Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

EU lægger pres på Apple: Nu skal alle bruge USB-C

For at minimerer mængden af miljøbelastende elektronik-skrot har EU fremsat et forslag, der skal ensrette opladning på tværs af enheder. Det kommer til at ramme Apple, der efterhånden er den eneste producent, der anvender en anden løsning end det standardiserede USB C-stik.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Stort set enhver producent af mobiler, bærbare, kameraer og andre elektroniske enheder anvender USB-C til opladning. Endda også Apple i deres MacBooks og iPads, men fortsat ikke i deres iPhones. Her holder de hårdnakket fast i Lightning-stikket. Det kræver derfor en special ledning at oplade disse mobiler.

Det vil EU have gjort noget ved. Jo flere forskellige standarder der er, jo flere forskellige opladere skal forbrugerne anvende for at kunne oplade deres enheder, og det giver en større mængde skrot, som skader miljøet.

Efter flere år med stigende pres fra parlamentarikere, er EU-kommissionen nu klar til at fremsætte et forslag, der skal sikre ensretning af ladestandarder.

Kommissionens forslag lyder således:


  • Et harmoniseret ladestik til elektronisk udstyr: USB-C bliver det fælles stik. Dermed får forbrugerne mulighed for at oplade deres udstyr med den samme USB-C-oplader, uanset udstyrsmærke.

  • En harmoniseret hurtigladerteknologi vil bidrage til at forhindre, at forskellige producenter uberettiget begrænser ladehastigheden, og vil bidrage til at sikre, at ladehastigheden er den samme, når en hvilken som helst kompatibel oplader anvendes til udstyr.

  • Adskillelse af salget af en oplader fra salget af det elektroniske udstyr: Forbrugerne vil kunne købe et ny elektronisk apparat uden en ny oplader. Det vil begrænse antallet af uønskede opladere, der er købes eller ikke bruges. Det anslås, at en reduktion af produktionen og bortskaffelsen af nye opladere vil reducere mængden af elektronisk affald næsten 1 000 ton om året.

  • Bedre information til forbrugerne: Producenterne skal give relevante oplysninger om opladningsegenskaber, f.eks. oplysninger om den effekt, som udstyret kræver, og om den understøtter hurtig opladning. Det vil gøre det lettere for forbrugerne at se, om deres eksisterende opladere opfylder kravene til deres nye apparat, eller hjælpe dem med at vælge en kompatibel oplader. Kombineret med de øvrige foranstaltninger vil dette hjælpe forbrugerne med at begrænse antallet af nye opladere, der købes, og hjælpe dem med at spare 250 mio. EUR om året på unødvendige opladerindkøb.


En overgangsperiode på 24 måneder fra vedtagelsesdatoen skal give branchen tid til at tilpasse sig, inden den træder i kraft.

Næste skrift er at forslaget nu skal vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet efter den almindelige lovgivningsprocedure.

Apple har allerede protesteret over forslaget med henvisning til at det hæmmer innovationen. Vi har dog ikke set megen innovation i Lightning.-stikket de senere år.

Til gengæld er stikket blevet mindre og mindre relevant, da både Apple og andre producenter har gjort mulighederne for trådløs opladning bedre. Her har man en fælles standard i form af Qi.

Samtidig vælger Apple, ligesom også Samsung og Nokia er begyndt på, at undlade at lægge en opladebrik i æsken når man køber en smartphone. Der ligger dog stadig et kabel til opladning, og det er dette kabel, der adskiller Apples enheder fra de andre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere