Københavns Amt har afsat 85 millioner kroner til at sætte ekstra skub i arbejdet med at indføre de elektroniske patientjournaler på 2005-budgettet.
Pengene er blevet afsat som led i amtets budgetforlig, som samtlige partier med undtagelse af Enhedslisten står bag.
Pengene stammer fra amtets salg af energiselskabet Nesa, som i løbet af de kommende år vil indbringe det økonomisk trængte amt 1,4 milliarder kroner.
Finansiel plan på plads
Heraf skal de 85 millioner kroner gå til at finansiere de elektroniske patientjournaler.
- Den finansielle plan er nu på plads. Med de 85 millioner kroner kan vi fremrykke de elektroniske patientjournaler med omkring et år i forhold til vores oprindelige handlingsplan, fordi vi kan gå til investeringer, som først skulle have været foretaget senere, siger Peter Orebo Hansen, sygehus-direktør i Københavns Amt.
De 85 millioner kroner skal først og fremmest anvendes til at finansiere amtets køb af medicin-modulet og det såkaldte kliniske proces-model, der begge er helt centrale i de elektroniske patientjournaler.
Medicinmodulet anvendes til ved hjælp af stregkoder at sikre, at den rigtige medicin anvendes til den rigtige patient på den rigtige måde og i den rigtige dosis
Amtet har for nylig sammen med Ribe Amt, Storstrøms Amt og Frederiksborg Amt indgået aftale med Mærsk IT og CSC Scandihealth om levering af netop medicin-modulet i en ordre til samlet mindst 40 millioner kroner - muligvis en del mere.
Desuden har Hovedstadens Sygehusfælleskab, H:S, indtil videre indgået rammeaftale med WM-data og Mærsk Data-selskabet Acure om udvikling af klinisk proces-modulet.
Andet halvår 2005
Selv om der sker fremskridt, er det for længst blevet klart, at amterne ikke kan leve op til deres oprindelige løfte om at indføre de elektroniske patientjournaler med udgangen af 2005.
Det gælder også i Københavns Amt, hvor man nu sigter efter at igangsætte implementeringen af medicin-modulet i løbet af andet halvår 2005, mens implementeringen af det kliniske proces-modul skal påbegyndes i løbet af 2006 - hvilket altså er omkring et år tidligere end oprindeligt planlagt.
Københavns Amt er ikke det eneste amt, der har fokus på at sætte ekstra skub i indførelsen af de elektroniske patientjournaler.
Ifølge en kommende opgørelse afsætter amterne nemlig flere og flere penge til journalerne, som amterne er ivrige efter at få sat i søen.
Stigning i investeringer
- Vi kan i hvert fald se, at der i det seneste år er sket en stigning i investeringerne til elektroniske patientjournaler. Der er en generel opmærksomhed på, at det er noget, der skal prioriteres, siger Lars Hagerup, kontorchef i Amtsrådsforeningen.
Brugerfladen og funktionaliteten på de fire amters kommende medicinmoduler bliver ens og magen til de systemer, som Fyns Amt og Nordjyllands Amt senere vil tage i brug og næsten ens med de moduler, som Roskilde Amt og Århus Amt allerede har taget i brug
Det er dog alene brugerflader og funktionalitet, der bliver ens, mens den underliggende arkitektur fortsat i vid udstrækning er forskellig for hvert enkelt amt.