Af Aksel Brinck, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Da vi første gang hørte om den Tonga Pro-drevede R9 285 fra AMD, var vi skeptiske over for, om det virkelig var en ny gpu eller endnu et forsøg på nye navne hos AMD. Men nej, Tonga gpu’en er en frisk stykke GCN-silicium – uden for AMD kendt som GCN 1.2.
Vores bekymring vedrørende den nye R9 285 var, om den erstattede et mere avanceret kort. Den gamle R9 280 havde den samme gpu-konfiguration (1792 kerner, 112 tekstur-units og 32 ROPs) som denne nye R9 285 med et større hukommel-ses-setup. Fordi det havde samme high end-arv som 280X, der blev bygget oven på ruinerne af HD 7950, havde den igen en 384-bit hukommelsesbus og fulde 3 GB vram.
Det skulle betyde, at R9 285 har langt lavere hukommelses-båndbredde end det kort, det afløser, så high-res-fremtiden vil se langt mindre lyserød ud med Tonga-cpu’en. Men AMD har spillet os et puds. Ligesom Nvidias seneste Maxwell-gpu har Tonga-arkitekturen nogle ret smarte kompressions-teknikker til hukommelsen, som gør det muligt at opnå en effektiv båndbredde, som dementerer alle rygter om dårlig performance.
Med en højere clockfrekvens og den forbedrede GCN 1.1-teknologi ligger R9 285 tæt på ydelsen i 280X trods de manglende kerner og hukommelseskonfigurationen. Og fordi den repræsenterer den seneste implementering af GCN-arkitekturen, får du understøttelse af alle funktioner inklusive FreeSync.
Vi er dog stadig skeptiske overfor, om 2 GB er nok videohukommelse i dag. Konsollerne bliver mere memory-tunge, og fremtidig gaming på tværs af platforme kunne lide under det. Men lige nu har R9 285 den nødvendige gaming-ydelse og er det bedste kort i nærheden under 2000 kroner.