Artikel top billede

Danske forskere udvikler nano-solceller

Solenergi kan dække hele verdens energibehov, men solceller er stadig alt for dyre. Danske forskere skal nu udvikle en billigere og mere effektiv solcelle med nanoteknologi.

Et nyt dansk forskningsprojekt skal udvikle en billig solcelle og optimere cellens effektivitet. Forskningsprojektet, der kaldes ”Lokaliserede Overfladeplasmoner og Silicium Tyndfilmssolceller”, modtager 12 millioner kroner i støtte over de næste fire år fra Villum Kann Rasmussen Fonden.

Solenergi vil kunne levere elektricitet til at dække hele verdens forbrug i det kommende århundrede. Det årlige elforbrug ventes at stige fra ca. 13 TW (13 billioner Watt) til 50 TW (50 billioner Watt) i år 2100. Hvis dette forbrug skal dækkes med solenergi, kræver det at omkostningerne til solcellefremstillingen skal sænkes, og prisen pr. produceret Watt skal falde til en tiendedel.

De danske forskere fra Institut for Fysik og Nanoteknologi ved Aalborg Universitet og Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet vil udvikle en ny type solcelle baseret på siliciumbaseret materiale. Nanostrukturer skal være med til at optimere solcellens konverterings-effektivitet. Målet er at trække langt mere energi ud af det sollys, som cellerne opfanger.

»Der er mange gode argumenter for at koncentrere sig om silicium, og vi skal blandt andet undersøge, hvordan man med nanopartikler kan øge absorptionen af lys i silicium. En af de opgaver, der venter forude, er at få lyset absorberet i så tyndt et lag silicium som muligt og på en måde, der ikke ødelægger materialets elektriske egenskaber,« siger institutleder Kjeld Pedersen fra Aalborg Universitet.

Der er mange fordele ved solceller, herunder at energiproduktionen skåner miljøet, og der er kun få udgifter til vedligeholdelse og produktionen, når først anlægget er installeret. Solenergi er den vedvarende energiproduktionsform, som giver den største effekttæthed udtrykt i antal Watt produceret pr m2.

Men fremstillingsomkostningerne for solcellerne er høje, og elektricitet produceret på denne måde er derfor dyrere end for de fleste andre former for elproduktion.

På Syddansk Universitet (SDU) arbejder man også med nye nanoteknologiske materialer til solceller. Her har forskerne fundet ud af at dyrke og høste nanofibre fra forskellige molekyler.

»Nanofibrene er en ny type organisk materiale. Hvis det sættes sammen med bestemte materialer, forvandler det, populært sagt, lys til strøm. Fordi vi her taler om nano-skaleret materiale, har det meget lovende egenskaber i forhold til de krav, der stilles til effektivitet, levetid
og produktionsomkostninger i fremtidens solceller,« siger professor Horst Günter Rubahn fra Mads Clausen Instituttet ved SDU.

Der er etableret et spin-off firma fra universitetet, Nanofiber, som skal kommercialisere resultaterne af forskningen i nye nanoteknologiske materialer, der forventes at blive en væsentlig brik i fremtidens solceller.

Materialerne skal indgå i små gennemsigtige og fleksible solceller, der om få år kan placeres i eks. vinduer, og som kan levere strøm til bl.a. indendørs belysning. Men de kommende solceller kan også skabe strøm til andre produkter, som i dag kun med stort besvær kan drives med solenergi. Mobiltelefoner, bærbare computere, kameraer og anden forbrugerelektronik er nogle af dem.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere