

Dokumentar: Svampene bygger internet under vores fødder – og kan revolutionere byggeri, fødevarer og medicin

Der er bogstaveligt talt meget mere ved svampene end man kan se. Den roste dokumentar Fantastic Fungi giver et nyt perspektiv på nogle af naturens mest undseelige organismer.

Ordet ”svampe” får nok de fleste til at tænke på lækre champignons og rørhatte, på dødelige fluesvampe eller måske på beretninger om, hvordan psykedeliske eksperimenter fik en kammerat til at føre en lang og meningsfuld samtale med en stuebirk.

Men med millioner af arter – fra bittesmå mug- eller skimmelsvampe til dybt mærkværdige slimsvampe eller kæmpestore paddehatte – og endda tusindvis af forskellige køn er svamperigets kompleksitet nærmest ubegribelig.

De kan ikke engang rigtigt rubriceres som planter eller dyr, men er noget helt for sig selv.

Den amerikanske dokumentarfilm Fantastic Fungi fortæller, hvordan disse fascinerende biologiske organismer vokser og endda kommunikerer via et omfattende netværk af mycelium under jorden eller i andet organisk materiale.

De trådlignende strukturer udgør i øvrigt en langt større masse end de synlige svampelegemer.

De sætter også svampene selv og eksempelvis træer i stand til at advare hinanden om skadedyr, tørke eller andre forhold af betydning for organismerne. Ofte endda over store afstande.

Myceliet binder således talrige organismer sammen i en fleksibel, selvorganiserende, robust og effektiv struktur, der i sin arkitektur og funktion minder en hel del om internettet.

Svampemateriale kan potentielt anvendes som fremtidens miljøvenlige og kosteffektive byggemateriale.

Blandt andet fordi det er let, stærkt og langt mindre vandkrævende end eksempelvis træ og har et nærmest dramatisk lavere CO2-aftryk end beton.

Og, ja, så kan man naturligvis også spise mange af svampene. Både i traditionelle retter, men deres mangfoldige egenskaber gør også nogle arter velegnede til at danne basis for en udviklingsindsats. På sigt kan de måske endda erstatte blandt andet kød helt eller delvist.

Ligeledes er svampenes farmaceutiske potentiale stort.

Dels indenfor behandling af fysiske sygdomme – hvilket pencillin jo er et godt eksempel på – dels i forbindelse med klinisk overvåget terapi og behandling af eksempelvis dødsangst.

Fantastic Fungi er en visuelt meget smuk film og kan blandt andet lejes gennem linket nedenfor, men er p.t. desværre ikke tilgængelig på danske streamingtjenester.

Se filmen på https://vimeo.com/ondemand/fantasticfungi

Titel: Fantastic Fungi. Kan ses på Vimeo On Demand
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere