Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Soundbars [STORTEST]: Få stor filmlyd fra dit tv

Skærmstørrelsen vokser nogle tommer hvert år, men lyden får ikke større format af den grund – medmindre du kobler en lydbar på tv’et. Vi lyntester seks af markedets mest spændende lydbarer lige nu.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For længe siden i en fjern galakse havde du brug for en surroundreceiver og en hel hær af højttalere for at nyde lyden fra tv-film eller -sportsudsendelser. Nu vil en lydbar af god kvalitet tilfredsstille de fleste.
Forbedret, digital forstærker-teknologi, sofistikerede højttalere og god digital-konvertering gør, at dit lydanlæg ikke længere behøver overtage stuen. Mange lydbarer kan endda suppleres med en trådløs subwoofer til dybbassen – nogle klarer hele toneområdet i stereo med et enkelt kabinet.

Vi tester seks spændende lydbarer. De koster ikke det samme – så du får et godt markedsoverblik – men de ligger i den prisklasse, hvor du virkelig får løftet dine tv-oplevelser

Q Acoustics M3

Q Acoustics M3. Q Acoustics M3.

Hvis du kan leve uden Wi-Fi, kan du overveje denne Q Acoustics. Den meterbrede lydbar har et pænt udvalg af indgange: HDMI, phono, optisk digital lyd og 3,5 mm. Der er ingen knapper, og lydbaren leveres med en ret grim fjernbetjening i kreditkortstil, men lydbaren har noget tiltrækkende teknisk over sig.

En metalbøjle markerer, hvor den nedadvendte subwoofer sidder, og gitteret er af aluminium. Det største plus er de godt spredende enheder. Du får en hørbar stereoeeffekt. Bas-responsen er også i orden. Og lydbaren kan spille højt.

Pris: 2595 kr.

Dommen: 3.5/5

LG SH6

LG SH6. LG SH6.

Du får smæk for skillingen her – som en ladedør i en orkan. Bluetooth-lydbaren er ret bred, 106 cm, og den passer bedst sammen med en skærm på minimum 50”. Indgangene omfatter to HDMI’er, optisk digital og 3,5 mm. HDMI understøtter ikke 4K Ultra HD, men der er indbygget Google Cast, og ydelsen er fin til prisen.

SH6 leverer et flot lydtæppe med klar gengivelse af tale og virkelig fin midtbas. Med en opgivet effekt på 150 W har SH6 volumen i reserve. Og den kan også indgå i LG’s multirums-økosystem MusicFlow.

Pris: 3190 kr.

Dommen: 4/5

Bose SoundTouch 300 - Testvinder

Bose SoundTouch 300. Bose SoundTouch 300.

Det første indtryk er vigtigt. Og Bose SoundTouch 300 charmerer med lækkert design og høj byggekvalitet – plus en mørk topplade i glas og aluminiumsgitter hele vejen rundt. Den 97 cm brede lydbar signalerer klasse.

To HDMI-indgange understøtter 4K HDCP 2.2-kilder, og der er også en optisk digital lydindgang. Boses rumkalibreringssystem med en mikrofon bygget ind i et plastik-hovedbånd bruges til den første opsætning. Lydbaren skaber stor filmlyd. Den spiller vidunderligt musikalsk.

Pris: 5590 kr.

Dommen: 4.5/5

Philips Fidelio B1

Philips Fidelio B1. Philips Fidelio B1.

Denne lydbar er blot 41 cm bred og leveres med en trådløs subwoofer, som med en dybde på 8,6 cm kan skubbes ind under en sofa. Der er to HDMI-indgange, en 3,5 mm linjeindgang og optisk digital indgang – men ikke 4K-understøttelse.

Den bukkede aluminium og designet ser godt ud. Af en så lille lydbar at være leverer B1 en ret engagerende, panoramisk lydscene. Det brede perspektiv udspringer fra fire små højttalerenheder opsat som til krydsild. Yderligere et par bløde dome-tweetere sikrer perspektivet. Prisen er for høj, men kvaliteten er i orden.

Pris: 4490 kr.

Dommen: 4/5

Sony HT-NT5

Sony HT-NT5. Sony HT-NT5.

Denne lydbar er speciel med sit flade design og blottede enheder. Men den er tunet til audiofile ører. På den 108 cm brede ”plade” finder du et par mellemtoneenheder flankeret af super-tweetere til de højeste frekvenser samt en sekundær tweeter på kanten af kabinettet.

Lydkvaliteten er dejlig blød og artikuleret, men der mangler dog lidt bas. Der er fire HDMI-indgange, alle 4K-venlige, plus en optisk digital lydindgang. Denne designmæssige specialitet kan også indgå i Sonys multirums system.

Pris: 4899 kr.

Dommen: 4/5

Yamaha YAS-306 - Bedste køb

Yamaha YAS-306. Yamaha YAS-306.

YAS-306, der fås i sort eller sølvgrå, er relativ billig, men som en del af Yamahas MusicCast-system kan den ikke desto mindre streame indhold til andre enheder i systemet. Det stærkeste argument for denne lydbar – når vi ser bort fra prisen – er Air Surround Xtreme, Yamahas virtuelle lydteknologi.

Den sikrer en ret overbe-visende lydscene (hvor du er midt i oplevelsen), når der er film på skærmen. Desværre er basgengivelsen lidt tyndbenet, hvilket trækker lidt action ud af film og gør basdunkende musik mindre medrivende. Hvis det er vigtigt. Alligevel testens bedste køb.

Pris: 2899 kr.

Dommen: 4/5