Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sony Linkbuds: Åbne earbuds brillerer i særlige situationer

Linkbuds er en helt ny type earbuds, der takket være et åbent design gør sig godt i situationer, hvor det ellers ikke ville være hensigtsmæssigt at lytte til musik og podcasts.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Traditionelle øretelefoner lukker lytteren inde i sin egen boble af lyd. Det er ofte muligt at lukke omverden ind via indbyggede mikrofoner, dog ikke uden at resultatet bliver kunstigt. Med Linkbuds har Sony skabt en ny type earbuds optimeret til de situationer, hvor man ønsker at høre omverden, mens man lytter til musik, taler i telefon, lytter til podcasts mm.

I stedet for at lukke øregangen til, er Linkbuds skabt med hul i midten. Lyd fra omverden går direkte ind i øret. Der er ingen støjreduktion. Faktisk det omvendte.

Geniale i nogle scenarier

Lad os blot med det samme slå fast, at lydkvaliteten ikke er optimal. Vi er ikke i nærheden af Sonys glimrende WF-1000XM4. Der er ikke meget bund, og skruer du højt op, bliver diskanten skærende. Inden for et begrænset spektrum af frekvens og volumen er lyden i Linkbuds dog anstændig, og det unikke design gør, at du kan have gavn af dem i situationer, hvor traditionelle øretelefoner kommer til kort.

Vi har haft dem i ørerne på cykelturen til arbejde, hvor det er vigtigt at kunne høre, hvad der sker omkring en. Det kan du med Linkbuds, som dermed gør det mere trygt at lytte til musik på turen. I hjemmet, hvor et tæt lydtæppe af iPads og legetøjsbiler ellers gør det umuligt at lytte til radio, har vi sat en Linkbud i det ene øre, så vi kunne høre podcast, mens vi lavede mad og havde øje (og øre) på familien.

På kontoret er det rart at kunne høre lidt afdæmpet musik, mens man stadig kan tale med kollegerne eller tage et telefonopkald uden at lukke af for omverden. Til samtaler er lydkvaliteten ganske fin.

Smart teknologi optimere oplevelsen

Man finder således hurtigt scenarier, hvor Linkbuds giver god mening. Sony har gjort en del for at optimere oplevelsen. Adaptive Volume Control tilpasser lydniveauet til baggrundsstøjen, så du hører musikken ved et behageligt niveau uanset, om du går ved en befærdet vej eller i en stille skov. I appen Sony Headphones er der 360 Reality Audio, DSEE, indbygget EQ og flere andre teknologier, som kan forbedre lyden. Linkbuds er også i stand til at pause musikken, når du tager en earbud ud eller begynder at tale, og du kan styre dem ved at prikke på din kind, hvilket kan være lidt mere behageligt end at prikke direkte på earbud’en i dit øre. Linkbuds er samtidig designet, så de er behagelige at have i ørerne i længere tid af gangen.

Batteritiden er dog ikke imponerende. Du får op til 5,5 timer på en opladning og 12 timer yderligere i etuiet.

Der er således ting, der kan forbedres på Linkbuds, og det bliver de garanteret i næste version, men allerede nu viser denne nye type øretelefoner potentiale. 1700 kroner er imidlertid en høj pris for et sæt øretelefoner, der kun egner sig til bestemte situationer.

Pris: 1700 kroner