Tele Danmark ser fortsat mange muligheder i tredjegenerations mobilsystemet UMTS. Det slår markedsdirektør Gert Rieder fast i en kommentar til de eksperter, der tirsdag i Computerworld Online kaldte UMTS for dyr og overvurderet.
Den finske professor Arto Karila og de danske teleeksperter Torben Rune og Andreas Szekacs mener, at den velkendte GSM-teknologi kan levere mange af de ydelser, som UMTS markedsføres på - blot med langt mindre investeringer.
- Vi har ikke ændret strategi på UMTS-området inden for de seneste år. En strategi er altid flerstrenget og tager højde for udviklingen, siger Gert Rieder.
- Men vi har planer om at udbygge vores GSM-net så langt, som det er teknisk muligt. Vi planlægger næste år at introducere GPRS (data sendt i pakker via GSM-nettet, red.) i Danmark, fortsætter han.
Langsigtet investering
Men det er ikke givet, at Danmarks største teleselskab sætter sig på sit eget UMTS-netværk. Tele Danmark holder fast i, at auktionsprisen for en dansk UMTS-licens kan blive for høj. I Tyskland og England løb licenserne således op i svimlende summer, mener Gert Rieder. Og selvom han betegner UMTS som en ?meget langsigtet investering?, skal det være muligt at lave en forretningsplan, selskabet kan tjene penge på.
- Vi mener fortsat, at UMTS giver nye muligheder i forhold til GSM. Men mange af mulighederne er avancerede tjenester, der vil hjælpe brugeren i dagligdagen. Hvad det er for tjenester, ved vi ikke endnu, siger Gert Rieder og nævner som eksempel stedbestemte tjenester. De findes allerede i eksisterende GSM-tjenester. For eksempel kan telefonen selv finde nærmeste hotel eller taxiselskab.
Men Gert Rieder ser mere vidtrækkende muligheder på UMTS-nettet. De skal bare opfindes først:
- UMTS vil ikke være fuldt udbygget fra starten. Der vil ske en gradvis udvikling, fastslår Gert Rieder.
Fordel af at være bagud
Heller ikke Sonofon har planer om at kassere tanken om UMTS.
- Vi byder på en dansk UMTS-licens, lover administrerende direktør Ulrik Bülow, Sonofon.
- Men der er altid tale om en afvejning af flere muligheder, herunder mellem GPRS og UMTS. Vi vælger det, der er bedst for vores kunder, siger han.
Ulrik Bülow indrømmer dog, at Danmark kan have en fordel af at være bagud med UMTS-auktionerne, der efter planen afgøres i oktober næste år. Det giver tilbudsgiverne tid til at kigge på erfaringerne fra andre lande, siger han.
Licenser på hollandsk niveau
Han vurderer, at 80 procent af etableringsomkostningerne på et UMTS-net går til licensbetalingen til den danske stat. Det kan gøre andre teknologier mere attraktive:
- De høje priser på licenserne forbedrer vores forretningsplaner på andre teknologier end UMTS, indrømmer han, men Ulrik Bülow har alligevel store forventninger til den ny teknologi.
- UMTS er en bredbåndsteknologi, og der er et niveau ned til GSM-nettet. Niveauforskellen vil blive mindre, men alligevel vil der være plads til UMTS, siger han.
Han håber, at de danske UMTS-licenser kan sælges til priser på niveau med de hollandske. Her indkasserede staten tidligere på året omkring 20 milliarder kroner for licenserne, hvilket var omkring en fjerdedel af det forventede.
Om teleeksperterne, der nu kritiserer UMTS, siger Ulrik Bülow:
- Det er nogle meget skarpe standpunkter, og de er billige at komme med.
Brugernes ønsker
Niels Peter Skov Andersen ser ligesom Ulrik Bülow nogle problemer i auktionsmodellen. Han er en af landets største kapaciteter inden for mobiltelefoni, idet han sidder som formand for den internationale arbejdsgruppe 3GPP, der specificerer standarderne for GSM og UMTS.
- Kritikerne har ret i, at UMTS er noget, der pumpes en masse penge i, selvom mange af brugernes ønsker kunne tilfredsstilles med den nye EDGE-teknologi (videreudvikling af GSM, red.).
Niels Peter Skov Andersen ser dog de kostbare licenser som UMTS-teknologiens største fjende. Han er utilfreds med, at licenserne sælges så dyrt af staten:
- Man burde beskatte de gamle teknologier hårdest. I dag promoverer man den gamle teknologi på bekostning af den nye. I England har det betydet, at hvis halvdelen af briterne bruger en UMTS-telefon hver eneste dag i 20 år, så skal de årligt betale 500 kroner bare for at afdrage på de kostbare licenser, siger han.
40 kroner i minuttet
Et regnestykke viser ifølge Niels Peter Skov Andersen, at prisen for at overføre mobildata med to megabit hastighed bliver høj.
- For tiden kan du det billigste sted tale i mobiltelefon for 30 øre i minuttet om natten. Ved en almindelig samtale overføres cirka 15 bit i sekundet. Hvis du i stedet overfører to megabit data i sekundet, vil prisen om natten nå op på 40 kroner i minuttet, hvis alt andet holdes konstant, siger Niels Peter Skov Andersen.
- Hvis du ved at bruge UMTS kan spare en rejse, for eksempel hvis en tekniker hjemmefra kan reparere en maskindel på et skib i Middelhavet, så er det en lav pris. Men der skal være tale om en besparelse, før en minutpris på 40 kroner er attraktiv, mener han.