Af Redaktionen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Hvis man søger en form for bevis om, hvor stor en succes Phison E18 PCIe-controllerchippen til ssd’er er blevet, kan man tænke på, at Kingston Fury Renegade 2TB ikke er det eneste af Kingstons M.2-drev, der bruger den. Kingston KC3000 rummer også E18-controlleren. Hvad er det, som gør E18 så populær?
Phison PS5018-E18 (det er dens fulde navn) er en ottekanals-controller, der er produceret på TSMC’s 12 nm-proces. Den er konfigureret med i alt fem cpu-kerner, og tre af dem bruger ARM’s Cortex R5 IP, mens de resterende to er udviklet af Phison selv.
Seriøst udstyr
Phison mener, at E18 kan klare 7,4 GB/s sekventiel læseydelse og 7 GB/s skrivning, hvortil kommer en sjat på en million IOPS. Disse sekventielle tal er ikke langt fra det teoretiske maksimale 8 GB/s gennemløb hos et PCIe 4.0 M.2-interface, som denne og alle de andre ssd’er i denne test bruger. Det er altså et ret seriøst stykke udstyr.
Kingstons specifikationer for denne brug af E18-controlleren svarer stort set til Phisons. De maksimale læsninger for denne 2 TB-version af Fury Renegade er angivet til 7300 MB/s, og skrivning når op på 7000 MB/s – igen med et IOPS-tal på en million. Bortset fra controlleren siger Kingston, at Fury Renegade bruger TLC NAND, uden at man går i detaljer.
Vi er imidlertid temmelig sikre på, at drevet bruger Microns seneste 176-lags-chips. Og det er godt. Det siger vi uden at pille den tynde aluminiums-varmespreder af. Det ville være synd at gøre det, for dens avancerede lag af grafen er optimeret med henblik på optimeret varmeafledning.
Stor skriveholdbarhed
Interessant nok har Fury Renegade-drevet faktisk en smule mindre anvendelig plads ved enhver given kapacitet i sammenligning med dens KC3000-Kingston-slægtning. Det giver mulighed for at forsyne Fury Renegade-drevet med større redundans og dermed overlegen skriveholdbarhed.
KC3000-drevet på 2 TB er angivet til 1600 TB skrivninger, mens 2 TB-versionen af Fury Renegade kommer op på hele 2000 TB. Der er naturligvis stort set ingen, som løber ind i 1600 TB-muren i den virkelige verden. Men ekstra holdbarhed er altid beroligende, navnlig i det lange løb.
Apropos forsyning har dette drev også en fornuftig tildeling af højtydende SLC-cache. Den maksimale vedvarende ydelse bliver leveret for hele 700 GB, før SLC-cachen løber tør, og den underliggende ydelse hos TLC-chipsene kommer for en dag. Det er mange data at jonglere med, og det betyder, at dette drev kun sjældent vil falde tilbage på TLC som afløser for SLC-ydelsen.
Blandt de hurtigste
Det kan ikke undgås, at der er en vis mængde overlapning blandt de Phison-baserede drev, når det drejer sig om ydelsen. Men man får svært ved at vride et stykke silkepapir ind mellem Fury-drevet og et drev som Seagate Firecuda 530, når det gælder maksimal sekventiel ydelse.
Når det gælder vilkårlig 4K-adgang, er historien den samme. Fury er med blandt de bedste. Det gav også et bemærkelsesværdigt godt resultat i PCMark 10’s drevtest, hvor det scorede topkarakter med 3177 point.
Lige så imponerende er det, at dette drev kører ved lav temperatur, selvom det mangler en stor køler. Vores temperaturmålinger topper ved 44 grader, og det gør det usandsynligt, at man løber ind i problemer med overophedning.
Det lover også godt for levetiden på grund af reduceret varmepåvirkning på drevets kredsløb. Alt dette betyder, at det er en god ssd med kun ét problem: Det er dyrt.