Danmark får en mere central placering i det svenske teleselskabs Telias planer om at ekspandere i resten af Europa. Det sker med et nyt overvågningscenter, som Telia vil bygge i Ørestaden. Centret skal åbne om knap et år.
Fra det nye tekniske center skal op til 150 medarbejdere drive Telias eget danske telenet. Det omfatter i dag et kabel rundt om København og hovedforbindelser til resten af landet.
Fra Esbjerg bliver Telias danske net bundet sammen med et nyt søkabel over Atlanterhavet til USA. Telia ejer kablet, der ligger på plads på havbunden om to år, sammen med en lang række udenlandske teleselskaber. Kablet, der har fået navnet TAT14, koster 1,4 milliarder dollars at lægge ned. Det får en kapacitet på imponerende 650 Gbit/s.
IP-trafik gennem Danmark
For den danske afdeling af det svenske teleselskab betyder det, at der skal holdes øje med mere international trafik. Den vil i stigende grad gå igennem Danmark. Det gælder først og fremmest den voksende del af kapaciteten i nettet, som skal bruges til IP-trafik.
Når en kunde i Stockholm surfer ind på Yahoos web-side i USA, så bliver datatrafikken sandsynligvis sendt gennem Danmark, og overvågningen skal finde sted i Ørestaden.
Desuden vil Telia, som blev det teleselskab i Danmark, der tilbyder IP-telefoni, bruge centret til at udvikle nye IP-tjenester.
Telias netchef, Arne Larsson, pointerer, at telebranchen befinder sig i en omstilling fra almindelige koblede kredsløb til routing af datapakker. Telia satser stærkt på IP-teknikkens nye muligheder.
Selv om det nye center ved Ørestaden foreløbig kun skal bruges til IP-nettet, så forudser Arne Larsson, at de to teknologier smelter sammen, så alt netovervågning kommer til at foregå i centret.
Nyt hovedsæde
Telias administrerende direktør i Danmark, Kaj Juul-Pedersen, har endnu større ambitioner for det nye center i Ørestaden. Han har et håb om, at det kan udvikle sig til et nyt ?sydskandinavisk hovedsæde? for Telia. Han fremhæver, at Ørestaden er et naturligt placering for en satsning i Norden og Østersøregionen. Endnu er der dog ikke truffet nogle beslutninger i retning af at bygge et nyt hovedsæde for Telia.
Ifølge Kaj Juul-Pedersen bliver det i første omgang erhvervslivet, der skal nyde godt af Telias danske satsning. Det svenske teleselskab vil nemlig udfordre Tele Danmark på datatjenester som frame relay og lejede kredsløb. Det er muligt med ringkablet rundt om København, som gør det let at koble virksomheder på det overordnede net.