Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gammel sårbarhed dukket op i Python-modul – kan udnyttes med få kodelinjer

Programmeringssproget Python bliver brugt af programmører i hele verden, og nu er en 15 år gammel sårbarhed dukket op.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke kun i operativsystemer og apps, at der er sårbarheder. Det udbredte programmeringssprog Python er netop blevet ramt af en sårbarhed – eller rettere: Ramt af en 15 år gammel sårbarhed gemt i et af de moduler, Python er bygget op af.

Det er forskere på Trellix Advanced Center, der har fandt sårbarheden i onsdags, og de oplyser, at hundredtusindvis af repositories er blevet udsat for sårbarheden.

Sårbarheden er fundet i Pythons tarfile-modul, og hvad forskerne først troede var en zero day-sårbarhed, viser sig at være sårbarheden ved navn CVE-2007-4559, der først blev fundet tilbage i 2007 – som navnet også antyder.

Sårbarheden slår til, når TAR-arkiver pakkes ud, og gør det muligt for en angriber at overskrive tilfældige filer, ved at tilføje sekvensen ”…” til TAR-arkivets filnavn.

Blot seks linjer kode

TAR-filer er en samling af forskellige filer og metadata der bruges til at pakke en TAR-fil ud. Muligheden for at ændre på navnet kan hackerne også ændre på der, hvor filen skal pakkes ud. Samtidig kan TAR-fil-modulet også give brugeren mulighed for at ændre filens metadata, før den bliver føjet til TAR-arkivet. Herved kan angriberne skabe nye sårbarheder med så lidt som seks linjer af kode, fortæller forskerne fra Trellix Advanced Research Center i en pressemeddelelse.

Forskerne skriver også i en meddelelse, at sårbarheden er utrolig let at udnytte, og at den kræver ganske lidt kendskab om sikkerhed. Ifølge forskerne er der dog fuld gang i at patche Python-systemer både i open source-miljøer og i closed source-verdenen. Men de konstaterer også ganske naturligt, at det haster med at få lukket dette 15 år gamle hul så hurtigt som muligt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere