Artikel top billede

Hotel Skt. Petri er et af de danske hoteller, der hører under Nordic Choice Hotels-kæden, som blev udsat for et ødelæggende ransomware-angreb i december. Pr-foto. (Foto: Creative Commons)

Nordens største hotelkæde skiftede styresystem på 2.000 computere midt under ødelæggende ransomware-angreb

Da et større ransomware-angreb ramte Nordic Choice Hotels i december, blev der sat turbo på migreringen til et nyt styresystem. På 48 timer fik kæden konverteret 2.000 computere fra Windows til et ChromeOS.

Nordic Choice Hotels var i fuld med gang med forberedelserne til en omfattende udskiftning af styresystem på alle kædens computere.

Men så ramte det ødelæggende ransomware-angreb i december.

Hotelkæden, der ejes af den norske forretningsmagnat Petter Stordalen, planlagde at konvertere alle computerne fra Windows til ChromeOS, skriver Digi.no.

Denne migreringsproces ville normalvis tage flere måneder, da kæden med 212 hoteller i fem lande har over 2.000 computere i det hele, der skal håndteres.

Men på grund af det massive pres hackerangrebet forårsagede, blev hotelkæden nødt til at haste den samlede migrering igennem på rekordtid.

"Vi konverterede 2.000 computere på to dage. Det første hotel gik live med ChromeOS-systemet inden for 24 timer. I praksis skulle vi gennemføre et projekt, der var beregnet til at tage flere måneder på et par dage," siger Anna Fiskvik, teknisk chef for Nordic Choice Hotels, til Digi.no.

"Hvis vi i stedet havde scannet og renset alle maskinerne og geninstalleret det originale system, ville det have taget tre til fire uger at komme lige så langt," tilføjer hun.

Tilbage i efteråret kørte Nordic Choice Hotels et pilotprojekt med Googles Cloudready-system. Her lød planen, at systemet skulle udrulles i februar 2022.

Da kæden så blev ramt af hackerangrebet, blev det besluttet at opdele it-afdelingen omgående.

Dene ene halvdel skulle analysere angrebet, hvor den anden gruppe øjeblikkeligt gik i gang med at migrere computere til den nye Google-system.

En af de bærende årsager til systemskiftet var, at kæden vurderede, at ChromeOS-miljøet ville være mere sikkert mod blandt andet ransomware-angreb, lyder det fra den tekniske chef ifølge mediet.

Blev ramt af Conti-ransomwaren

Det var ransomwaren med navnet Conti, der ramte hotelkæden i begyndelsen af december.

Hackerne stillede et løsesumskrav på cirka 32 millioner danske kroner, men kæden har ad flere omgang slået fast, at aldrig har været en overvejelse at betale.

Nordic Choice Hotels ejer de fem danske hoteller; Skt. Petri, Villa Copenhagen, Clarion Hotel, Comfort Hotel på Vesterbro og Comfort Hotel ved Kastrup Lufthavn.

Som Computerworld tidligere har beskrevet overgik hotelkæden i første omgang til at anvende pen og papir i stedet for it-systemer.

Men da selskabet overgik til at bruge Chrome OS som styresystem kom 95 procent af selskabet computer i funktion igen relativt hurtigt efter angrebet.