Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Vi drukner i software - skru ned for applikationerne

For hver opgradering vokser antallet af funktioner og features i stort set al software eksplosivt. Men brugerne anvender slet ikke de enorme mængder af funktioner.

Læs også: Sådan luger du skidtet væk i dine applikationer.

Cannes, Frankrig: De fleste kan vel blive enige om, at en funklende ny BMW er en lækker bil.

At sådan en bil er topmoderne, kan man blandt andet se på den måde, som bilens midterkonsol er indrettet på.

Via konsollen kan man styre et utal af funktioner i bilen - lige fra indstilling af aircondition over aflæsning af et stort antal data (temperatur, lufttryk og meget andet) over vejkamera, baksensor og GPS til telefon, radio, iPod og meget mere.

For Gartner-analytiker Brian Prentice er udviklingen af BMW-midterkonsollen et klart billede på den vej, som al udvikling for tiden går i retning af: Alting, der vedrører it, bliver mere og mere komplekst.

"Midterkonsollen giver adgang til 700 funktioner. Jeg vidste ikke engang, at man kunne 700 forskellige ting med en bil overhovedet," sagde han, da fornylig deltog i Gartners store ITXpo 2010-konference i Cannes i det sydlige Frankrig.

Du kan læse mere om, hvordan du får styr på problemet her.
Ingeniørernes skyld
Det samme gælder it-systemer.

ERP-systemer, vores CRM-løsninger, vores styresystemer, tekstbehandlings-systemer, mobiltelefoner og mange andre software-områder bliver udstyret med flere og flere features og funktioner for hver opgradering, de gennemgår.

Til gengæld bliver der yderst sjældent luget ud i de voldsomme mængder af funktioner.

"Man kan jo godt spørge sig selv, hvorfor softwareudviklerne ikke kan røre et produkt uden at over-udvikle på det," siger Brian Prentice.

Grunden er ifølge ham, at udviklingsafdelingerne som regel er befolket af ingeniører, der ikke går meget op i design og usability, men som til gengæld er begejstrede for dimser og dippedutter og et hav af valgmuligheder.

"Ingeniører har meget svært ved at styre sig, når de først får mulighed for at finde på nye features. Så vokser omfanget meget hurtigt," siger han.

"Problemet er selvfølgelig, at det bliver svært at finde rundt i systemerne, når man skal bladre gennnem et stort antal funktioner, som man ikke skal bruge til noget," siger Brian Prentice.

Nu skal vi til at rydde op

Problemet er allestedsnærværende, mener Gartner.

Analysehuset estimerer, at op mod halvdelen af alle it-organisationer om et par år vil være involveret et mindst ét stort simplificeringsprojekt af det, som Gartner kalder for 'over-udviklede' software-applikationer.

"Og de bliver jo aldrig færdige, men vil blive ved med at udvikle nye funktioner. Og samtidig kan brugerne slet ikke følge med. Mange mener, at en applikation bliver bedre og vil blive anvendt af flere, hvis den har mange funktioner. Men det er ikke sandt," siger Brian Prentice.

Grunden er ikke mindst, at brugerne i stigende omfang er ved at vænne sig til blandt andet rolle-baserede applikationer, hvor softwaren kan indrettes specifikt og skarpt til deres funktion i virksomheden.

"Vi kan se, at brugerne er ved at blive mindre tolerante over for over-udviklede og hyper-komplekse applikationer. Se bare på Apple, der har haft stor succes med sin simplistiske tilgang," siger Brian Prentice.

Også app-tankegangen, der på mange måder driver smartphone-markedet fremad netop nu, bunder i en efterspørgsel på overskuelige, simple og let-forståelige applikationer.

Brian Prentice opfordrer derfor software-udviklerne til at tænke i simple, klare og rene baner.

"Markedet for simple systemer er stigende, og det er oplagt for software-virksomhederne at kigge i denne retning. Man kan i hvert fald være sikker på, at nogle andre vil gøre det, hvis ikke man selv gør det," siger han.

Læs også: Sådan luger du skidtet væk i dine applikationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere