Artikel top billede

(Foto: Markus Spiske)

Big tech eller open source? Endelig ser det ud til at der er politisk vilje til at gøre det rigtige

Klumme: Når man længe har kæmpet for, at spørgsmålene overhovedet skulle blive stillet, og i al beskedenhed har nogle bud, er det fristende at svare.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Der er blandt de unge en trend, hvor man udbryder "spurgt!", hvis nogen gør sig skyldig i at forklare noget eller besvare et spørgsmål, ingen har bedt dem om at udbrede sig om.

Man kunne med rette smide et "spurgt" i min retning i dette tilfælde. Ikke desto mindre er fristelsen næsten for stor.

Der er nemlig kommet to spørgsmål til digitaliseringsministeren fra Udvalget for Digitalisering og It. Normalt er de spørgsmål, som udvalget retter til ministeren, ret detaljeorienterede med fokus på enkelte projekter, et budget eller lignende.

Denne gang er der dog kommet noget mere flyvehøjde, hvilket tyder på, at der er ved at danne sig en politisk ambition om en langt mere ansvarlig omgang med vores offentlige digitalisering:

Det drejer sig om landets sikkerhed, vores uafhængighed og helt grundlæggende vores ejerskab over den digitale infrastruktur, der understøtter stort set alle funktioner i vores samfund.

Det er spørgsmål, som jeg længere har efterlyst.

Frihed?

Det ene spørgsmål (86) har overskriften: "Hvordan modvirkes leverandørafhængighed?"

Det har været en snigende erkendelse, at vores de facto stavnsbinding til Big Tech (ingen nævnt, ingen glemt) er fuldstændig uholdbar.

Vi er bundet på hænder og fødder, og vi må ikke bare æde de gigantiske prisstigninger på licenser.

Samtidig må vi betale ved kasse 1, hvis vi vil have tilpasninger af de forskellige services, som er closed code og derfor lukket land for vores egne udviklere.

Da regeringens ekspertgruppe om Big Tech udgav den sidste delrapport med fokus på netop uafhængighed, adresserede den blandt andet udfordringerne med de lukkede koder, og hér rammer vi et af de spørgsmål – og svar – som jeg har forsøgt at få på dagsordenen længe:

Ægte uafhængighed hænger uløseligt sammen med ejerskab, og ejerskab kan ikke opnås, medmindre man benytter services, der er open source.

Jeg forventer ikke, at man lægger mit svar til grund for en beslutning her – jeg er som leverandør af OS nok lidt for tæt på – men håbet må være, at man lytter til sine egne eksperter.

Fremtidssikring?

Det andet spørgsmål – som faktisk numerisk (#85) kommer først – har overskriften:
Hvordan sikres det, at it-systemer er tilstrækkeligt fremtidssikret?

Når jeg bytter om på spørgsmålenes rækkefølge, er det fordi, svaret grundlæggende er det samme (det kan dog formuleres kortere hér):

En fremtidssikring med mulighed for kontinuerlig tilpasning og udvikling afhænger af ejerskab.

Så længe man "bor til leje", er det udlejer, der sætter betingelserne og reelt bestemmer, hvordan og til hvilken pris man kan opgradere sine systemer.

Historisk?

Man må tage hatten af for udvalget, der rykker problemerne, spørgsmålene og på længere sigt svarene op på den offentlige dagsorden.

Det har aldrig været så vigtigt, som det er nu: Økonomien er ved at skride i alle ender og kanter af vores offentlige digitale infrastruktur.

Med Big Techs primære udspring fra USA kan vi nok heller ikke stole på, at vores data er beskyttet, eller at der ikke bliver givet ordre til, at forbindelsen bliver kappet.

Og selv om vi er både fodslæbende og vrangvillige, så tegner der sig efterhånden et billede af, at vi ikke vil kunne benytte de nuværende leverandører og services og samtidig overholde EU's rammedirektiver som GDPR og NIS2.

Der er med andre ord udsigt til, at vi nu endelig vil opleve en politisk vilje til at gøre det rigtige. Men det har der været før.

Det er 19 år siden, at der blive truffet beslutning om, at man skulle vælge åbne standarder. Det har vi ikke set så meget til siden.

Men hvem ved? Måske vil vi opleve noget historisk denne gang. Måske kommer der handling bag ordene, og man vil ikke bare råbe SPURGT, men faktisk lytte til svarene.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.