Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

Schrems blæser til krig mod Apple med helt ny EU-sag

Privatlivsaktivisten Max Schrems beskylder Apple for at tracke iPhone-brugerne uden, at de har givet deres samtykke. Men Apple afviser anklagerne pure.

Den efterhånden berømte østrigske privatlivsaktivist Max Schrems er nu klar til at gå i kødet på Apple i en ny sag.

Det skriver en række medier her i blandt britiske The Guardian.

Det er Schrems privacy-organisation Noyb, der står bag den nye sag.

Organisationen argumenterer for, at Apple krænker brugernes privatliv via en såkaldt Identifier for Advertisers (IDFA), der automatisk skaber et unikt tracking-id hver gang en ny iPhones sætter op.

IDFA gør det muligt for annoncørerne at tracke iPhone-brugere og vise dem målrettede annoncer.


Skal give bedre beskyttelse

Paradoksalt er målet med Apples IDFA ifølge The Guardian at give brugerne en bedre privatlivsbeskyttelse.

For samtidig med introduktionen af Apples IDFA sætter Apple en stopper for andre tracking-metoder.

Derudover giver Apples IDFA brugerne forbedret kontrol over, hvem der får adgang til at tracke dem. Eksempelvis kan brugerne nulstille deres IDFA og de har også kontrol over, hvilke apps der har adgang til tracke dem via en IDFA.

Som en nummerplade

Men Noyb argumenterer for, at IDFA fungerer som en slags nummerplade for hver enkelt bruger. Det strider ifølge Schrems mod EU-loven, fordi brugeren ikke i første omgang kan forhindre, at tracking id’et, bliver skabt.

”Apple introducerer funktioner der blokerer cookies i dets egen browser, men introducerer samtidig lignende koder på telefonen uden brugerens samtykke. Det er et klart brud på EU’s privatlivsbeskyttelses love,” siger Stefano Rosetti, der er privacy-advokat for Noyb til The Guardian.

Stefano Rosetti understreger overfor den britiske avis, at EU-loven sikrer smartphone-brugerne mod ekstern tracking med mindre, at de giver deres eksplicitte tilsagn.

”Smartphones er den mest intime enhed for mange mennesker, og derfor bør de som udgangspunkt være helt fri for tracking,” siger privacy-advokaten.

Apple: Faktuelt forkert
Apple afviser ifølge The Guardian alle anklagerne, der ifølge virksomheden er faktuelt forkerte.

”Anklagerne mod Apple i denne klage are faktuelle forkerte, og det ser vi frem til at bevise over for myndighederne, hvis de vil undersøge klagen. Apple tilgår ikke og anvender ikke IDFA’en på brugerens telefon til noget formålet,” lyder det fra Apple.

Læs også: EU's nye overførselssystem efter Schrems II: Kan vi stadig bruge AWS?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere