Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stort sikkerhedshul fundet i processorer fra Intel, AMD og ARM

Hackere kan du få adgang til følsomme oplysninger på din computer via sikkerhedsbristerne Meltdown og Spectre, der findes i stort set alle processorer til såvel pc'er som smartphones og tablets.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke blot et mindre sikkerhedsproblem, der er tale om. Bristen vedrører potentielt set alle moderne computere, smartphones og tablets. Det er først og fremmest Intel-processorer, der er kommet i søgelyset, men sikkerhedshullet er også tilstede i mange AMD-processorer og i de ARM-processorer, der sidder i de fleste mobile enheder i dag.

Der er tale om en sikkerhedsbrist, som har at gøre med en almindelig teknik, de fleste processorer bruger for at optimere ydelsen. Kort fortalt vil en processor, for at speede tingene op, handle ud fra, hvad den tror er sandt. Hvis det så viser sig, at det ikke er det, vil den stoppe handlingen og opfører sig, som om ingenting er hændt, men i denne proces kan data overføres til cachen. Det kan eksempelvis dreje sig om passwords og andre følsomme oplysninger. Via ondsindet software vil hackere kunne få adgang til at læse disse data i computerens hukommelse. Den del betegnes som Meltdown.

Bristen har tillige en anden del, der betegnes som Spectre. Her er der tale om et nedbrud af isoleringen mellem adskilte programmer, som betyder, at et program kan snyde sig til at læse oplysninger i et andet program. Således vil et ondsindet program kunne stjæle informationer fra et uskyldigt program. 

Sikkerhedsopdateringer allerede klar

Det var Googles sikkerhedsteam Project Zero, der opdagede bristen. Det skete allerede før nytår. Afsløringen var planlagt til d. 9. januar, så alle fornødne data kunne indhentes og fremlægges i en koordineret udmelding fra de involverede parter. Grundet læk af oplysninger valgte Google-temaet dog at udsende en officiel melding i går aftes. Læs den på Googles sikkerhedsblog.

Microsoft har allerede udsendt opdateringer, der beskytter Windows-brugere mod sikkerhedshullet, og der findes ligeledes fejlrettelser til Linux og OS X. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere