En it-bøf har fået Finanstilsynet til at melde fire danske banker til politiet for manglende indberetninger til Finanstilsynet af handler med børsnoterede værdipapirer, de såkaldte TRS-data.
De fire banker, der er blevet politianmeldt, er Jyske Bank, Skælskør Bank, Etrade Bank og BankInvest.
Flere af bankerne erkender, at de over en længere periode har forsømt at indberette de pågældende data til tilsynet.
De undskylder sig med, at forsømmelsen skyldes, at Finanstilsynet ændrede i det elektroniske indberetningssystem, hvor bankerne selv skulle sætte flueben i et XML-skema, hvis indberetningerne skulle køre automatisk.
Kryds mangler
"Og det kryds får man ikke sat, og det er en rigtig ærgelig fejl", siger Henrik Borup Jeppesen, administrerende direktør i Skælskør Bank.
Skælskør Bank blev først opmærksom på fejlen mange måneder efter, da BEC - det tidligere Bankernes EDB Central - gjorde banken opmærksom på de manglende indberetninger, hvorefter fejlen blev rettet.
"Hvis man skal være lidt spids, er det jo tankevækkende, at vi i hele perioden intet får at vide fra Finanstilsynet om, at vi ikke indberetter," siger Henrik Borup Jeppesen.
BankInvest har en lignende forklaring på problemet.
"For at undgå lignende situationer fremover har vi truffet en række interne foranstaltninger. Vi vil dog også gerne opfordre Finanstilsynet til at vejlede og informere mere indgående, når der sker ændringer af denne slags," siger Andrea Panzieri, investeringsdirektør i BankInvests fondsmæglerselskab, til Børsen.
Finanstilsyn: Det er et compliance-problem
Hos Finanstilsynet oplyser kontorchef Hanne Råe Larsen, at ændringerne i dele af systemet fandt sted i 2008.
Hun understreger, at Finanstilsynet ikke har anmeldt de fire banker til politiet "som en tyv i natten", der ud af det blå er faret frem med brask og bram.
"Vi er af den klare opfattelse, at vi har haft en tæt dialog med både værdipapirhandlerne og med brancheorganisationerne om de pågældende ændringer. Der har været ført drøftelser, ligesom vi løbende har orienteret via nyhedsbreve og lignende," siger hun.
Langt de fleste banker handler også med værdipapirer. Og bortset fra de pågældende fire banker har de øvrige indrettet sig efter ændringerne.
Compliance-problem
Hanne Råe Larsen peger på, at fejlene kan skyldes, at de elektroniske indberetninger til Finanstilsynet er blevet opfattet som en it-mæssig opgave, hvor virksomhederne måske i stedet skulle anlægge en compliance-mæssig indgang til opgaven.
"Man ville nok kunne forskånes for en del anliggender, hvis man anlagde en compliance-mæssig vinkel på indberetningerne," siger hun.
Sagen vil efter alt at dømme ende med, at de fire banker får en bøde.