Schrems blæser til krig mod Apple med helt ny EU-sag

Privatlivsaktivisten Max Schrems beskylder Apple for at tracke iPhone-brugerne uden, at de har givet deres samtykke. Men Apple afviser anklagerne pure.

Den efterhånden berømte østrigske privatlivsaktivist Max Schrems er nu klar til at gå i kødet på Apple i en ny sag.

Det skriver en række medier her i blandt britiske The Guardian.

Det er Schrems privacy-organisation Noyb, der står bag den nye sag.

Organisationen argumenterer for, at Apple krænker brugernes privatliv via en såkaldt Identifier for Advertisers (IDFA), der automatisk skaber et unikt tracking-id hver gang en ny iPhones sætter op.

IDFA gør det muligt for annoncørerne at tracke iPhone-brugere og vise dem målrettede annoncer.

Læs også: Apple skruer ned for tracking af brugerne i kommende iOS 14 - vil komme til at koste Facebook dyrt

Skal give bedre beskyttelse

Paradoksalt er målet med Apples IDFA ifølge The Guardian at give brugerne en bedre privatlivsbeskyttelse.

For samtidig med introduktionen af Apples IDFA sætter Apple en stopper for andre tracking-metoder.

Derudover giver Apples IDFA brugerne forbedret kontrol over, hvem der får adgang til at tracke dem. Eksempelvis kan brugerne nulstille deres IDFA og de har også kontrol over, hvilke apps der har adgang til tracke dem via en IDFA.

Som en nummerplade
Men Noyb argumenterer for, at IDFA fungerer som en slags nummerplade for hver enkelt bruger. Det strider ifølge Schrems mod EU-loven, fordi brugeren ikke i første omgang kan forhindre, at tracking id’et, bliver skabt.

”Apple introducerer funktioner der blokerer cookies i dets egen browser, men introducerer samtidig lignende koder på telefonen uden brugerens samtykke. Det er et klart brud på EU’s privatlivsbeskyttelses love,” siger Stefano Rosetti, der er privacy-advokat for Noyb til The Guardian.

Stefano Rosetti understreger overfor den britiske avis, at EU-loven sikrer smartphone-brugerne mod ekstern tracking med mindre, at de giver deres eksplicitte tilsagn.

”Smartphones er den mest intime enhed for mange mennesker, og derfor bør de som udgangspunkt være helt fri for tracking,” siger privacy-advokaten.

Apple: Faktuelt forkert
Apple afviser ifølge The Guardian alle anklagerne, der ifølge virksomheden er faktuelt forkerte.

”Anklagerne mod Apple i denne klage are faktuelle forkerte, og det ser vi frem til at bevise over for myndighederne, hvis de vil undersøge klagen. Apple tilgår ikke og anvender ikke IDFA’en på brugerens telefon til noget formålet,” lyder det fra Apple.

Læs også: EU's nye overførselssystem efter Schrems II: Kan vi stadig bruge AWS?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.