Teleselskaber bør betale netindhold

En nærliggende tanke: Når nu teleselskaberne tjener penge på, at de sidder på forbindelsen til Internet, så kan de vel passende give lidt af deres overskud til udvikling af indholdet på nettet? Det mener i hvert fald web-producenten Anders Kjærulff fra TVropa.

Af Kim Ingemann, IDG Online

Anders Kjærulff Christensen, der arbejder som content manager hos TVropa blandt andet med ansvar for udvikling af Jacob Haugaards webkampagne, er godt irriteret på teleselskaberne.
Han synes, det er mærkeligt, at de ikke markerer sig mere, når det gælder om at investere i udviklingsselskaber, film- og videoproducenter med videre. Det er jo dog teleselskaberne, der nyder godt af, at netbrugerne hellere betaler for forbindelsen til Internet end for det faktiske indhold:

- Jeg vil helt klart mene, at pengene til finansiering af indhold på nettet må komme fra teleselskaberne. De eneste, der tjener penge på det her, er teleselskaberne. Når brugeren er på nettet i et vist tidsrum, strømmer der penge ind til teleselskabet, og så bør de også betale for indholdet, siger Anders Kjærulff.

- Vi har jo for eksempel diskussionen omkring Napster: Der er ingen, der vil betale, og pladeselskabernes grundlag bliver udhulet, men hvem tjener pengene på Napster? Det gør telefonselskaberne, og så burde de gå ind og betale for det og også fordele nogle penge til kunstnerne.

- Den type lovliggørelse af Napster kunne jeg godt forestille mig. Tilsvarende på andre sites, hvor jeg kan forestille mig, at teleselskaberne gik ind og postede nogle penge i indholdet. TeleDanmark for eksempel ved jo slet ikke, hvad de skal bruge al deres overskud til. De burde sige: Vi har penge, vi tjener på denne online trafik, derfor poster vi også nogle penge i indholdet. Teleselskaberne har aldrig haft det så godt som nu, mener Anders Kjærulff.

Kunden er ligeglad med teleselskabet

Men er teleselskaberne så villige til det? Flere af dem tilbyder særligt indhold til egne kunder på egne hjemmesider, men de markerer sig i ringe grad som investorer overfor netproducenter ud over dette.

Henriette Høyer, der er markedschef for MassMarket, hvorunder Get2Net hører, synes nok, at teleselskaberne allerede interesserer sig for udvikling af indholdet på nettet:

- Det handler selvfølgelig om at finde en ordentlig model. For kunden er ligeglad med selve adgangen til Internet. Kunden er ligeglad med, om der ligger kabler i jorden, eller om adgangen er trådløs eller hvad den er. Men kunden har præferencer overfor underholdning, forskellige interesser og behov. Hvis du går til USA, kan du se, at Time Warner dér går ind og tager over og tilbyder deres egen Internet-adgang. Det gør de, fordi de ikke kan vente på, at teleseskaberne tilbyder nogle forbindelser, som Warner kan bruge til noget. Så derfor er vi, teleselskaberne, nødt til at tage indholdet alvorligt og indrette vores forretning, så vi kan tjene nogle penge på det. Det kan være ved selv at producere indhold, eller ved at levere kapacitet til nogle, der leverer indhold.

Føler du og Get2Net noget ansvar for at investere i udvikling af indhold til Internet?

- Det gør vi jo i høj grad allerede. Vi har lanceret et nyt site, Everyday.com, som er ejet af MTG og NetCom ? hvor vi hører under - i fællesskab, så her er jo et samarbejde mellem en underholdningsindustri og et teleselskab, siger Henriette Høyer.

Bestemt for hinanden

MTG er Modern Times Group, hvorunder hører blandt andet Tv3 og TV1000.
MTG og NetCom er ejet af den samme koncern, Kinnevik-koncernen, så indholdsudbyder og teleselskab var sådan set bestemt for hinanden på forhånd.
Denne alliance ændrer ikke meget ved, at der er produktionsselskaber, der på længere sigt udsultes, hvis der ikke tilbageføres nogle midler fra brugerne på den ene eller anden måde.

Vil Get2Net være med til at give penge til udviklingsselskaber, filmselskaber, musikselskaber og spilfirmaer, der laver deciderede webproduktioner, så der stadig er noget kvalitet at vælge imellem på nettet?

- Sålænge vi har den koncern, vi har, hvor MTG er med, vil vi nok fortrinsvis koncentrere kapitalen dér, fremfor at smide den efter andre, indrømmer Henriette Høyer.

Hvordan ville du stille dig til en eventuel særbeskatning af teleselskaberne, hvor staten øremærkede pengene til web-kulturstøtte?

- Nej, det kan jeg sgu ikke forestille mig, udbryder markedschef Henriette Høyer

Anders Kjærulf fra TVropa holder fast:

- Jeg tror i fremtiden, at man vil kunne se nogle af webselskaberne gå sammen med teleselskaberne for at sikre udviklingen. Som det er nu, har teleselskaberne nogle sites, hvor de sidder på det hele, og det tror jeg ikke på som en fremtidig model. Den vil resultere i, at der kun skal være en 8-9 sites at vælge imellem. Medmindre de satser på denne efter min mening fascistiske løsning, hvor de sidder på det hele, er det på tide, at de vender sig ud mod industrien, slutter Anders Kjærulf.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere