Kimen lagt til Messenger-orm på et døgn

De første eksempler på kode til at udnytte et af de sikkerhedshuller, som Microsoft udsendte opdateringer til tirsdag, er nu dukket op. Koden kan bruges til at skabe en orm, som rammer de mange millioner brugere af beskedtjenesten MSN Messenger.

Mindre end 24 timer, efter Microsoft har udsendt sine månedlige sikkerhedsopdateringer, florerer de første eksempler på kode, der udnytter et af sikkerhedshullerne på internettet.

Koden er rettet mod beskedtjenesten MSN Messenger, der bruges af mange millioner brugere over hele verden ? og også af mere end en million danskere.

Allerede i sin egen advarsel i forbindelse med sikkerhedsopdateringen, der blev udsendt tirsdag aften, oplyste Microsoft, at sikkerhedshullet var offentlig kendt.

Nu har mindst én gruppe lagt kode ud på nettet, som udnytter sikkerhedshullet.

Det drejer sig om et sikkerhedshul i den måde blandt andet MSN Messenger håndterer PNG-billedfiler. Det betyder, at en ondsindet person vil kunne indlejre kode i en særligt udformet billedfil og på den måde få afviklet koden.

- Det er en meget alvorlig sårbarhed. En vilkårlig person med adgang til MSN Messenger kan overtage kontrollen med din pc, siger produktchef Max Cacares fra Core Security Technologies, der i første omgang underrettede Microsoft om sårbarheden.

Forskånet

Orme rettet mod chat- og beskedprogrammer er ikke et usædvanligt syn. Endnu har de mange millioner brugere af ICQ, AOL og MSN Messenger dog været forskånet for udbrud i et omfang, der kan sammenlignes med de e-mailbårne virus.

Eksperter har dog længe advaret om, at der er en reel risiko for større udbrud i kraft af den måde beskedtjenesterne fungerer og anvendes.

Forsøg udført af Hewlett-Packard har vist, at hvis en orm eller virus når en bruger med mange kontaktpersoner, kan den sprede sig til hele netværket ekstremt hurtigt.

Desuden åbner beskedprogrammer ofte meddelelser automatisk, ligesom brugere er mere vant til at modtage links til hjemmesider uden forklaring fra personerne på deres kontaktliste.

Opdateringen, som lukker sikkerhedshullet, kan hentes via Windows Update eller funktionen Automatiske Opdateringer i Windows.

Relevant link

Microsoft sikkerhedsopdateringer for februar 2005




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere