Sådan ser fremtiden ud for hardwarebranchen

Tilbage til artiklen: Sådan ser fremtiden ud for it-branchen

Deloittes IT-Vækstbarometer, der er baseret på svar fra virksomhederne i den danske it-branche, viser, at hele 45 procent af hardwarevirksomhederne betragter faldende efterspørgsel som den faktor, der har haft størst negativ indflydelse de sidste par år.

"Det vidner om, at hardwareselskaberne tydeligt mærker afmatningen. I vækstbarometeret for 2007 havde manglen på medarbejdere en klar førsteplads med 25 procent. I år er det kun det vigtigste for 15 procent," siger Kim Gerner, leder af Deloittes division for teknologi, medier og tele.

Samtidig peger 17 procent på konkurrencen i branchen som den væsentligste faktor med negativ indflydelse de sidste par år.

Og fremover ser det ikke meget bedre ud, ifølge virksomhederne selv.

Faldende efterspørgsel

44 procent af hardwarevirksomhederne forventer, at faldende efterspørgsel også vil blive den faktor, der får størst indflydelse de næste par år. Det er markant højere end hos den samlede it-branche, hvor 36 procent mener det samme.

Også på indtjeningen halter det en anelse for hardwarevirksomhederne. I alle delbrancher svarer omkring 60 procent, at selskabet har øget indtjeningen de forgangne år.

Der er dog stor forskel på top og bund. Hvor over 30 procent af software- og konsulent/serviceselskaberne har oplevet indtjeningsstigninger på mere end 25 procent, er det tal for hardwarebranchen kun på 18 procent.

Til gengæld forventer hele 89 procent af hardwarevirksomhederne at øge indtjeningen de kommende år mod et gennemsnit af alle virksomheder på 78 procent.

"Det bliver svært at få til at gå i opfyldelse. Dette års tal viser nemlig, at 'kun' 65 procent realiserede en indtjeningsfremgang, mens 31 procent oplevede stagnation eller fald.

Bekymringen underbygges af, at hardwareproducenterne også sidste år var mere optimistiske end dette års realiserede tal kunne holde til," siger Kim Gerner fra Deloitte.

Svært at holde på nøglemedarbejdere

Mens manglen på medarbejdere er faldet ned fra førstepladsen over de største bekymringer hos hardwarevirksomhederne, erkender de dog stadig, at det generelt er svært at holde på nøglemedarbejderne.

Lidt over hver tiende hardwarevirksomhed svarer, at de i høj grad har haft det vanskeligt med at fastholde nøglemedarbejdere.

Årets Deloitte IT-Vækstbarometer viser, at den tilsvarende andel for hele it-branchen er blot tre procent.

Derfor henter 27 procent af hardware-direktørerne også nøglemedarbejdere til Danmark fra udlandet. For direktører inden for it-servicegruppen gælder det kun 18 procent.

Hardware-direktørerne vender typisk blikket mod Sverige og England, når der skal findes medarbejdere, mens det for eksempelvis software er landene USA, Tyskland, Indien og Østeuropa, der blandt andet ses mod.

Den største ledelsesmæssige udfordring for direktørerne i landets hardwarevirksomheder er at tiltrække og fastholde medarbejdere.

Det står i kontrast til it-service, softwareproducenter og distributør-virksomheder, hvis vigtigste udfordring er at skabe og styre væksten.

I fremtiden vil denne forskel dog udjævne sig. Fremover forventer hardwaredirektørerne i højere grad at skulle tage højde for væksten.

"I hardwarebranchen siger 43 procent, at deres egen største ledelsesmæssige udfordring de sidste par år har været at tiltrække og fastholde medarbejdere. Det tal er faldet kraftigt til 31 procent og er nu på niveau med at styre og skabe vækst," siger Kim Gerner.

14 procent af toplederne i hardwarevirksomhederne tror samtidig på, at teknologisk forspring og unikke produkter vil blive den faktor, der får størst positiv indflydelse de næste par. Det tror kun otte procent af alle it-virksomhederne i Deloittes IT-Vækstbarometer på.

Tilbage til artiklen: Sådan ser fremtiden ud for it-branchen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere