Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Asus Rog Zephyrus G14 Alan Walker Special Edition: Her kan du blive både topgamer og cool dj

Denne specialversion af Asus’ gaming-laptop G14 ledsages af noget så usædvanligt som en dj-pult. Den kan to ting på én gang – ingen af delene supergodt, men alligevel et spændende produkt.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den har et langt navn, men Asus Rog Zephyrus G14 Alan Walker Special Edition er faktisk en ny version af en eksisterende, anmelderrost bærbar gaming-pc. Den oprindelige Asus Rog Zephyrus G14 var noget af en bombe inden for genren, da den blev lanceret sidste år – med kompakte 14”-dimensioner, en stærk AMD-cpu og kraftig ydelse til gaming.

Den særlige andengenerationsudgave har taget det basale med sig, men lægger så samarbejdet med en kendt DJ og musiker oveni. Alan Olav Walker er – for dem, der ikke skulle vide det – en britisk-norsk kunstner af en vis kaliber. Man kan blot tage et kig på hans YouTube-meritter. Her er en af hans videoer vist over 3 milliarder gange, og der har været 10 milliarder visninger på hans kanal. Ikke så dårligt.

Walker har samarbejdet med Asus for at skabe en G14’er, som kombinerer musik med gaming. Designet er stadig det kendte inklusive den ret cool, programmerbare LED-funktion på bagsiden. Anime Matrix hedder den.

Noget nyt er der dog sket med selve computeren. Farven er metalgrå, og der er nye tastaturfarver, som giver et særegent og ret fedt udseende. Men hvad der gør denne version af G14 anderledes i forhold til forgængeren, er ikke så meget det, at det er en laptop, men mere det ekstra, som er i boksen. Eller snarere boksen selv.

Nye dj’s starter her

Den æske, computeren ligger i, er nemlig også en touchpad (den hedder Rog Remix), der kan fungere som synth og mixerpult. Trænede dj’s vil sikkert finde den primitiv, men gamere med drømme om en musikerkarriere kan starte her.

Æsken tilsluttes computeren med et USB-C-kabel. På den berøringsfølsomme æskeoverflade kan du styre musiksporets hastighed, lydeffekter og en del andet. Alt dette er forbundet med visuelle effekter, som kan køre på computerens skærm eller på en tilsluttet ekstern pc-skærm.

Man kan diskutere, hvor godt alt dette fungerer ud fra en musikers synsvinkel, men det er da en sjov ekstrafeature, som bidrager til følelsen af en usædvanlig bærbar snarere end en traditionel gaming-laptop, hvor der er fokus på de rene specs. Det er måske også meget godt af en anden grund. For på et område er gaming-specifikationen ret skuffende.

Først til de gode ting. Processoren er en otte-kernet AMD Ryzen 9 5900 HS, som er bomstærk. Skærmen er en 14” IPS-type med 2560 x 1440 pixel og en opdateringsfrekvens på 120 Hz. En skønhed og et godt kompromis mellem detaljer og performance, selvom den gerne kunne være lidt mere lysstærk.

Men det ville helt klart skabe en bedre balance mellem billedpunkter og framerate, hvis gpu’en var lidt muskuløs. Her er udfordringen. Asus har valgt en Nvidia GeForce RTX 3050 Ti til denne specialversion af G14, på trods af at andre modeller er udstyret med et RTX 3060. Det er ærgerligt, for 3050 Ti er ikke opgaven voksen. Den kan ikke trække dette panel med den fulde opløsning i en spilbar framerate – for slet ikke at tale om panelets naturlige opdateringsfrekvens på 120 Hz.

Det skal dog siges, at spil ser ganske fornuftige ud, når der interpoleres i 1080p. Så det er en realistisk mulighed at skrue opløsningen lidt ned og droppe nogle få frames, men et RTX 3060 ville have fuldendt pakken, fordi det er en mere ligeværdig partner til det hurtig­topdaterende display – så meget desto mere, som at denne type computer ikke retter sig mod prisfølsomme købere. En lille merpris for at få en ”ægte” G14 med 32 GB ram og en RTX 3060-gpu vil nok ikke betyde ret meget for denne laptops niche-målgruppe.

Lyden i den bedste ende

Når alt dette er sagt, så skal det siges, at vi stadig taler om en superlækker bærbar med fantastisk design og høj byggekvalitet. Batteritiden er i PCMark 10 over otte timer, hvilket er godt, den stærke cpu taget i betragtning. Lyden fra de integrerede højttalere er på niveau med Apple MackBooks lydgengivelse, når det handler om dynamik og kvalitet.

Faktisk er bassen ganske slagkraftig, selvom det samlede lydniveau er ret beskedent. Volumen kunne godt få et ekstra lille spark bagi. Det ville Alan Olav Walker nok også sætte pris på.