Af Malene Grouleff, IDG Online
IT-medarbejdere er dobbelt så hårdt ramt af overbelastning på jobbet end andre branchers medarbejdere. Det har fagforeningen PROSA dokumentet i en nedslidningsundersøgelse blandt danske IT-folk.
PROSA vurderer, at det står så grelt til med presset på IT-ansatte, at der er et meget stort behov for at se på, hvad der slider på edb-folkenes sind og krop i IT-verdenens hverdag. Det første skridt bliver et pilotprojekt på en større dansk IT-virksomhed, hvis navn foreløbig er hemmeligt. Projektet starter omkring årskiftet og skal foregå i samarbejde med arbejdsgiveren.
- Vi vil undersøge, hvad der får folk til at føle, at de har et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Er det for eksempel overarbejdsbyrden i sig selv, eller er det fordi edb-folkene bliver mere sårbare af at arbejde så mange timer? Er der mon nogle faktorer i dagligdagen, der går én på?, undrer formand for PROSA, Peter Christensen.
Han forventer, at det vil være hos specielle grupper, problemerne er størst. Blandt andet inden for bestemte stillingskategorier og blandt de måske har store forpligtelser privat som for eksempel småbørnsforældre.
- Den meget fleksible arbejdstid har tilsyneladende en effekt på folks ve og vel på deres job. For nogen er det en fordel med fleksibiliteten, for andre er fleksiblitet meget stressende, mener PROSA-formanden. Han har selv arbejdet i branchen og kender til arbejdsuger på 60 timer.
Teknologien sætter tempoet
Peter Christensen mener, at IT-folk arbejder i en anderledes hverdag end andre medarbejdere.
- IT-folk er i højere grad selvkørende, og det er oftere kunder og kolleger end ledere, som styrer dagligdagen, siger Peter Christensen.
- Forskellen på IT og andre brancher er også, at IT er styret af teknologi og ikke af mennesker. Det vil sige, at udfordringerne kan være umulige at forudse.
Netværksadministratorers stress bunder for eksempel i, at mange af deres opgaver både er uforudsigelige og samtidig er hastende. Et systemnedbrud melder jo ikke sit komme på forhånd.
PROSAs plan er at følge pilotprojektet op med en tilsvarende undersøgelse blandt alle eller størstedelen af foreningens 9500 medlemmer.
- I sidste ende skulle det gerne ende med, at vi kan opstille mere generelle regler, så vi undgår IT-invalider og brancheflugt, siger Peter Christensen.