Artikel top billede

Mobilen kan dø under skiferien

Pas på de elektroniske produkter under skiferien. Kondensvand kan ødelægge elektronikken.

Mange drager på skiferie i den kommende uge og medbringer deres mobiltelefoner, musikafspillere, digitale kameraer og andre mobile enheder. Den lange køretur kan fordrives med spillemaskiner og dvd-afspillere. Men pas på, lyder advarslen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Temperaturchok kan skabe kondensvand og det kan ødelægge elektroniske produkter.

Kondensvand opstår typisk når kameraudstyr og anden elektronik flyttes fra kulden og ind i varmen. Det kan for eksempel ske, når man går fra kolde pister og ind i varme stuer med telefoner og kameraer i lommerne.

Hvis uheldet er ude, kommer den enkelte forbruger normalt selv til at dække regningen.

"Hvis spillemaskinen, dvd-afspilleren eller mobiltelefonen holder op med at virke på grund af fugt, så vil der sjældent være en redning at hente i reklamationsretten. Den gælder kun for fejl, som sælgeren er ansvarlig for, og sælgeren kan sjældent gøres ansvarlig for, at deres produkter bliver udsat for fugt," siger Henrik Lundgaard Sedenmark, der er jurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

I en aktuel sag i Forbrugerklagenævnet afgjorde den sagkyndige, at en fugtskade var årsag til, at en Nintendo spilkonsol var holdt op med at virke. Forbrugerne havde fortalt, at han havde efterladt sin søns Nintendo i bilen natten over, og det kan have været årsagen til, at der var trængt fugt ind i den.

"Det er ikke bare mobiltelefonerne, der bryder sammen i fugtige jakkelommer. Andre typer elektronik, som spillemaskiner, små dvd-afspillere og kameraudstyr er også udsat, hvis de bliver udsat for temperaturchock. Det vil forbrugerne ofte selv være ansvarlige for, og taber derfor hvis de klager efterfølgende," siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Det generelle råd er, at man først skal tænde elektroniske produkter når de har samme temperatur som omgivelserne og kondensvandet er fordampet. Desuden bør man undgå at lægge elektroniske produkter sammen med vådt eller fugtigt tøj eller opbevare dem i lommer, der bliver fugtige af sne eller regn. Det er heller ikke en god ide at anbringe dem tæt på kroppen, hvor de også kan blive udsat for fugt fra sved – for eksempel fra skiundertøjet.

Hvis der er mistanke om, at et elektronisk produkt er udsat for dug, kan det muligvis reddes ved at slukke apparatet, fjerne batteriet og andre løsdele og lægge dem på en varm radiator, så vandet både kan løbe ud og fordampe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere