Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

To ens computere – men kæmpe prisforskel

Disse to bærbare pc’er fra Asus ser næsten fuldstændig ens ud. Alligevel koster den ene 5000 kroner mere end den anden. Dueltesten afslører, hvorfor nogle computere dræner din formue mere end andre.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Se godt på billederne af de to computere her – svært at se forskel, ikke?
Det er ikke billederne, der snyder, for også når man står med dem i hænderne kan man næsten ikke spore nogen variation mellem dem. Alligevel er der en prisforskel på 5000 kroner. Maskinen til højre hedder Asus Zenbook UX302L og koster 8000 kroner. Maskinen til venstre er Asus Zenbook UX301L til 13.000 kroner. Helt ned i modelbetegnelsen er de næsten ens – et 1-tal og et 2-tal skiller.

Hvis man går de to bærbare pc’er efter i sømmene har de samme dimensioner – forskellen er i bagatelafdelingen – begge har trykfølsom skærm, Windows 8.1 dukker op på skærmen begge steder, og tasterne ser identiske ud. I en lille, uvidenskabelig blindtest på redaktionen med 10 deltagere, kunne kun fire deltagere gætte, hvilken af maskinerne der var den dyreste.

Asus UX302L er 17,2 mm tyk og lidt langsommere.

At to bærbare, som er vidt forskelligt prissat, kan se så ens ud, er slet ikke usædvanligt. I dag er det almindeligt, at computerproducenterne går efter et fællesdesign for en serie af computere. Det hænger blandt andet sammen med, at man ønsker at kunne tilbyde et væld af forskellige kombinationer, når det handler om den elektroniske ”indmad”: Ram, processor, harddisk osv.

Konsekvensen er, at du ikke ved blot at kaste et blik på en maskine kan konstatere, om den giver valuta for pengene, om det er en highend-model eller en mere skrabet prisbasker. Du er nødt til at dykke ned i specifikationerne.

Det betyder også, at mange computerserier er helt uden ”imponatoreffekt” i den dyre ende. Det kan man begræde, men der må være effektive besparelser at hente for producenterne ved at strømline designet så konsekvent, når det i dag snarere er reglen end undtagelsen.

Lækker metaloverflade

Ud over de identiske dimensioner i bredde og dybde har de to Asus Zenbook-maskiner samme blålige metaloverflade, som i øvrigt er ret lækker.

Kommer du helt tæt på, kan du se, at 302’eren er en bagatel tykkere og har lidt anderledes tilslutninger i siden. Den har på grund af den ekstra højde blandt andet fået plads til en SD-kortlæser. Men begge computere er alligevel så flade, at ethernet- og VGA-tilslutning sker via adapterstik.

Når du klapper de to bærbare op, er der igen nærmest ”dødt løb”. De har som nævnt samme tastatur, men også samme størrelse touchpad, og kun chassiset omkring tastaturet er lidt anderledes – sort på 301 og sølv i 302. De har endda begge et fint lydsystem fra Bang & Olufsen.

På den dyre 301 står der ”Ultrabook” – altså Intels anerkendelse af en let og hurtig bærbar, og det koster altid ekstra. Men lægger du 301’eren op på en køkkenvægt, opdager du, at 301’eren blot er 50 sølle gram lettere end 302’eren. Så det er ikke nok til at forklare prisforskellen. Vi må med andre ord dykke dybere ned for at finde årsagen.

Vi er nu nået ind ”under huden”, hvor vi tjekker komponenternes kapacitet, og så begynder forskellene at træde frem. Skærmene er godt nok lige store og af touchtypen, men hvor den billige maskine har en typisk full HD-opløsning, er pixeltætheden noget højere på den dyre maskines skærm: 2560 x 1440 pixel. Desuden er 301-skærmen af en dyrere og bedre type.

Dykker vi længere ned, finder vi den hurtige i7-processor endda i en nyere variant i den dyre Asus-model og den lidt langsommere – men stadig gode – i5 i den billigere model. Og det er her, du lægger mange penge ekstra for 301’eren. Der kan let være et par tusind kroners forskel på en i5-processor og en topprocessor af i7-typen.

Brugerhukommelsen er for begges vedkommende 8 GB ram og endda af samme ”kaliber”, nemlig ssd3 1600 MHz, som er en hurtig ram-type. Harddiskens størrelse er også næsten identisk, men i den dyre maskine finder vi en ssd-disk, mens den billige har en mekanisk disk. Det er noget, der giver sig udslag i prisen, men selvfølgelig også i performance. Ssd-disken er langt hurtigere.

Vores testmålinger af de to maskiner viser da også, at den dyreste er næsten 50 procent hurtigere end den billigste. Forskellen i hastighed gælder på alle punkter lige fra grafikperfomance til start af et program og netsurfing.

Den markante hastighedsforskel vil du dog næppe lægge mærke til, så længe computerne udfører ”trivielle” opgaver som tekst, regneark, læsning af mail osv. På disse og lignende punkter opleves begge maskiner som kvikke.

Den store forskel viser sig, når vi virkelig sætter maskinerne på arbejde i heftige spil eller billedbehandling. Når vi for eksempel tilføjer et filter til et stort foto i Photoshop, bliver vores ordre eksekveret langt hurtigere på den dyreste af de to maskiner.

Desuden glæder vi os over den høje skærm-opløsning på 301’eren. Du kan se de mindste detaljer, og den ellers gode skærm på den billigste model virker ved direkte sammenligning lidt grov i det.

Asus UX301L er blot 15,5 mm tyk og meget hurtig.

Det er dog ikke altid, at meget høj skærm-opløsning er en fordel, når skærmen ikke er større end 13,3”. På den dyreste maskine bliver ikoner og tekst ekstremt småt, og her foretrækker vi faktisk den lidt grovere opløsning på den billigste models skærm. Det spiller altså også ind i valget mellem de to maskiner, hvad du skal bruge den til. Hvis du stort set kun anvender din computer som avanceret skrive-maskine, er det et dårligt valg at købe den dyreste af de to bærbare pc’er.

Et svagt sus

Det er dog svært ikke at falde for den dyreste model. Det er virkelig kram, og alt fungerer godt. Når maskinen presses til det yderste, hører du kun et svagt sus fra kølingen. Her er der lidt mere larm fra den billigste.
Det gør dog ikke 302’eren til en nitte, tværtimod. Det er en ret god bærbar pc, som vil tilfredsstille de fleste computerbrugere. For langt de fleste af os giver det langt bedre mening at være fornuftig og vælge den billigste løsning.

Samtidig er det sådan, at jo dyrere en computer du køber, des mindre får du for hver investeret krone. Der er økonomisk fornuft i at vælge 302’eren. Men hold da op, hvor er 301’eren da en herlig maskine. Som en skinnende ny Audi i den pebrede ende: flot, topmoderne design og ultralækre køreegenskaber.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

”Jo dyrere en pc er, des mindre får du for hver investeret krone.”

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]