Forsvarsminister, Trine Bramsen (S). Foto: Forsvarsgalleriet.

Eksperter jubler over regeringens kommende cyberstrategi: "Det her er så vigtigt"

It-branchen og flere eksperter roser regeringens udspil til en it-sikkerhedsplan, der bliver kaldt ambitiøs af både IT-Branchen og Dansk Erhverv.

It-organisationer på stribe er klar med ros til regeringens netop fremlagte strategi for Danmarks cyber- og informationssikkerhed.

Den tidligere regerings cyberplan står til at udløbe næste år, og derfor lancerer forsvarsminister, Trine Bramsen (S), og finansminister, Nicolai Wammen (S), nu, at der er en ny på vej.

Den kommende strategi høster også allerede roser fra flere eksperter og interesseorganisationer.

”Cyberangreb og it-kriminelle lægger virksomheder ned og koster både borgere og Danmark millioner. Og kan i værste fald medføre, at samfundet ikke kan fungere. Så der er i den grad behov for en national cyberstrategi, så vi kan få styrket vores digitale forsvarsværker,” siger Bjarke Alling, formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg og koncerndirektør i sikkerhedsselskabet Liga, i en pressemeddelelse.

Læs også: Fire temaer skal øverst på dagsordenen i kommende national strategi for cybersikkerhed: Se dem her

Skal forankres i ledelsen.
Et af elementerne i den nye strategi bliver at forankre ansvaret for it-sikkerheden hos ledelsen, og skal sikre at området bliver prioriteret.

Og netop det glæder man sig over på tværs af flere organisationer. Det er netop et området man har efterspurgt længe.

"Sidste år fik Center for Cybersikkerhed kun 38 indberetninger om sikkerhedshændelser, fordi rigtigt meget viden stadig ligger usystematiseret og decentralt. Så vi glæder os over, at videndeling og samarbejde om cybersikkerhed er kommet så centralt på agendaen som det er. Det er hele forudsætning for, at vi sammen kan styrke sikkerheden i Danmark,” udtaler Bjarke Alling.

Læs også: DI efterlyser konkrete krav til it-sikkerheden fra regeringen: Skal omfatte flere danske virksomheder

Også hos DKCert glæder organisationens DPO sig over det nye tiltag.

"Det er simpelthen det vigtigste element i den kommende strategi. Det burde allerede være en selvfølge, men det er det desværre ikke, så jeg er glad for, at der endelig kommer fokus på det," siger Morten Eeg Ejrnæs Nielsen på LinkedIn.

Hos Dansk Erhverv glæder man sig også over flere dele af strategien som finansministeren har lagt frem sammen med forsvarsministeren.

"Der er gode takter i regeringens kommissorium til ny strategi for cyber- og informationssikkerhed. Ikke mindst det der handler om øget samspil på tværs af den offentlige og private sektor og hele landet. Videndeling er afgørende. Vi ser frem til samarbejder om at gøre sigtelinjer til handling og robusthed. Behovet er massivt,” siger Janus Sandsgaard, digitaliseringspolitisk fagchef i Dansk Erhverv, i en meddelelse.

Men selvom der er stor ros til regeringen, så er problemet ikke løst med præsentationen af den nye strategi påpeger flere af organisationerne.

Tidligere har fokus været på de statslige institutioner i den nuværende strategi. Det skal ændres, lyder det fra IT-Branchen.

"Det er vigtigt, at det bliver en samlende national strategi, hvor man også tænker kommunerne og regionerne ind, da de om nogen driver en stor del af de samfundskritiske funktioner, som netop kan blive angrebet,” fortæller Bjarke Alling i meddelelsen.

Læs den tidligere strategi her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker
Premium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.