Artikel top billede

Fælles europæisk digital signatur er på vej

13 EU-lande skal deltage i et projekt, der skal munde ud i en europæisk digital signatur. Det bliver et sejt træk. lyder vurderingen.

I fremtiden bliver det lettere at være dansker, der arbejder i et andet EU-land.

Et nyt EU-projekt skal nemlig bane vejen for en fælles europæisk digital signatur.

Computerworld UK skriver, at 13 ud 27 EU-lande deltager i pilotprojektet, der skal sørge for, at EU-borgere får lettere adgang til offentlige online services i andre EU-lande.

Ifølge det britiske Identity & Passport Service, der leder projektet, skal projektet blandt andet sikre, at du kan få adgang til en online-selvangivelse, hvis du bor i et EU-land, men arbejdet i et andet.

Det britiske indenrigsministerium oplyser til Computerworld i Danmark, at Danmark ikke er blandt de 13 lande, som deltager i projektet, der går under navnet Stork (Secure idenTity acrOss boRders linKed).

Let teknik, tung implementering

Ejvind Jørgensen er underdirektør i Rambøll Management og har været involveret i flere store danske digitaliserings-projekter i den offentlige sektor.

Han tror, at EU-borgerne må spejde langt ud i fremtiden efter en fælles digital signatur.

"Jeg tror, at der vel gå meget lang tid, før projektet munder ud i en løsning. Jeg ser det mest af alt som en vision, men visioner er gode, fordi de er med til at sætte skub i udviklingen," siger Ejvind Jørgensen, der har mere end 20 års erfaring med it-udvikling i det offentlige.

Han mener, at løsningen givetvis er overkommelig på det tekniske plan, men understreger, at implementeringsprocessen bliver den største udfordring for deltagerne i pilotprojektet.

"Tænk på hvor lang tid det tager at få en løsning på plads alene i et enkelt land. Det ikke svært at forestille sig, hvordan implementeringsprocessen vil blive på tværs af 27 lande på forskellige udviklingsniveauer og med forskellig kulturel baggrund," siger Ejvind Jørgensen.

Her er den største udfordring

Carsten Schürmann, lektor på IT-Universitet i København, mener ligesom Ejvind Jørgensen, at den tekniske del af løsningen er forholdsvis overkommelig.

Han mener, at den største udfordring bliver at sikre borgernes tillid til den digitale signatur.

"Det er nødvendigt, at borgerne har tillid til sikkerheden. Vil man overlade administration til et hvilket som helst firma? Og hvordan er loven om beskyttelse af persondata i det land, hvor firmaet er baseret," spørger Carsten Shürmann, der blandt andet har forsket i sikkerheden ved elektroniske valg.

Behov skal være lokomotivet

Det er dog ikke blot borgernes tillid, der skal sikres, hvis Stork-projektet skal munde ud i en succesfuld løsning.

Løsningen skal også tilfredsstille et klart behov.

Ejvind Jørgensen fremhæver netbank-løsninger, som et eksempel på en digitale løsning, der har fået succes, fordi den har ramt et behov i befolkningen.

Han har derimod svært ved at få øje på det behov, der skal fungere som lokomotiv for en europæisk digital signatur.

"Spørgsmålet er, om eksempelvis online-behandling af skattekort rammer et behov hos EU-borgerne i så stort et omfang, at det kan blive drevet frem fra Grækenland i syd til Norge i nord og Baltikum i øst," siger Ejvind Jørgensen.

Stork-projektet vil løbe over tre år og få et budget på 10 millioner euro eller 75 millioner kroner.

De løsninger og erfaringer, som bliver indhøstet gennem projektet, vil blive delt med alle medlemsstater og kommer til at munde ud i række konkrete forsøg med løsninger på tværs af medlemslandenes grænser, skriver Computerworld UK.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere