Artikel top billede

Dansk it-eventyr i Hviderusland

Danskejede Ciklum satser på it-outsourcing til det politisk isolerede land.

I de sidste dage har ComON skrevet om Hviderusland som destination for it-outsourcing. Det lille land med ni millioner indbyggere er hjemsted for to af de største it-outsourcing-selskaber i Østeuropa, IBA og EPAM, og derudover findes et stort antal mindre firmaer, der også løser opgaver for danske kunder.

Selvom landet ofte bliver betegnet som det sidste diktatur i Europa, så er der også en helt anden historie. I det gamle Sovjetunionen var den hviderussiske hovedstad Minsk et højteknologisk kraftcenter, og det har sat sine spor. Det var her, Sovjetunionen fik udviklet al sin software både til civil og militær brug.

Et af de danske it-selskaber som ikke har ladet sig afskrække af den politiske situation – hvor præsident Alexandr Lukasjenko holder fast i magten med et jerngreb – er outsourcing-firmaet Ciklum, der etablerede sig i landets hovedstad Minsk sidste år.

”Ciklum valgte i første kvartal af 2010 at etablere sig i Minsk Hviderusland fordi vi på det tidspunkt kunne mærke øget efterspørgsel efter it-arbejdskraft og ønskede adgang til de ressourcer som findes i Hviderusland,” fortæller Torben Majgaard.

Han startede Ciklum i Kiev i Ukraine i 2002 og har gennem årene handlet med Hviderusland og også drevet virksomhed der samtidig med, at han har holdt kontakten og jævnligt besøgt Minsk. Derfor var det ikke så stort et skridt at etablere sig i Hviderusland. Ciklum har allerede kontorer i andre byer som Odessa, Kharkov og Dnipertrovsk som alle ligger i samme afstand som Minsk til Ciklums hovedsæde i Kiev. Selskabet har i dag mere end 1.000 ansatte.

”Jeg tror på mange måder at Hviderusland er misforstået og den vestlige presse har lidt for meget fokus på de negative sider. Når man ser på de andre Sovjet-republikker og deres vej mod demokrati siden 1992 har hviderusserne valgt en lidt anden vej end f.eks. Ukraine og Rusland,” siger Torben Majgaard.

Senest kom der fokus på Hviderusland igen efter valget i december, hvor demonstranter gik på gaden og efterlyste reformer. Det førte til sammenstød med politiet. Torben Majgaard efterlyser et mere nuanceret billede.

”På overfladen ligner det måske et diktatur men præsidenten har faktisk gjort mange gode ting for landet og meget af rigdommen er fordelt rimeligt over landet der har meget velholdte parker, veje og mindre korruption end flere af nabolandene. Jeg tror demokrati er noget der tager tid og Hviderusland er godt på vej. Måden at støtte det på er at gøre forretning med dem, ikke isolere dem,” siger han.

Siden 1980’erne har Minsk været søsterby til Bangalore i Indien, der efterhånden har udviklet sig til lidt af et Silicon Valley, og hviderusserne sammenligner gerne sig selv med inderne. Landets regering har ligefrem sat som mål at den hviderussiske eksport af it-relaterede tjenesteydelser skal op på fire procent af Indiens eksportniveau. Det lyder måske ikke af meget, men for et land hvor befolkningsstørrelsen er mindre end en procent af den indiske er det et ganske ambitiøst mål.

”Noget som jeg respekterer og som også bidrager til Ciklums ønske om at etablere sig i Minsk er at landets ledelse er meget visionære omkring it i deres fremtid. De ser det som deres måde at skabe vækst, de har en utrolig veluddannet arbejdsstyrke og meget få råmaterialer, så der bliver investeret utroligt meget i uddannelse af it-folk, noget som lover rigtigt godt for Ciklums fremtidsmuligheder i Minsk men også for Hviderusland selv. Jeg tror at danske politikere måske faktisk kunne lære noget af dette,” siger han.

ComON besøgte i sidste måned statsuniversitetet i Minsk, hvor de unge it-studerende har nemt ved at finde arbejde efter uddannelsen – mange bliver headhuntet allerede inden de er færdige. Men drømmen for de fleste er også at rejse til udlandet og finde arbejde der.

Ciklums kontor i Minsk bliver ledet af Egor Goryachkin, som er vendt tilbage til sit fødeland efter flere år i udlandet. Han har tidligere arbejdet for Ciklum på selskabets hovedkontor i Kiev.

"It-branchen i Hviderusland er i vækst. I 2005 underskrev præsident Lukasjenko et dekret som giver særlige skattefordele til it-virksomheder, og efter dette "spark" er branchen vokset meget hurtigt," siger Egor Goryachkin, der startede sin egen karriere som Visual C++ udvikler for et tysk softwarefirma.

Det anslås at der er 25-30.000 it-specialister i Hviderusland og heraf arbejder mindst en tredjedel i outsourcing-firmaer. Målet er at tallet skal tidobles inden 2015.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere