Dansk-kinesisk jagt på billige plastsolceller

Dansk nanoforskning skal bane vej for masseproduktion af billige solceller af plastik.

Danmarks Grundforskningsfond har netop bevilget 15 millioner kroner til et projekt, hvor Risø DTU's ekspertviden om solceller skal kombineres med Aalborg Universitets kontakter til kinesiske forskningsmiljøer. Den danske og kinesiske forskning skal føre til masseproduktion af billige solceller af plastik.

"Nanoteknologi kan gøre de enkelte solceller bedre, men hvis ikke vi kan sprøjte dem ud i kvadratkilometervis, har det ingen praktisk betydning for menneskeheden. Det er fint nok, at du måske kan lave en hamrende god solcelle på størrelse med et knappenålshovede, som sætter en verdensrekord. Men med det her samarbejde vil vi udnytte nanostrukturer til at lave bedre solceller i en skala, som måles i fodboldbaner frem for knappenålshoveder," siger professor Frederik Krebs fra Risø DTU's Program for Solenergi.

Aalborg Universitets rolle i projektet fokuserer på udviklingen af såkaldte nanokrystaller.

"Traditionelle silicium-baserede solceller er meget effektive til at omsætte energien, men de er dyre og energikrævende at producere. Det begrænser deres anvendelsesmuligheder, og derfor arbejder vi på at forbedre løsninger, der udnytter plastik til at fremstille billigere solceller," siger lektor Donghong Yu fra Aalborg Universitets Sektion for Kemi.

Plastsolceller kan allerede fremstilles via nogle af de samme serigrafi- og blækprinter-processer, som benyttes til fremstilling af tryksager. Det er billigt, men plastsolcellerne er stadig ikke tilnærmelsesvis så effektive som silicium-solceller til at omsætte solens stråler til energi. Det skal nanoforskningen være med til ændre.

"Vi ser på materialet med et helt overordnet mål om at forbedre energi-effektiviteten og reducere udgifterne til produktion af plastsolceller til store arealer. Det kan vi gøre ved at introducere nanostrukturer på forskellige måder. På Aalborg Universitet får vi blandt andet ansvaret for at udvikle nanokrystaller i form af en ny type bøjede polymerer med specielle egenskaber," forklarer Donghong Yu, der selv stammer fra Kina og derfor også har en funktion som bindeled til de kinesiske forskere.

"Den måde de tænker og arbejder på er helt anderledes end vores, så det er fuldstændig usandsynligt, at vi kunne få noget frugtbart ud af det, hvis ikke vi havde en oversætter," siger Frederik Krebs.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere

Premium
Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
ComputerViews: Googles aktionærer havde blot et skuldertræk til overs for EU's rekordstore bøde på 32 milliarder kroner. Her er en række bud på, hvad EU kan gøre, hvis Google og andre tech-giganter skal rammes, hvor det for alvor gør ondt.
Computerworld
Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android
Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.