Af Torben Okholm, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Vi nærede store forhåbninger til denne Fiji-gpu i den sidste Pirate Islands-serie af topkort fra AMD. Men så forsvandt forestillingen om den første gpu under 28 nm, og det samme gjaldt den 20 nm-proces, den skulle have brugt. Tilbage havde vi da kun håbet om, at høj båndbreddehukommelse (HBM) kunne hæve dette nye Radeon højt nok, så det kunne konkurrere med Nvidias bedste kort.
Problemet med Fiji er, at den strengt taget kun udgør en meget lille forbedring i forhold til den forrige generation af Graphics Core Next-chips. Hvis teknikken var blevet fulgt af en reduktion i produktionsprocessen, kunne det have set lysere ud. Men som landet ligger, genererer denne 28 nm-gpu en masse varme (bemærk vandkøleren). Selv med hele 4.096 Radeon-kerner
indeni kan den ikke yde så godt som den lidt dyrere GTX 980 Ti.
Vi har her den første generation af HBM. Det giver mulighed for en mindre enhed, men tilsyneladende ikke meget andet ved høj opløsning. Ved 1440p og 1080p får man et rart løft i forhold til den gamle Tahiti-baserede R9 290X, men så snart man når 4K, løber framebufferen på 4 GB tør. På grund af begrænsningerne hos førstegenerations HBM kunne AMD kun lægge 4 GB oven på Figi-gpu'en.
Med ekstremt detaljerede spil som Middleearth: Shadow of Mordor, Total War: Attila, og GTA V, der kræver en del mere, støder Fury X hurtigt mod loftet.