Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

iPhone bliver endnu bedre: Her er alle de nye funktioner i iOS 15

Apple har givet en forsmag på det nye iOS 15, som byder på store opdateringer til FaceTime, nye Fokus-funktioner, informationssøgning med kunstig intelligens samt flere måder at udforske verden på med Kort, Vejr og Wallet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Apple annoncerede i går aftes iOS 15, det næste styresystem til iPhones. Blandt nyhederne er blandt andet forbedringer i FaceTime.

Med rumlig lyd lyder stemmer under et FaceTime-opkald, som om de kommer fra det sted på skærmen, hvor personen er placeret, og nye mikrofontilstande skiller brugerens stemme ud fra baggrundsstøjen. Inspireret af portrætbilleder på iPhone er Portræt-funktionen nu også tilgængelig til FaceTime, og den er designet særligt til videoopkald, så brugerne kan sløre baggrunden og sætte sig selv i fokus. Under FaceTime-gruppeopkald kan deltagerne bruge en ny netoversigt til at se flere ansigter på samme tid.

Brugerne kan nu dele oplevelser med SharePlay, når de snakker med vennerne via FaceTime. De kan f.eks. høre musik sammen ved hjælp af Apple Music, se en serie eller en film simultant eller dele deres skærm for at se de samme apps. SharePlay fungerer på tværs af iPhone, iPad og Mac, og med de delte kontrolfunktioner kan alle i en SharePlay-session trykke på play eller pause eller spole frem. SharePlay kan til og med bruges på Apple TV, så brugerne kan se serier og film på den store skærm, mens de snakker over FaceTime, og SharePlay sørger for, at afspilningen foregår synkront hos alle parter. Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok, Twitch og mange andre integrerer SharePlay i deres apps.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.computerworld.dk/uploads/aod/2021/06/Apple_iOS15-SharePlay-Music_060721.mp4"][/video]

FaceTime-opkald rækker desuden videre end Apple-enheder med muligheden for at oprette et link fra iPhone, iPad eller Mac og dele det via Beskeder, Kalender, Mail eller tredjepartsapps, så alle kan deltage i et FaceTime-opkald fra deres webbrowser på Android- og Windows-enheder. FaceTime-opkald på nettet er fortsat end-to-end-krypteret, så anonymiteten ikke kompromitteres.

Hold fokus

Fokus er en ny funktion, der filtrerer notifikationer og apps baseret på, hvad brugeren ønsker at fokusere på. Brugeren kan indstille sin enhed til at hjælpe med at være til stede nu og her ved at oprette en tilpasset Fokus-indstilling eller vælge en af de foreslåede Fokus-indstillinger, som bruger enhedens indbyggede intelligens til at foreslå, hvilke personer og apps der må sende dem meldinger. Fokus-forslag er baseret på brugernes kontekst, f.eks. under deres arbejdstid, eller når de slapper af før sengetid. Når Fokus indstilles på én Apple-enhed, anvendes funktionen automatisk på brugernes andre Apple-enheder. Brugerne kan oprette sider på hjemmeskærmen med apps og widgets, der anvendes, når de skal koncentrere sig, så der kun vises relevante apps for at mindske fristelsen til at se på andre ting. Når en brugers Fokus-funktion blokerer for indkommende notifikationer, vises personens status automatisk til andre i Beskeder, så de ved, at de ikke kan komme i kontakt med brugeren i øjeblikket.

Nye notifikationer

Notifikationer har fået nyt design og tilføjer kontaktbilleder af personer samt større symboler for apps, så de er lettere at genkende. Som en hjælp til at reducere distraktioner samles notifikationer, der ikke er tidskritiske, i et nyt Resume over notifikationer, som så leveres på et mere passende tidspunkt, f.eks. om morgenen eller aftenen. Ved hjælp af indbygget intelligens på enheden arrangeres notifikationer efter prioritet baseret på brugerens interaktioner med apps. De mest relevante notifikationer står øverst. Hastebeskeder leveres øjeblikkeligt, så vigtig kommunikation ender ikke i resumeet, og det er nemt at slå lyden fra midlertidigt for enhver app eller beskedtråd den næste time eller hele dagen.

Indbygget intelligens

Livetekst bruger enhedens indbyggede intelligens til at genkende tekst på et billede og giver brugerne mulighed for at interagere med den. Brugerne kan f.eks. søge og finde billedet af en håndskrevet familieopskrift eller scanne et telefonnummer på en butikfacade med mulighed for at ringe til nummeret. Takket være Apples stærke Neural Engine kan Kamera-appen også hurtigt genkende og kopiere tekst her og nu, som f.eks. Wi-Fi-adgangskoden på den lokale kaffebar. Med Visual Look Up kan brugerne få mere at vide om populære kunstværker og seværdigheder rundt om i verden, planter og blomster i naturen, kæledyrsracer samt finde bøger.

Spotlight bruger nu intelligens til at søge efter billeder ud fra lokalitet, personer, scener eller ting, og ved hjælp af Livetekst kan Spotlight finde maskinskrevet og håndskrevet tekst på billeder. Med Spotlight er det nu muligt at søge i billeder på nettet og få helt nye detaljerede resultater for skuespillere, musikere, film og serier. Forbedrede resultater for kontakter viser nylige samtaler, delte billeder og tilmed deres placering, hvis den deles via Find.

Minder i Fotos får sin største opdatering nogensinde med et frisk, nyt look, en interaktiv brugerflade og integration med Apple Music, som bruger enhedens indbyggede intelligens til at give personligt tilpassede forslag til sange, der gør minderne levende.

Redesignet browseroplevelse

Safari får et nyt design, der gør det nemmere at nå kontrolfunktionerne med én hånd, og samtidig giver indholdet en central plads. Den nye fanelinje er kompakt og let og svæver i bunden af skærmen, så brugerne nemt kan swipe mellem faner. Fanegrupper giver brugerne mulighed for at gemme faner, så de nemt kan få adgang til dem senere på iPhone, iPad eller Mac. Nye funktioner såsom startsiden, der kan tilpasses, og webudvidelser til iOS gør Safari endnu mere personlig og powerfuld.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.computerworld.dk/uploads/aod/2021/06/Apple_Redesigned-Browsing-Experience-with-Safari_060721.mp4"][/video]

Opdag verden

I Kort-appen vil brugere kunne se betydeligt forbedrede oplysninger i byer om byområder, erhvervskvarterer, terrænets højde og bygninger, nye farver og mærker på veje, specialdesignede seværdigheder og en ny nattilstand med måneskin.

Ved navigation med iPhone eller CarPlay tilbyder Kort en tredimensionel bykørselsoplevelse med nye vejoplysninger, der hjælper brugerne med bedre at se og forstå vigtige oplysninger som svingbaner, midterrabatter, cykelstier og fodgængerovergange. Personer, der rejser med offentlig transport, kan nemmere finde nærliggende stationer og fastgøre foretrukne ruter. Kort følger automatisk med på udvalgte ruter og giver brugerne besked, når det snart er tid til at stige af, og de kan tilmed følge med på deres Apple Watch. Med iOS 15 kan brugerne ganske enkelt holde iPhone op, hvorefter Kort genererer en yderst nøjagtig position til at levere detaljeret vejvisning til fods i augmented reality.

Kørekort i Wallet

Apple Wallet tilføjer understøttelse af endnu flere typer nøgler, så det bliver muligt at låse op med blot et tryk. Sidste sommer introducerede Apple digitale bilnøgler, og BMW var den første bilproducent til at tilføje sine nøgler, så brugerne bare skal trykke for at låse op. I år bliver digitale bilnøgler endnu bedre med understøttelsen af Ultra Wideband-teknologi, så brugerne kan låse op og starte deres understøttede bil på en sikker måde, uden at skulle tage deres iPhone op af lommen.5 iPhone kan også bruges til at låse op for en brugers hjem, kontor eller for den sags skyld hotelværelse – alt sammen via nøgler, som er gemt i Wallet.

Senere på året kan kunder i deltagende stater i USA føje deres kørekort eller ID-kort til Wallet. Transportation Security Administration arbejder på at gøre sikkerhedskontrollen i lufthavnene til det første sted, kunderne kan bruge deres digitale ID-kort i Wallet. ID-kort i Wallet krypteres og opbevares sikkert i Secure Element, den samme hardwareteknologi som i Apple Pay.

Nye anonymitetsfunktioner

iOS 15 introducerer endnu flere anonymitetsfunktioner for at beskytte brugernes oplysninger. Med stemmegenkendelse indbygget i enheden behandles lyden fra Siri-anmodninger nu som standard udelukkende på iPhone, hvilket skal give markant bedre resultater. Beskyttelse af anonymitet i Mail forhindrer afsendere i at se, om en mail er blevet åbnet eller ej, og skjuler IP-adresser, så afsenderne ikke kan se brugernes lokalitet eller bruge den til at opbygge en profil på dem. Anonymitetsrapporten for apps viser et overblik over, hvad apps, der har fået tilladelse til at bruge lokalitet, billeder, kamera, mikrofon og kontakter, har brugt disse data til i løbet af de sidste syv dage, samt hvilke andre domæner der er blevet kontaktet.

Nyt design til Vejr og Noter

Vejr-appen indeholder flere diagrammer med vejrdata, kort på fuld skærm samt dynamiske layout, der skifter afhængigt af vejrforholdene. Animerede baggrunde med nyt design viser solens position og chancerne for nedbør mere nøjagtigt, og notifikationer giver besked, når det begynder og slutter med at regne eller sne.

[video width="1080" height="1920" mp4="https://www.computerworld.dk/uploads/aod/2021/06/Apple_iPhone12Pro-iOS15-Weather-app_060721.mp4"][/video]

Noter-appen har fået tilføjet mærker, som brugeren kan oprette for nemt og hurtigt at kategorisere noter. Og Omtaler giver brugere med adgang til delte noter mulighed for at give hinanden besked om vigtige opdateringer. En helt ny aktivitetsoversigt viser den seneste historik for en delt note.

Yderligere funktioner

Siri tilføjer funktionen Announce Notifications på AirPods, muligheden for dele det, brugerne har på deres skærm, bare ved at spørge og meget mere.

Delt med dig arbejder på tværs af systemet for at finde artikler, musik, TV-serier, billeder m.m., der deles via samtaler i Beskeder, og viser dem på smart vis i apps som Fotos, Safari, Apple News, Musik, Podcasts og Apple TV-appen, så det er nemt og hurtigt at få adgang til informationen i kontekst.

iCloud+ kombinerer alt det, brugerne elsker ved iCloud, med nye funktioner af den bedste skuffe, herunder Skjul min e-mailadresse, udvidet understøttelse af Sikker HomeKit-video og den nye innovative anonymitetstjeneste på internettet, iCloud Private Relay, uden at det koster ekstra. Nuværende iCloud-abonnenter vil automatisk blive opgraderet til iCloud+ til efteråret. Alle abonnementer på iCloud+ kan deles med personer i den samme gruppe med Familiedeling, så alle kan få glæde af de nye funktioner, lagerpladsen og den forbedrede oplevelse, der følger med tjenesten.

Appen Sundhed får en ny delefane, hvor brugerne kan dele deres sundhedsdata med familiemedlemmer, omsorgspersoner eller deres plejeteam. Tendenser giver brugerne en måde, hvorpå de kan rette opmærksomheden mod betydningsfulde ændringer i deres personlige sundhedsmålinger. Og Walking Steadiness er en ny måling, der gør folk i stand til at administrere deres faldrisiko på en proaktiv måde.

Producenter af HomeKit-tilbehør kan nu muliggøre brug af “Hej Siri” i deres produkter, således at kunderne kan tale til og få svar fra Siri på tredjepartsenheder. Kompatibelt “Hej Siri”-tilbehør videregiver anmodninger gennem HomePod eller HomePod mini og understøtter funktioner såsom Personlige anmodninger, Samtaleanlæg, tidtagninger og alarmer. Fra og med i dag kan producenter af smart-enheder til hjemmet begynde at samarbejde med Apple om at integrere Siri i deres tilbehør.

Find introducerer nye funktioner til at finde en enhed, der er blevet slukket eller slettet, samt muligheden for at livestreame famile og venners placering, hvis de har valgt at dele deres lokalitet. Separation Alerts giver brugerne besked, hvis de efterlader en AirTag, Apple-enhed eller anden enhed i Find-netværket på et ukendt sted, og Find-netværket understøtter nu AirPods Pro og AirPods Max. En ny Find-widget tilbyder en overskuelig oversigt direkte fra hjemmeskærmen.

Oversæt tilføjer den nye funktion Live Translate, som får samtaler til at flyde naturligt på tværs af sprog. Med oversættelse på tværs af systemet kan kunderne oversætte tekst hvor som helst på deres iPhone.

Apple TV-appen byder på en ny række med titlen “For All of You”, der viser en samling af serier og film baseret på udvalgte personers eller hele hjemmets interesser – perfekt til en filmaften.

Ny indstilling af iPhone gør det nemmere end nogensinde før at komme i gang med iPhone. Eksisterende iPhone-kunder kan midlertidigt sikkerhedskopiere data til iCloud – også selvom de ikke har et abonnement – så de lettere kan overføre deres data til en ny iPhone. Personer, der skifter til iPhone for første gang, kan bruge den forbedrede Flyt til iOS-app til nemt at overføre fotoalbum, filer, mapper og tilgængelighedsindstillinger, så deres iPhone føles personlig helt fra begyndelsen.

Tilgængelighed på tværs af iPhone udbygges med nye funktioner til VoiceOver, som giver brugerne mulighed for at få endnu flere oplysninger om mennesker, tekst, tabeldata og andre ting på billeder. Med tanke på neurodiversitet er nye baggrundslyde med til at minimere forstyrrelser, og for døve eller hørehæmmede vil Made for iPhone understøtte nye tovejs-høreapparater. Lydhandlinger tilpasser Knapbetjening til at fungere med mundlyde, og brugerne kan nu tilpasse skærm- og tekststørrelse for de enkelte apps. Apple tilføjer også understøttelse af læsning af importerede audiogrammer (resultater fra høretest) til Tilpasning af hovedtelefoner.

Ude til efteråret

Udviklernes preview af iOS 15 er tilgængeligt for Apple Developer Program-medlemmer på developer.apple.com fra i dag, og en offentlig betaversion vil være tilgængelig for iOS-brugere næste måned på beta.apple.com. De nye softwarefunktioner vil være tilgængelige til efteråret som en gratis softwareopdatering til iPhone 6s og nyere modeller. Du kan få mere information på apple.com/ios/ios-15-preview. Funktioner og egenskaber kan blive ændret. Visse funktioner er ikke tilgængelige på alle sprog eller i alle områder.

Læs vores test af den seneste iPhone her:

https://www.altomdata.dk/apple-iphone-12-test-paenere-men-ikke-perfekt/
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere