Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gammel sårbarhed dukket op i Python-modul – kan udnyttes med få kodelinjer

Programmeringssproget Python bliver brugt af programmører i hele verden, og nu er en 15 år gammel sårbarhed dukket op.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke kun i operativsystemer og apps, at der er sårbarheder. Det udbredte programmeringssprog Python er netop blevet ramt af en sårbarhed – eller rettere: Ramt af en 15 år gammel sårbarhed gemt i et af de moduler, Python er bygget op af.

Det er forskere på Trellix Advanced Center, der har fandt sårbarheden i onsdags, og de oplyser, at hundredtusindvis af repositories er blevet udsat for sårbarheden.

Sårbarheden er fundet i Pythons tarfile-modul, og hvad forskerne først troede var en zero day-sårbarhed, viser sig at være sårbarheden ved navn CVE-2007-4559, der først blev fundet tilbage i 2007 – som navnet også antyder.

Sårbarheden slår til, når TAR-arkiver pakkes ud, og gør det muligt for en angriber at overskrive tilfældige filer, ved at tilføje sekvensen ”…” til TAR-arkivets filnavn.

Blot seks linjer kode

TAR-filer er en samling af forskellige filer og metadata der bruges til at pakke en TAR-fil ud. Muligheden for at ændre på navnet kan hackerne også ændre på der, hvor filen skal pakkes ud. Samtidig kan TAR-fil-modulet også give brugeren mulighed for at ændre filens metadata, før den bliver føjet til TAR-arkivet. Herved kan angriberne skabe nye sårbarheder med så lidt som seks linjer af kode, fortæller forskerne fra Trellix Advanced Research Center i en pressemeddelelse.

Forskerne skriver også i en meddelelse, at sårbarheden er utrolig let at udnytte, og at den kræver ganske lidt kendskab om sikkerhed. Ifølge forskerne er der dog fuld gang i at patche Python-systemer både i open source-miljøer og i closed source-verdenen. Men de konstaterer også ganske naturligt, at det haster med at få lukket dette 15 år gamle hul så hurtigt som muligt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere