Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Ifølge Danmarks Statistik er der på et år - fra 1. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016 – begået 13.245 indbrud i privat beboelse, der både er helårsboliger og feriehuse. Tallet er en stigning på 11,7 % i forhold til den samme periode året tidligere. Stigningen følger flere år med et fald i antallet af indbrud.
Det er specielt de private boliger, der nu rammes, fordi de fleste virksomheder i årevis har opgraderet sikringen. Det har været god økonomi, og fordi forsikringsselskaberne har stillet krav. Imens er de private hjem blevet ”kædens svageste led”. Ifølge politiet er de fleste indbrud i private hjem gennemført på under 4 minutter. Mens en frisk undersøgelse fra Verisure viser, at det især er søndag (19 %) og lørdag (16 %), at tyvene slår til.
Ofte opererer tyvene i kvarterer eller bydele, hvor de udser sig boliger, som er nemme at komme ind i og nemme at slippe fra. Og så er det steder, hvor tyvene forventer, de hurtigt kan finde penge, smykker og andre let omsættelige ting. Indbruddene gennemføres hurtigt, så det gælder om at sikre adgangsvejene til hjemmet og sørge for, at tyven bliver jaget ud med det samme. Ellers risikerer man som mange andre danskere at komme hjem til et hus, der er gennemrodet.
Analyserede behov og muligheder
”Vi havde et indbrud for 15 år siden og så igen et i begyndelsen af året,” fortæller en advokat fra Aarhusområdet, der nu har valgt at sikre hjemmets døre og vinduer samt få monteret en elektronisk tyverialarm med sikkerhedståge, der på få sekunder fylder husets rum med en uigennemsigtig tåge, så tyven ikke kan finde værdierne og i stedet tager flugten.
Advokaten, der for familiens skyld ikke ønsker sit navn frem, har lagt mærke til, at indbruddene kommer i bølger. Det seneste halve til hele år har de ramt omkring familiens hjem i den sydlige del af Aarhus. Efter indbruddet overvejede familien mulighederne og blev enige om, at de helt sikkert ikke ønskede at have kameraer siddende i og ved deres hjem. Efter råd fra deres alarminstallatør valgte de at opgradere husets låse og sikre vinduerne samt få monteret to Protect Xtratus tågekanoner, der udløses når den elektroniske alarm aktiveres.
”Jeg blev overbevist om tågens effekt, da jeg så en video fra et indbrud. Så nu har vi valgt en ”Mercedes-løsningen” – og det giver tryghed. Skulle der komme indbrud, lyder alarmen, værdierne skjules af tågen, og vi får besked om indbruddet,” forklarer advokaten.
Se hvordan en tågekanon fungerer i denne video:
[su_vimeo url="https://vimeo.com/159143927"]
Forsikringsselskaberne anbefaler sikkerhedståge
Hos forsikringsselskabet Topdanmark ser forretningsudviklingschef Thomas Enna et betydeligt potentiale i sikkerhedståge som forebyggelse mod indbrud i private hjem.
"Hvert år er mange danskere ofre for indbrud, hvor tyvene slipper væk med designermøbler, smykker og andre værdigenstande. Et anlæg med sikkerhedståge, der er professionelt installeret, kan i høj grad være med til at sikre hjemmets værdier og er derfor et godt supplement til mekaniske og elektroniske sikringsmetoder, fordi det på få sekunder fylder et eller flere rum med uigennemsigtig tåge. Sikkerhedståge kan derved både virke forebyggende og medvirke til at indbrudsforsøg mislykkes, fordi tyven ikke kan finde rundt i tågen," fortæller Thomas Enna.
Sikkerhedståge er nu inden for rækkevidde
Sikkerhedståge har de seneste 10-15 år været et naturligt valg i detailhandlen samt i større og mindre virksomheder, men er nu også blevet en realistisk løsning efter den danske producent Protect har lanceret tågekanonen Xtratus, der er i et nordisk design samt udviklet til at sikre mindre rum.
”Vi har udviklet en ny teknologi, hvor tågevæsken hurtigere, men lige så effektfuldt, som vores store tågekanoner, fylder rummet. Og vi kan allerede nu se, at alarminstallatørerne og kunderne har taget Xtratus til sig. Vi kan se, at danskerne i stigende grad sikrer deres værdier og minder,” slutter adm. dir. Poul Dalsgaard, Protect.
En Protect Xtratus koster 5.595 kroner. Dertil skal købes tågevæske og installation.
