Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Knap hver anden dansker vil droppe virksomheder med svag it-sikkerhed

Danskerne er det folkefærd i Europa, som oftest oplever forsøg på at få franarret personlige oplysninger på nettet. Ofte indgår navne fra kendte virksomheder, og de virksomheder er 46 procent af danskerne klar til at boykotte, viser en ny undersøgelse.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tilliden til de virksomheder, vi oftest køber produkter af, lider et gevaldigt knæk, når deres navn og logo indgår i phishing og andre former for internetsvindel. Særligt hvis det ender med, at vi deler personlige oplysninger, fx kreditkortoplysninger eller adgangskoder.

46 procent af danskerne siger, at de vil stoppe med at handle med deres foretrukne virksomheder, hvis de bliver ofre for et phishing-angreb, hvor virksomhedens brand indgår. Det er resultatet af en undersøgelse foretaget af it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast.

Til sammenligning siger blot 22 procent, at de fortsat vil handle hos virksomheder, hvis de bliver ofre for phishing, hvor virksomhedens navn er misbrugt. Derudover mener 59 procent, at virksomheder selv har ansvaret for at stoppe phishing-forsøg, hvor deres navne og logoer indgår.

”Tallene peger med al tydelighed på, at vi danskere er klar til at stille virksomheder til ansvar, hvis de ikke beskytter deres kunder. Det kan vise sig at blive et stort problem for mange virksomheder i Danmark, fordi vi ifølge tal fra EU er det folkefærd, der oftest udsættes for internetsvindel,” siger Niels Frederiksen, der er Senior Sales Engineer i Mimecast.

Phishing-mails en gang om måneden

Tallene fra EU stammer fra foråret sidste år og viser, at 45 procent af danskerne i løbet af et år har modtaget en eller flere phishing-mails. Det antal ser dog ud til at være steget ganske betragteligt i mellemtiden.

Ifølge den seneste undersøgelse fra Mimecast har 57 procent af de adspurgte inden for den seneste måned modtaget en e-mail, der har forsøgt at franarre modtageren personlige oplysninger. Derudover svarer 79 procent, at de på et tidspunkt har modtaget phishing-mails.

”Danskerne er generelt stærke på det digitale område, og selvom mange er gode til at spotte farerne, før det er for sent, så vil der være en betragtelig del, der falder i, når så mange modtager farlige e-mails hver eneste måned,” siger Niels Frederiksen og uddyber:

”For den enkelte handler det om at være ekstremt kritisk, når han eller hun åbner e-mailindbakken. Du kan eksempelvis spotte phishing-mails på, at de ofte indeholder grammatiske fejl, opfordrer til handling, indeholder links og vedhæftede filer, og at e-mailadressen ikke stemmer overens med virksomhedens navn.”

Han oplyser desuden, at man aldrig bør dele sine oplysninger på andres initiativ på nettet eller åbne mistænkelige filer eller links. Man kan med fordel også dobbelttjekke indholdet af uventede e-mails ved at kontakte virksomheden telefonisk.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analysebureauet Opinium på vegne af Mimecast og bygger på svar fra 1.000 danske respondenter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere