Artikel top billede

Mobilen kan dø under skiferien

Pas på de elektroniske produkter under skiferien. Kondensvand kan ødelægge elektronikken.

Mange drager på skiferie i den kommende uge og medbringer deres mobiltelefoner, musikafspillere, digitale kameraer og andre mobile enheder. Den lange køretur kan fordrives med spillemaskiner og dvd-afspillere. Men pas på, lyder advarslen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Temperaturchok kan skabe kondensvand og det kan ødelægge elektroniske produkter.

Kondensvand opstår typisk når kameraudstyr og anden elektronik flyttes fra kulden og ind i varmen. Det kan for eksempel ske, når man går fra kolde pister og ind i varme stuer med telefoner og kameraer i lommerne.

Hvis uheldet er ude, kommer den enkelte forbruger normalt selv til at dække regningen.

"Hvis spillemaskinen, dvd-afspilleren eller mobiltelefonen holder op med at virke på grund af fugt, så vil der sjældent være en redning at hente i reklamationsretten. Den gælder kun for fejl, som sælgeren er ansvarlig for, og sælgeren kan sjældent gøres ansvarlig for, at deres produkter bliver udsat for fugt," siger Henrik Lundgaard Sedenmark, der er jurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

I en aktuel sag i Forbrugerklagenævnet afgjorde den sagkyndige, at en fugtskade var årsag til, at en Nintendo spilkonsol var holdt op med at virke. Forbrugerne havde fortalt, at han havde efterladt sin søns Nintendo i bilen natten over, og det kan have været årsagen til, at der var trængt fugt ind i den.

"Det er ikke bare mobiltelefonerne, der bryder sammen i fugtige jakkelommer. Andre typer elektronik, som spillemaskiner, små dvd-afspillere og kameraudstyr er også udsat, hvis de bliver udsat for temperaturchock. Det vil forbrugerne ofte selv være ansvarlige for, og taber derfor hvis de klager efterfølgende," siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Det generelle råd er, at man først skal tænde elektroniske produkter når de har samme temperatur som omgivelserne og kondensvandet er fordampet. Desuden bør man undgå at lægge elektroniske produkter sammen med vådt eller fugtigt tøj eller opbevare dem i lommer, der bliver fugtige af sne eller regn. Det er heller ikke en god ide at anbringe dem tæt på kroppen, hvor de også kan blive udsat for fugt fra sved – for eksempel fra skiundertøjet.

Hvis der er mistanke om, at et elektronisk produkt er udsat for dug, kan det muligvis reddes ved at slukke apparatet, fjerne batteriet og andre løsdele og lægge dem på en varm radiator, så vandet både kan løbe ud og fordampe.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere